Mergi la conţinutul principal

Pavaj distrus în Centrul Istoric al Brăilei

* este vorba de mai multe porțiuni de trotuar de pe Străzile I. L. Caragiale, Mărășești și Polonă * trotuarele sunt pavate cu piatră de granit, iar din loc în loc copacii au crescut și au distrus pavajul, oferind o imagine dezolantă

 

Pavaj, borduri și trotuare distruse pe mai multe străzi din Centrul Istoric al Brăilei - zonă protejată de lege și plină de clădiri de patrimoniu, multe dintre acestea incluse în Lista monumentelor de arhitectură. Este vorba de porțiuni de trotuar și borduri din piatră din imediata vecinătate a arborilor mai mari sau mai mici din zonă, arbori care, dezvoltându-se, au deplasat dalele și au creat adevărate povârnișuri greu de escaladat. Una peste alta, străzile sunt curate, asfaltate de puțină vreme, dar grămezile de moloz rezultate în urma deformării trotuarelor oferă o imagine dezolantă zonei în care sunt concentrate cele mai multe monumente istorice și de arhitectură ale Brăilei - fie că vorbim despre Casa Alexiu (1910) - Secția de Etnografie a Muzeului Brăilei ”Carol I”, Casa Irimia (1912) sau clădirea care adăpostește Şcoala de Arte ”Vespasian Lungu”.

Bătător la ochi este ciotul care se află la intersecția Străzii I. L. Caragiale cu Mărășești și care reprezintă un adevărat pericol pentru pietoni. Arborele - acum retezat la vreo 30 de centimetri de sol - a deplasat în așa hal uriașele pietre de granit ale trotuarului încât este imposibil să nu te împiedici de ele atunci când te încumeți să tranzitezi zona. Despre ciotul buclucaș am mai amintit în septembrie anul trecut. Motivul acestor distrugeri: la data la care au fost reabilitate străzile din Centrul Istoric, muncitorii nu au lăsat suficient loc de jur-împrejurul copacilor, cum ar fi fost normal, pentru ca aceștia să se poată dezvolta în voie (cum este cazul salcâmilor de pe fosta Cale Regală).

La acea dată, ing. Marius Termegan, director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, ne-a precizat că străzile din Centrul Istoric al orașului au fost asfaltate de curând și că urmează să fie reabilitate și trotuarele. ”Se vor reabilita toate trotuarele din zonă, iar unde constatăm că există probleme de genul celor semnalate de dvs., remediem situația. Asta numai dacă ni se va permite, pentru că ne aflăm într-o zonă protejată. Nu se poate turna pur și simplu asfalt dacă nu avem toate avizele de la Ministerul Culturii”, a spus ing. Termegan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro