Paturi furate din Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Hoţii perfecte, cu autori necunoscuţi

Paturi furate din Judeţean

• 160 de paturi medicale au fost descompletate de hoţi, care au sustras componentele “preţioase”, respectiv toate piesele din inox • prejudiciul estimat de unitatea medicală ajunge la circa 13.000 euro • nici până acum, la mai bine de 3 ani de la furt, nu au fost descoperiţi autorii • la fel cum nici în cazul furtului de medicamente oncologice nu au fost găsiţi hoţii

 

În Spitalul Judeţean Brăila s-au furat până şi paturile bolnavilor! Nu în totalitate, pentru că, evident, ar fi fost o bătaie de cap prea mare pentru hoţi. Ci doar elementele de inox ale unor paturi medicale nou-nouţe, depozitate într-o clădire din curtea unităţii. Adică minim efort, maximă eficienţă. Disperată, conducerea unităţii spitaliceşti a făcut plângere la poliţie însă şi acum, la mai bine de 3 ani de la sesizarea furtului, autorii au rămas necunoscuţi. Să fie chiar salariaţi ai spitalului, care s-au gândit că nu le-ar strica un bănuţ în plus dacă fură cu sacoşica părţile valoroase ale paturilor? Sau poate că doar au dat pontul hoţilor şi pe urmă şi-au luat şi ei cota parte? Ori pur şi simplu hoţii au fost norocoşi, în sensul că au venit la “plesneală”, dar au tras lozul cel mare? Toate acestea sunt scenarii pe care poliţiştii le-au întors pe toate părţile în toţi aceşti ani, fără succes însă. Rămas păgubaş, Spitalul Judeţean s-a văzut nevoit să recompleteze ce se furase şi apoi să distribuie pe secţii paturile medicale prădate de hoţi. Prejudiciul nu pare mare, doar vreo 13.000 de euro, dar şi aceşti bani vin să se adauge peste alte şi alte furturi de la unitatea brăileană. Ca de exemplu, evenimentul din decembrie 2014 când întreg stocul de medicamente oncologice din farmacia spitalului a dispărut într-o singură noapte. Şi dispărut e şi acum.

Investiţii de milioane de euro, bani publici, inclusiv fonduri europene, gândite de proiectanţi aiuriţi şi executate de o adunătură de “Dorei”. Achiziţii de aparatură medicală extrem de scumpă, dar care nu poate fi folosită pentru că  nu sunt bani pentru asigurarea funcţionării ei, ori pentru consumabilele

necesare, sau din cauză că nu a prevăzut nimeni necesitatea redimensionării instalaţiei electrice din unităţile medicale care ar fi urmat să folosească toate aceste dotări. Se întâmplă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, fiind de notorietate eşecurile în investiţiile publice gândite şi implementate, integral sau parţial, în mandatul fostului şef de judeţ, Gheorghe Bunea Stancu.

În faţa unor astfel de “tunuri” există tendinţa de a se pierde în decor furturile din avutul unităţii spitaliceşti. Totuşi, ca picătura chinezească, ele se cumulează în timp şi ajung într-un final să şocheze fie prin volum, fie prin precizia hoţilor, fie prin aceea că poliţiştii nu prea reuşesc să-i descopere pe făptaşi.

Un exemplu elocvent ne-a fost recent adus la cunoştinţă, deşi, în fapt,  furtul s-a întâmplat în 2013, fiind ţinut la secret de ochii presei.

Mai precis, cazul despre care facem vorbire s-a produs în cursul lunii februarie 2013, când s-a descoperit că hoţii au dat lovitura într-un depozit din curtea Spitalului Judeţean, unde fuseseră depozitate paturile medicale proaspăt achiziţionate de către unitatea medicală. Ţinta principală au fost elementele de inox ale paturilor, adică mecanismele cu manivelă, suporţii de perfuzii şi barele de protecţie. Nu se ştie dacă totul s-a întâmplat într-o singură noapte ori în descursul mai multor zile ori nopţi, cert este că în ziua de 26 februarie 2013 s-a constatat că sala care depozita toate aceste bunuri fusese deschisă prin efracţie, iar hoţii s-au „servit” ca la piaţă.

Prejudiciul, 59.272 lei

“Paturile medicale achiziţionate de unitate au fost depozitate în fosta sală de şedinţe a spitalului, situată în curtea unităţii, lângă sediul de atunci al Colegiului Medicilor. În februarie 2013, această sală a fost deschisă prin efracţie, fapt anunţat la Poliţia Brăila de către Colegiul Medicilor şi consemnat într-un dosar penal. Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a trimis o adresă către Poliţia Brăila în octombrie 2015, prin care solicita să i se comunice stadiul cercetărilor la dosarul amintit, cu precizarea că prejudiciul adus ca urmare a evenimentului produs a fost estimat la 59.272 lei. Prejudiciul a fost reprezentat de componente ale paturilor medicale: mecanisme cu manivelă, părţi de protecţie pat din inox, suporţi de perfuzii”, ne-a comunicat, prin purtătorul de cuvânt, unitatea medicală brăileană. Întrebată ce s-a întâmplat cu paturile descompletate de hoţi, sursa citată a precizat că acestea au fost distribuite în totalitate pe secţii, după ce în prealabil spitalul a făcut achiziţii, din surse proprii, pentru înlocuirea componentelor sustrase.

