Mergi la conţinutul principal

Patru scoli brailene au concurat la "Participa!"

Timp de patru ore, la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Galati s-a desfasurat concursul de proiecte "Participa!", organizat de Fundatia "Special olympics". In competitie au intrat opt scoli, patru din Galati si patru din Braila: "Fanus Neagu", "Ion Bancila", "Mihail Sadoveanu" si Grupul Scolar "Edmond Nicolau".
Acest concurs a urmarit nivelul de implicare si de cunostinte al tinerilor cu privire la filozofia Special Olympics si a fost structurat pe cinci sectiuni: desen, eseuri, baze de date pentru voluntari, idei de proiecte care ar putea fi realizate ulterior datei concursului si formarea de echipe de sporturi unificate. Din fiecare clasa participanta, cite doi elevi, au prezentat, in zece minute, ceea ce ei au realizat impreuna cu colegii lor. Din juriu au facut parte coordonatorul proiectului de la nivel national, Emilia Serbanica, si Cristian Ispas, directorul national al Fundatiei "Special Olympics" din Romania.
Fundatia "Special Olympics" are ca principal scop integrarea in societate a tinerilor cu dizabilitati intelectuale prin intermediul organizarii de competitii sportive si prin programe de constientizare a societatii. Programul "Participa!" se adreseaza tinerilor fara dizabilitati din scolile normale, in incercarea de a-i instrui cu privire la problematica handicapului. Programul a fost implementat initial in noua judete pilot, iar din 2005 este introdus gradual pe o perioada de trei ani in scoli din toate judetele din tara in paralel cu programele sportive ale Special Olympics. Astfel, elevii vor constientiza abilitatile copiiilor si adultilor cu retard mental atit pe terenul de joc, cit si in afara acestuia, vor fi incurajati sa schimbe ei insisi ceva. A cistiga, in conceptul Special olympics, nu se refera doar la "cel mai bun, cel mai puternic, cel mai rapid", ci la implicarea fiecarui sportiv. Emilia Serbanica, coordonatorul programului, a explicat ca datorita acestui program elevii vor intelege sa accepte si sa pretuiasca diferentele, dar si calitatile fiecarui individ, sa invete despre Special Olympics si despre cum sa se implice in aceasta miscare si sa se implice in proiecte de voluntariat.

"Noi am facut aceste mesaje nu pentru ca ne-a spus doamna, ci pentru ca noi am vrut sa acordam o speranta acestor copii"

La actiunea de vineri, de la scoala "Fanus Neagu" au participat zece elevi, indrumati de cadrele didactice: Mariana Varlan, Paula Cernateanu, Dorina Tarachiu si Maria Pisica, directorul scolii. Elevii au prezentat desene, afise, fluturasi si si-au motivat in fata juriului decizia de a participa la program. "Noi am facut aceste mesaje nu pentru ca ne-a spus doamna, ci pentru ca noi am vrut sa acordam o speranta acestor copii", a explicat micuta Teodora Ceanga din clasa a II-a D de la Scoala "Fanus Neagu". De la Scoala "Mihail Sadoveanu"au participat noua elevi si cinci cadre didactice: Mihaela Constantin, Florica Constantin, Cornelia Negoita, Rodica Placutaris si Simina Casanalta, directorul scolii. Scoala "Ion Bancila" a fost reprezentata de sase elevi din clasele a III-a - a V-a, insotiti de cadrele didactice: Viorica Stanescu, Elena Mardale si Daniela Cerchez. De la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" au participat cinci elevi si profesoarele: Magdalena Ene, Gabriela Musat, Nicusor Baldovin si Teodora Ilie - directorul unitatii scolare. In final, au fost acordate cite trei premii pentru doua criterii avute in vedere: cea mai buna prezentare si cea mai buna initiativa.
La sectiunea sport au participat 175 de copii, 100 la tenis de masa si 75 la fotbal, intre acestia fiind si cei sase copii asistati de Organizatia "Trebuie!" Braila. Cristian Ispas, directorul Fundatiei Special Olympics a explicat ca de fapt la aceasta actiune au participat mult mai multi copii, pentru ca elevii au reprezentat toata clasa implicata, dar care din motive de spatiu nu a putut fi prezenta. "Incercam sa-i ajutam pe sportivii cu dizabilitati intelectuale sa-si demonstreze abilitatile fizice, astfel incit sa se elimine stereotipurile si sa se accepte diferentele dintre oameni, iar oamenii cu dizabilitati sa fie considerati membri ai societatii. Cele doua programe, de prezentare de proiecte si sport, se unesc in sectiunea "Sporturi unificate", unde din aceeasi echipa fac parte copii cu si fara dizabilitati. Programul este finantat de Statele Unite prin programul USAID, iar actiunea de la Galati si Braila de Corpul Pacii, reprezentat de Cindy Knutson", a mai precizat Cristian Ispas.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro