Pe 4 mai aflăm dacă vom vota de două ori la locale sau doar o dată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe 4 mai aflăm dacă vom vota de două ori la locale sau doar o dată

Judecătorii Curţii Constituţionale vor analiza în 4 mai sesizarea de neconstituţionalitate a două articole din Legea alegerilor locale, depusă de jurnalistul Liviu Avram. Sesizarea a fost înregistrată marţi la CCR. Printre ele, și cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur. Anterior, o judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a admis o contestaţie formulată de jurnalistul Liviu Avram, după ce i-a fost respinsă candidatura ca independent la Primăria Capitalei pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere, a depus o listă cu doar trei semnături.
Astfel, a ajuns cazul la Curtea Constituţională, acolo unde o tentativă asemănătoare a PNL a dat greș.
Articolul 50, alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul alegătorilor, ceea ce pentru municipiul Bucureşti ar însemna peste 18.000 de semnături. Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate a prevederii respective din lege, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales.
Prin aceeaşi acţiune, jurnalistul a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeaşi lege, cel prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012. În demonstrarea argumentaţiei sale, Liviu Avram a arătat că, prin cele două reglementări, Parlamentul a impus o exigenţă excesivă de reprezentativitate când a reglementat intrarea în competiţia electorală a candidaţilor independenţi, dar a coborât sub standardul constituţional condiţia de reprezentativitate atunci când a reglementat rezultatul competiţiei electorale. În opinia sa, cele două articole prezintă simptomele unei manipulări a legislaţiei electorale în favoarea partidelor aflate la putere, practică sancţionată de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în Codul de bune practici în materie electorală.

Eșecul liberal

O acţiune judiciară similară a întreprins şi PNL, care a depus în 9 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern ce stabileşte data alegerilor locale. PNL a recurs la această procedură deoarece hotărârile Guvernului nu pot fi atacate direct la Curtea Constituţională (măsură luată tot de PNL, împreună cu PSD, în 2012, imediat după ce USL a luat puterea de la PDL printr-o moțiune de cenzură).
Liberalii au ridicat şi ei o excepţie de neconstituţionalitate privind alegerile în două tururi, însă instanţa nu a admis-o, motivând că nu are legătură cu cauza.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a încercat să minimizeze succesul în primă fază a jurnalistului Liviu Avram, în contrast cu neputința juriștilor liberali. Ea s-a declarat convinsă că data de 4 mai va fi un succes prin soluția pe care CCR o va pronunța cu privire la excepția de neconstituționalitate ridicată, referitoare la prevederi din Legea alegerilor locale. „Data de 4 mai este o dată foarte importantă pentru PNL. (...) Nu are importanță cine a făcut sesizarea, ce instanță a acceptat-o, cine a transmis-o la Curtea Constituțională. Vorbesc de sesizarea la CCR pe două tururi de alegeri. Este o dată care, cred eu, nu are relevanță doar pentru PNL sau pentru alte instituții din România, ci relevanța este raportată la sistemul democratic de alegeri din România. Sunt absolut convinsă că data de 4 mai va fi un succes, un succes prin soluția pe care o va pronunța CCR", a declarat Gorghiu.
Ea a adăugat că, în cazul unei decizii favorabile, pentru a fi pusă în aplicare va fi nevoie de ordonanță de urgență. „N-aș mai crede că avem un guvern tehnocrat în România, care preferă să rămână pasiv pe o temă atât de importantă privitoare la democrația din România, dacă nu și-ar asuma punerea în aplicare de urgență a unei hotărâri venite din partea CCR - care este obligatorie pentru toată lumea", a mai spus Gorghiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro