Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patru tipuri de măști din China prezintă risc pentru sănătate

* măștile sunt considerate ineficiente, pentru că rețin doar o parte din particule, mai precis între 49 și 86 % * asta în condițiile în care sunt de tip FFP2 * o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție, precizează Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor InfoCons * totodată, produsele nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardele europene

 

 

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor InfoCons avertizează populația în legătură cu măștile de protecție cu filtru pentru particule (importate din China), în baza unei alerte emise prin Safety Gate (sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase). Produsele respective sunt achiziționate cu precădere în această perioadă, în condițiile în care portul măștii va deveni obligatoriu de la mijlocul lunii mai.

Este vorba nu de una, ci de patru tipuri de măști de protecție produse în Republica Populară Chineză. Primul tip de mască, marca Likelove - denumită „Self Suction Filter Type Anti Particle Respirator” și încadrată în categoria „Mască respiratorie de protecție din categoria KN95/FFP2” - comercializată în cutii de carton a câte 50 de bucăți, este însoțită de următoarea observație, în ceea ce privește riscul pentru sănătate: „Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 75 %). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european EN 149”.

Potrivit InfoCons, importatorii măștilor de mai sus trebuie să marcheze produsul cu avertismente corespunzătoare privind riscurile de contaminare. Tipul de alertă transmis de Belgia este încadrat în categoria „Grav”. Belgia a transmis același tip de alertă și în cazul altor trei tipuri de măști de protecție cu filtru de particule produse tot în China - categoriile KN95 și FFP2 - care prezintă risc sporit pentru sănătate (retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă). Primul tip de mască la care se face referire, distribuită în pungi de plastic de câte 10 bucăți, poartă denumirea „Three Dimensional Protective Respirator (disposable respirator)” și este la fel de ineficientă în lupta cu virușii (retenția de particule, 86 %). Următoarea mască de protecție, marca „Daddy Baby”, denumită „Protective Mask - Earloop Face Mask”, este și mai periculoasă pentru sănătate, valoarea măsurată în ceea ce privește retenția de particule fiind ≤ 49 %. Masca este comercializată de China în cutii de carton de 50 de bucăți, fiind descrisă drept „mască de protecție respiratorie din categoria FFP2, pentru filtrarea pulberilor, a polenului și bacteriilor” (!).   

Ultimul tip de mască provenită din China, „Protective Mask - Respiratory Protection” reține ≤ 76 % din particule, deși este de tip KN95/FFP2, KZ01S50B. Masca este comercializată tot în cutii de carton a câte 50 de unități.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine”, precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons, care pune la dispoziție și un număr de telefon la dispoziția consumatorilor: 021.9615.

În condițiile în care europenii - inclusiv românii - au importat milioane de măști „de protecție” din China, lesne de înțeles pericolul la care s-au expus, dată fiind ineficienta produselor. Și ne mai mirăm că avem sute de mii de persoane infectate și zeci de mii de morți în toată Uniunea!  

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii