O nouă formaţiune politică a luat naştere, ieri, la Brăila după ce liderii filialelor locale ale PDL şi UNPR au decis să îşi rezolve neînţelegerile şi să meargă împreună în alegeri. Este vorba despre "Alianţa pentru Viitorul Brăilei" (AVB), încheiată între PDL Brăila, UNPR Brăila, filiala brăileană PNŢCD şi cea a Partidului Ecologist Român. Astfel, preşedintele filialei brăilene PDL, Constantin Dumitriu, senatorul UNPR Constantin Cibu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNŢCD Laurenţiu Chiru şi Cătălin Dudulea, preşedinte interimar PER, au semnat, pe rând, protocolul oficial de alianţă chiar în timpul conferinţei de presă, declarând totodată "război" USL Brăila. "Am hotărât să aducem normalitatea în acest oraş. De ce spun normalitate? Pentru că încă se bucură oraşul Brăila de o denumire de «oraş roşu», la fel şi tot judeţul. Şi asta nu ne-ar fi deranjat prea mult - denumirea asta care s-a extins în toată ţara şi este ferită de investitori -, ci faptul că de 22 de ani judeţul Brăila este condus de PSD. Nu ar fi o problemă nici asta, dar în aceşti ani am ajuns pe ultimul loc atât din punct de vedere al municipiului, cât şi din cel al judeţului. În ultimii 3 ani de zile niciun investitor serios nu s-a apropiat de oraş. Încet, încet, am reuşit să avem în Brăila 10.000 de şomeri, am reuşit ca la ultimul recensământ să ne trezim fără 40.000 de oameni şi dacă vom merge în ritmul ăsta, cred că ne apropiem de Însurăţei sau de Ianca în cel mai fericit caz", a declarat Constantin Cibu, preşedintele UNPR Brăila. Senatorul a menţionat mai departe că deviza Alianţei este "Totul în slujba comunităţii!" şi a ţinut să precizeze că acesta este principiul pe care va trebui să îl respecte viitorii candidaţi. "Trebuie să ne gândim foarte serios ce facem pe viitor. Aceste patru partide au hotărât să formeze o alianţă electorală cu scopul pe care l-am acceptat cu toţii, sub orice condiţii, acela de a scoate PSD-ul de la conducerea municipiului şi a judeţului. Toate acţiunile pe care le va face Alianţa - deşi au fost unele divergenţe, dar unele peste care am trecut, am cedat -, sunt subordonate scopului final. Sub nicio formă, niciunul dintre partide nu poate să se abată de la acest scop final, pe care vrem să îl atingem prin orice mijloace posibile. Eu sper că şi majoritatea populaţiei îşi dă seama că ceea ce se întâmplă, mai ales ce s-a întâmplat în ultima perioadă, nu este în folosul comunităţii", a mai completat sursa citată.
AVB, în tratative şi cu alte formaţiuni politice
Mergând pe aceeaşi linie ca şi liderul UNPR-ist de Brăila, Constantin Dumitriu, preşedintele filialei brăilene a PDL, a ţinut să vină cu câteva completări pe tema neînţelegerilor dintre cele două partide. "Eu aş vrea să completez că n-au fost divergenţe între noi. Au fost discuţii, de câteva ori contradictorii, dar contradicţia naşte progres, prin urmare am privit toţi cu maturitate această alianţă. A fost o dorinţă comună de a ne uni forţele pentru a înlătura, în sfârşit, după 21 de ani, rămăşiţele comunismului de la Brăila, de a da la o parte incompetenţa şi de a prima interesul cetăţeanului în orice act administrativ", a spus democrat liberalul. Acesta a anunţat că valabilitatea "Alianţei pentru Viitorul Brăilei" se întinde până la 31 martie 2016. "Săptămâna viitoare Alianţa va purta discuţii cu PNG-ul, PRM-ul şi Partida Romilor. Aceste discuţii deja au început şi sperăm într-o concretizare prin semnarea unui protocol de colaborare între Alianţă şi aceste partide, tocmai, pentru că aşa cum vă spuneam cu mult timp în urmă, toate forţele opozante USL-ului la Brăila trebuie să se unească şi să câştige administraţia locală în 2012. Avem nevoie să dăm credit Brăilei, să atragem investitori, să urcăm Brăila acolo unde s-a situat cu ceva vreme în urmă, înainte de această «guvernare roşie»", a mai adăugat Dumitriu. Tot pe tema viitoarelor tratative de colaborare, liderii AVB au lăsat de înţeles că nu exclud o colaborare nici cu filiala locală a Partidului Poporului. "PPDD-ul nu are voie să facă alianţe oficiale. Aţi văzut că ei s-au lăudat la televizor că nu fac niciun fel de alianţe cu niciun fel de partid, însă nu este exclusă o colaborare", a răspuns Cibu pe acest subiect.
