Democrat liberalii brăileni anunţă că se vor împotrivi în continuare proiectului primarului de contractare a unui împrumut de peste 10 milioane de dolari pentru finalizarea lucrărilor din oraş. Prezent la conferinţa de vineri a Partidului Democrat Liberal Brăila, consilierul municipal Daniel Mitrofan a vorbit despre acest subiect. "Pentru că proiectul a fost retras de pe ordinea de zi nu am putut să avem o dezbatere la şedinţa de Consiliu Local. Această iniţiativă a primarului ar fi trebuit, din punctul meu de vedere, să fie supusă mai întâi de toate unei dezbateri publice, pentru că e vorba de o sumă destul de mare, sunt 350 de miliarde de lei vechi pe care municipalitatea ar trebui să le contracteze printr-un împrumut bancar", a spus acesta, menţionând faptul că un asemenea împrumut ar fi nejustificat în momentul de faţă. "Toate sumele necesare pentru cofinanţarea lucrărilor începute şi cele care urmează din Programul Integral de Dezvoltare sunt bugetate la acest moment. În bugetul adoptat în şedinta de CLM toate aceste surse sunt prevăzute, sunt clare, e vorba de 2% participarea Municipiului Brăila la aceste proiecte, care vin din taxele şi impozitele locale colectate. Celelalte sume care afectează într-adevăr cash flow-ul Primăriei sunt sumele din T.V.A. care se întorc înapoi de la Ministerul de Finanţe, este drept că într-o perioadă destul de lungă, 45 până la 60 de zile, dar pentru acoperirea acestui cash flow, eu consider că nu este oportun un credit", a ţinut să precizeze democrat liberalul.
Explicaţii şi acuzaţii
Legat de acelaşi subiect, consilierul PDL a explicat de ce consideră inutilă contractarea unei sume atât de mari la începutul anului. "Primul vârf negativ de plată, adică prima inflexiune a cash flow-ului este în această perioadă ianuarie - martie, deci în primul trimestru al anului. Şi dacă ar fi să contractăm un credit acum, tot nu ne-ar ajuta, practic nu o să avem banii să-i folosim în acest domeniu. În trimestrul doi, deja Primăria are încasate taxele şi impozitele locale provenite din impozitele pe proprietăţi, pentru că sunt măsurile de stimulare a plăţii impozitelor deci, practic, pe trimestrul doi ne-am acoperi acest necesar de finanţare. În luna martie, tranşele din T.V.A. facturate la luna decembrie din lucrări vin de la guvern, deci nu ne-ar ajuta nici în trimestrul doi un asemenea credit. Putem, cel mult, după primul trimestru, după analiza încasărilor la bugetul local, să luăm în discuţie un asemenea proiect şi să putem să susţinem într-adevăr cash flow-ul spre sfârşitul de an, dar la începutul anului nu este oportun", a declarat Mitrofan. Acesta a oferit ca posibile soluţii pentru administraţia locală - o grăbire a încasărilor, disciplinarea cheltuielilor şi aducerea de investitori. Pe acelaşi subiect a intervenit şi preşedintele Organizaţiei Municipale a PDL Brăila, Viorel Balcan. "Aţi sesizat cu toţii că liderii USL-ului acuză guvernul Boc şi pe Băsescu că au luat tot felul de credite, că au împovărat poporul, Statul, dar uită să comenteze că, în anumite judeţe, ca de exemplu Brăila, unde administraţia locală este PSD-istă şi sprijinită de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator, apelează la credite pentru a rezolva anumite probleme de administraţie locală. Un lucru e clar, când a fost discutat şi aprobat bugetul local s-au prevăzut şi aceste sume, au justificat şi acum, vin şi doresc şi o linie de credit, nu-i mai înţelegem", a comentat deputatul.
Viziunea PNL - o altă variantă
Despre acelaşi subiect a vorbit şi preşedintele filialei Partidului Naţional Liberal Brăila, Cătălin Boboc, în cadrul emisiunii "Realitatea în Obiectiv", în seara de joi. Acesta a încercat însă o explicaţie a problemei pornind de la începuturile ei. "Aceste proiecte s-au adjudecat prin licitaţii, au avut loc contestaţii, s-au pronunţat instanţe, până la un moment dat când o instanţă a hotărât începerea lucrărilor. După un an de zile de când lucrurile sunt în regulă, demarăm proiecte importante, s-a trezit doamna Udrea pe motiv că n-are Brăila aceeaşi culoare cu cea pe care o simpatizează dumneaei, adică nu e portocalie, din punct de vedere al conducerii administraţiei, să mai facă pe aceleaşi teme un raport în care să spună că nu este în regulă", a spus Boboc. Acesta a vorbit despre o situaţie dificilă, spunând că nu ar mai fi nevoie de acest credit dacă "banii ce trebuiau să vină de la Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Dezvoltării nu se opreau". Cătălin Boboc a explicat, cu această ocazie, că, încă de la bun început, a fost vorba despre contractarea unei linii de credit şi a unui credit, spunând că prima variantă i s-ar părea convenabilă. "Nu văd o problemă în a accesa spre exemplu o linie de credit care să îţi asigure acest flux de numerar de care ai nevoie. Pentru că tu ai o scadenţă de plată astăzi, banii vor veni de la Uniunea Europeană sau de la Guvern, dar într-un an de zile, să spun aşa, bani care vor veni şi vor acoperi aceste credite. Deci nu e tocmai potrivită teoria că ne îndatorăm pe nu ştiu câţi ani. Discuţiile au fost legate de o linie de credit şi de credit. Cei din aparatul primăriei vin şi îşi fac nişte calcule, îşi fac necesarul la buget pentru a plăti şi aşa mai departe, nu discut suma, dar chiar şi aşa, pe proiectul ăsta ar trebui să vină de la UE chiar mai mult decât atât", a încheiat liberalul.