• pentru al optulea an consecutiv, căruţaşii se vor întrece pe islazul de la Ianca pentru renumele de “cel mai iute surugiu” şi pentru cupa “Sf. Gheorghe” • astăzi este ultima zi pentru înscrieri • noutatea acestei ediţii este introducerea cursei de galop
Cea de-a VIII-a ediţie a concursului “Atelaje Tradiţionale-Căruţa Brăileană” se va desfăşura, în acest an, pe 4 mai, pe islazul oraşului Ianca. Sub motto-ul “Nu avem doar grâu, sare şi petrol, ci avem şi tradiţii, şi istorie”, Cupa “Sf. Gheorghe” va merge la acela care se va dovedi a fi cel mai iute surugiu în urma cursei cu căruţe. Noutatea acestei ediţii este introducerea cursei de galop. Ultimele înscrieri au loc astăzi, 2 mai.
Concursul va începe la ora 12.00. Căruţele înscrise se vor întrece pe o distanţă de 1.200 de metri, iar surugiii trebuie să fie majori şi să nu aibă bici. Atelajul trebuie să cântărească cel puţin 220 kg, iar ecartamentul spate - distanţa dintre axul roţilor din spate - să fie de 1,10 metri, în timp ce distanţa dintre axe trebuie să fie de 1,90 metri. Toţi participanţii vor parcurge mai întâi, individual, traseul de 1.200 metri, iar primii 16 care vor avea cel mai bun timp vor rămâne în concurs. Competiţia va continua cu confruntarea directă, când concurenţii se vor întrece doi câte doi, iar cel care va învinge va avea şanse să ajungă în finală.
Toţi participanţii vor primit câte un balot de lucernă. Marele premiu constă în 2.500 lei, în timp ce concurentul clasat pe locul al II-lea va primi 1.000 lei. Pentru locurile al III-lea şi al IV-lea, premiile constau în câte 300 lei şi un sac de cereale. Cei clasaţi pe locurile V-VIII vor fi răsplătiţi cu câte 150 lei şi un sac de cereale. Concurenţii de pe locurile IX-XVI vor primi câte 50 lei şi un sac de cereale.
Pentru cursa de galop, premiile sunt următoarele: locul I - 500 lei, locul II - 300 lei şi locul III - 200 lei.
Organizatorul este Cătălin Dogărescu, un om de afaceri cu origini în oraşul Ianca. Ideea de a face acest concurs i-a venit după ce a asistat la o “dispută” verbală între mai mulţi căruţaşi, pe subiectul “al cui cal este mai iute”. Fiind iubitor de tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri în satele din Bărăgan şi pasionat de cai, Cătălin Dogărescu le-a dat întâlnire pe 23 aprilie 2012, pe islazul satului, la o întrecere între ei, cu caii şi căruţele lor. A ales ziua Sfântului Gheorghe, în memoria unchiului său, Gheorghe Dogărescu, despre care susţine că i-a fost ca un frate mai mare, dar şi pentru că Marele Mucenic Gheorghe a învins răul călare, aducând liniştea pe pământ.