Liderii PDL de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, astăzi, în şedinţa Colegiului Director al partidului, for din care fac parte şi liderii organizaţiilor judeţene, pentru a decide dacă boicotează oficial referendumul. După dezbaterile din şedinţa de azi, PDL urmează să iasă cu un mesaj unitar fie în favoarea boicotării referendumului, fie în favoarea participării la urne şi a votării împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Semnale privind intenţia PDL de a boicota referendumul au fost date încă de săptămâna trecută, deşi preşedintele suspendat a declarat că are păreri divergente cu unii lideri ai PDL, care consideră că soluţia în privinţa referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, în timp ce el îi cheamă pe români la vot.
Sâmbătă la prânz, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a participat la Iaşi la un miting pentru susţinerea sa, unde atât el, cât şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, precum şi liderul ICCD, Mihai Răzvan Ungureanu, au dat mesaje clare prin care le cereau românilor să nu stea în case în 29 iulie, să meargă la urne şi să voteze "Nu".
Semnale tot mai clare de boicot
Ieri însă au început să apară tot mai multe voci din PDL care susţin, direct sau mai voalat, ideea boicotării referendumului din 29 iulie de către susţinătorii lui Traian Băsescu. Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat luni, pentru Mediafax, că PDL trebuie să-şi mobilizeze electoratul şi susţinătorii să participe la referendum doar dacă democrat-liberalii au asigurări că este un referendum corect.
"Numai dacă avem asigurarea că este un referendum corect trebuie să ne mobilizăm electoratul şi susţinătorii noştri să meargă să participe la referendum. Dacă nu există garanţii că este un referendum corect, în care nu se fură, atunci trebuie să le spunem susţinătorilor noştri care este realitatea", a precizat Sulfina Barbu.
Ea a arătat că acest subiect va fi discutat în şedinţa Colegiului Director al PDL de marţi şi a menţionat că o decizie a partidului se va lua şi în funcţie de răspunsul pe care guvernul îl va da la cererile PDL privind referendumul.
"Din punctul meu de vedere, este foarte important ca Guvernul să demonstreze că organizează un referendum corect, asta înseamnă că cei care votează pe listele suplimentare să completeze declaraţia pe propria răspundere, ca în 2009, asta înseamnă să fie camere de luat vederi activate pe perioada de vot şi să nu se înfiinţeze secţii de votare speciale în orice loc, cum ar fi hoteluri şi restaurante, zone care nu sunt securizate", a precizat Barbu.
La rândul său, şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spune că se gândeşte dacă să meargă la vot sau să boicoteze referendumul, afirmând că, deşi până acum a spus că datoria cetăţenească îl îndeamnă la vot, se gândeşte şi ce poate să însemne "legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică". Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, fiind întrebat dacă va merge sau nu la referendum, că va da un răspuns concret foarte curând.
"Veţi avea un răspuns concret foarte curând. Până în momentul acesta am zis că pentru mine datoria cetăţenească mă îndeamnă să merg la vot, în acelaşi timp, însă, gândesc, şi această nuanţă o introduc astăzi, gândesc la ceea ce poate să înseamnă legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică şi ilegitime în fond", a spus Ungureanu.
„Un circ"
El a explicat că, din punctul său de vedere, preşedintele Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia deoarece nu a împiedicat instituţiile statului să-şi îndeplinească atribuţiile, nu a limitat competenţele instituţiilor statului, neavând puterea executivă, şi nu a îngrădit drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, iar suspendarea preşedintelui este "un circ", "un teatru ieftin".
"Pornind de la această premisă, suspendarea este un circ, un teatru ieftin menit să legitimeze o iniţiativă, un act de suspendare a preşedintelui, de fapt a persoanei Traian Băsescu cu indiferent ce risc la adresa democraţiei noastre. În condiţiile acestea încep să mă gândesc clar ce ar trebui făcut: mergem cetăţeneşte la vot sau boicotăm? Veţi afla răspunsul curând", a spus Ungureanu.
Poziţia nuanţată a preşedintelui
Până şi preşedintele suspendat şi-a nuanţat declaraţiile care îndemnau la participarea la vot, precizând, ieri, că "singurul lucru extrem de important" este câţi cetăţeni vor sta acasă, alăturaţi celor care vin la vot şi votează împotriva demiterii, în raport cu cei care aprobă demiterea sa din funcţie. De asemenea, preşedintele suspendat a fost întrebat de ce nu-i îndeamnă pe susţinătorii săi să nu participe la referendum, pentru a nu legitima "o lovitură de stat".
"Ştiu că atitudinea mea îi pune pe români într-o situaţie extrem de dificilă. Trebuie să spun că obiectivul meu nu a fost acesta, ci ideea că prin vot românii pot arăta că democraţia este instaurată generalizat în poporul român. Asta ne-ar fi permis o mult mai rapidă reabilitare ca ţară în interiorul UE, pentru că ar fi demonstrat că poporul este deasupra clasei politice. Sigur, şi varianta neprezentării este una valabilă, şi înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat. Dacă nu aş fi fost mânat de gândul rapidei recuperări a credibilităţii României, şi eu as fi îndemnat la neparticipare", a explicat Băsescu.