Poziţia PNŢCD şi PER în cadrul Alianţei
Tot în cadrul conferinţei de presă amintite mai sus au luat cuvântul şi reprezentanţii celorlalte două formaţiuni politice, parte din "Alianţa pentru Viitorul Brăilei". Aceştia au explicat motivele apartenenţei la noua formaţiune politică. "După cum au spus şi antevorbitorii mei, domnul senator Cibu şi domnul preşedinte Dumitriu, în urma unor discuţii şi analize am ajuns la concluzia că împreună vom reuşi să detronăm actuala conducere a acestui oraş. Efectiv, ne-au închis într-o carapace şi nu putem să mişcăm nimic din cauza lor. Trebuie să aducem o echipă tânără, cu un alt tip de gândire, una care are un alt stil de management. Pentru că ei conduc politic la ora actuală şi noi avem nevoie în administraţie de buni manageri. Trebuie să atragem fonduri europene pentru care trebuie formate echipe din oameni foarte bine pregătiţi, din tineri care acum pleacă din oraş pentru că nu au loc din cauza unora care sunt prinşi pe nişte scaune şi care şi-au făcut facultăţile la 50 de ani", a declarat Laurenţiu Chiru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNŢCD Brăila. În aceeaşi ordine de idei a luat cuvântul şi Cătălin Dudulea, preşedintele interimar al PER Brăila. "Partidul Ecologist Român la Brăila este la un nou început şi îşi pune toate speranţele în Alianţa actuală. Alianţe sunt de când lumea, dar atâta timp cât o alianţă este în folosul cetăţeanului, aşa cum sperăm că este aceasta, este ok. Partidul Ecologist speră că acest început nou să detroneze clasa roşie de la Brăila şi să o instaureze pe cea verde, ca să spunem aşa", a precizat politicianul.
Candidaturi "secrete" până în aprilie
După semnarea protocolului de alianţă, preşedintele PDL Brăila a ţinut să precizeze că AVB va avea candidaţi unici atât la Consiliul Judeţean şi la Primăria Municipiului Brăila, cât şi la primăriile comunale, însă a rezervat dezvăluirea identităţii acestora pentru 5 aprilie. "În principiu, candidaţii au fost stabiliţi, dar mai discutăm până pe 5 aprilie, aşa cum a spus şi domnul Dumitriu. O să vă facem cunoscut oficial candidaţii după acea dată. Noi trebuie să fixăm nişte candidaţi pe care, v-am spus, în principiu îi avem, mai facem nişte sondaje, dar trebuie să maximizăm şansele lor de a câştiga, prin orice mijloace. Orice alianţă, înţelegere, trebuie să ducă la maximizarea şanselor de câştig. Alianţa are nevoie de un candidat locomotivă. Dacă ai un partid puternic în spate, cum a fost cazul PSD-ului acum câţiva ani de zile, poţi să pui un candidat oarecare, fără nişte calităţi deosebite - îl aranjează partidul. La ora actuală nu mai există astfel de cazuri şi e nevoie de un candidat cunoscut, apreciat, care are şanse şi priză la populaţie", a completat Cibu. În aceeaşi ordine de idei, liderul PDL Brăila a spus: "Cert este faptul că astăzi «Alianţa pentru Viitorul Brăilei» este cea mai mare forţă politică de pe scena politică a judeţului Brăila. Vă asigur că această Alianţă va câştiga alegerile. Să ştiţi că orgoliile au fost lăsate la o parte în interesul Brăilei şi cetăţenilor acestui judeţ. Am decis să renunţăm la orgolii pentru a câştiga alegerile din 2012. Ca şahist, vă spun că astăzi le-am dat ŞAH celor de la USL şi urmează MAT-ul pe 10 iunie. MAT imparabil se numeşte", a încheiat Dumitriu.