Trei din cinci paturi au rămas fără componentele din inox

Actualul şef al SJU Brăila, dr. Mihail Iugulescu, a spus că, deşi furtul nu s-a întâmplat în mandatul său, s-a interesat de mai multe ori despre cursul anchetei, în dorinţa ca unitatea să se constituie parte civilă într-un eventual dosar împotriva autorilor furtului. A mai explicat că, în opinia sa, este mare probabilitatea ca hoţii să fi dat lovitura la pont. “În perioada 2011 - 2013 unitatea a achiziţionat 240 de paturi. În februarie 2013 s-a produs o efracţie în sala de şedinţe a spitalului unde erau depozitate o parte din paturi şi s-au furat 160 de suporţi pentru perfuzie din inox şi 160 de tije de inox pentru manivele cu care ridici capul bolnavului. Spargerea s-a dat prin spate, dinspre Parcul Monument. Cumva au fost nişte oameni cunoscători, întrucât au furat numai lucrurile de inox. În momentul în care am vrut să punem paturile pe secţii am constat că nu au acele elemente de inox, adică nişte tije la manivele şi nişte tije pe care se agaţă perfuzoarele şi atunci am pus juridicul nostru să facă revenire la Poliţie, să înţelegem ce s-a întâmplat cu dosarul, dacă s-a găsit vreun vinovat. Am primit răspuns că nu s-a descoperit nimic, drept pentru care noi am dispus, pentru că erau atâtea paturi, să achiziţionăm materialele lipsă, urmând ca pentru prejudiciul respectiv, în momentul în care se va dovedi cine a făcut fapta, să ne constituim parte civilă acolo. S-a făcut achiziţia pentru  50 de tije de manivele, întrucât o parte din paturi au putut fi repartizate în secţii ca paturi obişnuite. Au fost reparate cu mijloace proprii”, ne-a declarat Mihail Iugulescu, manager SJU Brăila.

De asemenea, sursa citată a mai adăugat că cele 240 de paturi au fost cumpărate în mai multe tranşe, în dorinţa de a oferi nişte condiţii mai bune pacienţilor, cu promisiunea Consiliului Judeţean că treptat autoritatea locală va aloca fonduri astfel încât spitalul să schimbe, încet, încet, tot inventarul de paturi.

Dosarul încă e în lucru

De la Poliţie, reporterii “Obiectiv” au primit confirmarea că, din păcate, autorul sau autorii furtului au rămas neidentificaţi. “Dosarul penal privind furtul de la spital este încă în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Investigaţii Criminale, fiind înregistrat cu AN (autor necunoscut -n.r.). Cauza a fost înregistrată la data de 26 februarie 2013 şi se fac cercetări pentru infracţiunea de furt calificat. În prezent, poliţiştii continuă acţiunile specifice pentru identificarea autorilor”, ne-a declarat agent şef adjunct Camelia Bucur, din cadrul Biroului de presă al IPJ Brăila.

Tun de 5,5 milioane cu medicamente oncologice

Şi nu este prima dată când hoţii dau lovitura la Spitalul Judeţean Brăila. În decembrie 2014, chiar cu 3 zile înainte de Revelion, a fost spartă farmacia unităţii spitaliceşti fiind sustrase medicamentele cele mai scumpe, şi anume cele destinate tratamentului pe parte de oncologie. Practic, tratamentul furat trebuia să asigure necesarul de citostatice pentru o lună şi jumătate al bolnavilor pe această secţie, iar prejudiciul estimat la vremea respectivă se ridica undeva la circa 5,5 milioane de lei. “Acest furt a constat în medicamente cu caracter oncologic folosite în programele naţionale de sănătate pentru oncologie. Nu sunt multe, dar având în vedere că sunt foarte scumpe, pagubele sunt însemnate. Acest stoc trebuia să ajungă pentru tratamentul pacienţilor toată luna decembrie şi jumătatea lui ianuarie. Datorită unei colaborări deosebite între Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi Ministerul Sănătăţii, după ce am sesizat incidentul, cantitatea de medicamente a fost imediat suplinită, astfel încât, niciun pacient nu a avut de suferit în urma acestui furt”, a declarat pe final de 2014, dr. Alina Neacşu, purtătorul de cuvânt la vremea respectivă al SJU Brăila.

Din păcate, după cum ne-a explicat chiar ieri şeful SJU Brăila, dr. Mihail Iugulescu, nici în acest caz n-au fost descoperiţi încă hoţii care au dat lovitura la farmacia spitalului. “S-a lărgit ancheta. Acele medicamente erau înseriate şi cui le-a furat i-ar fi fost foarte greu să le vândă în România. Sunt fiole înseriate şi astfel uşor de urmărit. Probabil că cineva le-a dus peste hotare prin ţări vecine ca să le comercializeze. S-au făcut reveniri şi la cazul ăsta de către noi ca să aflăm ce s-a mai întâmplat. În iarnă se împlinesc doi ani de la cazul respectiv, dar nu avem un rezultat până în acest moment. Farmacia acuma este la fel sigură ca Banca Naţională: am făcut şi gratii la ferestre, pază şi uşi metalice şi camere de luat vederi care văd în infraroşu noaptea, am făcut în interior nişte sisteme cu lacăte şi protecţie. Acum e practic imposibil să mai ia cineva ceva” a adăugat dr. Mihail Iugulescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro