Discutia a pornit de la solicitarea reporterului nostru, ieri, in timpul conferintei de presa a PDL, ca Eugen Badalan, fost candidat al partidului la functia de primar, sa dezvaluie solutia secreta promisa in campania electorala, pentru a se rezolva problema asigurarii unui climat de siguranta pentru cetatean, in 30 de zile. Badalan a dat din colt in colt, cautind explicatii pentru refuzul sau categoric: "Voi dezvalui aceasta solutie cind voi fi primar. Este o solutie a noastra, nu una a primarului ales, Aurel Simionescu. Eu am oferit aceasta solutie pentru situatia in care as fi fost ales primar. Cum n-am fost ales primar, despre ce discutam?". La raspunsul nostru, ca discutam despre o situatie in care PDL este la guvernarea locala si are si un viceprimar, Badalan a explicat ca partidul sau nu este la nici o guvernare locala, pentru ca PDL-ul local nu are nici o treaba cu PSD-ul: "Partidul nostru nu este la guvernare locala, in primul rind conceptul de guvernare locala mie imi scapa, dar partidul nostru nu este hai sa-i zicem la putere locala, pentru ca noi avem un numar de consilieri care se manifesta in conformitate cu ceea ce se stabileste periodic in organizatia judeteana si municipala, in legatura cu atitudinea lor privind actele administrative. Nu avem nici o intelegere cu nimeni, nu avem nici o alianta cu nimeni, ca sa spuna cineva ca sintem la guvernare locala. Si as mai lamuri un lucru: noi am avut o singura atitudine. Intre tururi, la alegerile locale, pentru turul II am spus ca vom sustine candidatura lui Simionescu, ce ni s-a parut, dintre cele doua variante, cea mai buna. Si asta am facut, fara a face vreo intelegere ca, ulterior, noi, impreuna, vom administra orasul. La putere, in acest moment, in Romania, este PNL. Guvernul guverneaza, Consiliul de Administratie administreaza, da? Consiliul Municipal nu guverneaza, numai Guvernul guverneaza si cu asta cred ca am pus punct problemei. Si consider ca toate promisiunile mele electorale si programele mele erau pentru cazul in care PDL cistiga Primaria, nu pentru situatia in care cistiga doar un numar de consilieri".
L-am provocat pe consilierului Badalan, ca, in interesul brailenilor, carora le va cere votul din nou, in noiembrie, sa dezvaluie solutia miraculoasa pe care spune ca o detine, pentru a arata ca il preocupa interesul comunitatii si pentru a ajuta cetatenii sa se simta mai in siguranta in oras. Refuzul a venit din nou, categoric: "Numai cind voi ajunge primar. Iar faptul ca mai exista si altii la Braila care cred ca nu exista o solutie situeaza Braila pe locul III la rata criminalitatii, in Romania, dupa Craiova si Costanta". La rugamintile retorice ale ziaristilor, de a ajuta comunitatea, Badalan a replicat : "Sa-mi solicite primarul personal sa i-o spun. A spus ca mi-a solicitat acest lucru? Cind?! Sa discutam cu Simionescu, sa vedem cine minte!"
"Nu avem nici o obligatie fata de PSD"
Nicolae Mitroi, in calitate de presedinte PDL, a declarat si el ca organizatia sa nu are nici o intelegere cu PSD-ul local si nu considera ca ar fi la putere in municipiu, ca atare, nici ca ar avea vreo raspundere cu privire la modul in care este guvernata Braila. El a precizat ca alesii PDL pot vota oricind impotriva unui proiect de hotarire initiat de primarul Simionescu: "In afara de batutul palmei ca sustinem candidatura lui Simionescu in turul II, nu avem alte prevederi cu PSD Braila. Daca, pina acum, in cadrul sedintelor de consilii - fie cel Municipal, fie cel Judetean, consilierii nostri au votat propunerile venite din partea conducerii PSD se datoreaza faptului ca a coincis cu ce ai nostri consilieri considerau a fi corect. Nu avem nici o obligatie fata de PSD si e foarte posibil ca in momentul in care vine un proiect de hotarire care nu se potriveste pozitiei noatre, sa nu mai votam".
Senatorul Dan Sabau a dezvaluit doua dintre motivele pentru care PDL nu se simte legat in nici un fel de PSD: "As aminti despre constituirea colegiilor din judet, care n-a tinut cont de parerea PDL, ci a fost o combinatie penelisto-pesedista si mi se pare semnificativ, din punctul asta de vedere. Ar mai fi un argument: relatia cu actuala conducere a primariei, nu este suficienta ca noi, PDL-ul, sa putem pune pe ordinea de zi a CLM recuperarea sediului PDL din Calea Calarasilor. Am propus acest lucru si am fost primiti cu o aminare. Calitatea de viceprimar stiti foarte bine ca uneori presupune sau domeniile extrem de dificile, sau conflictuale, sau domeniile inerte, in functie de ce doreste primarul. In momentul asta, viceprimarul nostru are niste domenii de care se ocupa non-stop, dar, din nefericire, nu are nici siguranta cetateanului in atributii si nici recuperarea sediului PDL, care mi se pare un obiectiv important". Intrebat daca este de parere ca recuperarea sediului PDL din Calea Calarasilor - transferat de fostul primar Cibu catre cabinetul parlamentar - este o chestiune pe care primarul Simionescu o face din rea-credinta, Sabau a declarat: "Cred ca este vorba despre o relatie destul de buna pe care partidul PNL, aflat la guvernare in plan national, o are cu PSD, la guvernarea locala. Credem ca este o combinatie intre ei, ca sa ne amine. Nu uitati ca reprezentantul PNL, primarul Cibu, a fost cel care a facut ca transferul acestui sediu sa se produca in niste conditii cel putin dubioase, din punctul meu de vedere. In acest moment, relatia lor de colaborare isi face efectul in sensul asta, ne intirzie, prin nepunerea pe ordinea de zi a unei sedinte CLM, a unui proiect de hotarire privind recuperarea sediului PDL".