Patru premii şi o calificare în lotul lărgit. Elevele din Brăila au făcut performanţă la Olimpiada de Germană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Patru premii şi o calificare în lotul lărgit. Elevele din Brăila au făcut performanţă la Olimpiada de Germană

• câştigătoarele acestei ediţii sunt: Dafina Trufaş, Andreea Bujor şi Corina Andreea Preda • Corina s-a calificat şi la lotul lărgit şi va concura pentru a reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Limba Germană Modernă

 

Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă s-a încheiat cu succes pentru lotul Brăilei. Competiţia, care a avut loc în perioada 23-29 martie la Craiova, a reunit aproximativ 200 de elevi din toată ţara şi a cuprins o proba individuală (scrisă) şi o probă de proiect în care concurenţii au fost împărţiţi în echipe şi au trebuit să realizeze o piesă de teatru pe baza unei cărţi citite. Trei dintre cele cinci fete din judeţul nostru care au participat la această olimpiadă s-au întors acasă cu premii, iar o elevă a reuşit şi performanţa de a se califica în lotul lărgit.

Dafina Trufaş, elevă în clasa a IX-a la Colegiul “Bălcescu”, prof. Carmen Pîrlog, nivel B1, a obţinut premiul III la proba de proiect, Andreea Bujor, clasa a X-a, Colegiul “Murgoci”, prof. Tatiana Badea, a concurat la secţiunea A2 şi a câştigat premiul III la proba individuală, iar Corina Andreea Preda, clasa a XI-a, “Bălcescu”, prof. Carmen Pîrlog, a reuşit să obţină premiul III la ambele probe, ea concurând la secţiunea B2.

Cele trei fete le-au împărtăşit redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” impresiile acumulate pe perioada olimpiadei.

Dafina: “A fost o experienţă minunată, deoarece am avut posibilitatea de a vorbi foarte mult în germană, am cunoscut elevi din toată ţara cu care am şi colaborat la proba de proiect şi ne-am împrietenit. Iar proba de proiect a fost una interesantă şi a abordat o temă de actualitate. A trebuit să citim cartea repede şi în trei zile să ne gândim la scenariu, regie şi să ne împărţim rolurile. Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că eu am făcut şi teatru şi ştiam anumite lucruri despre cum ar trebuit abordată sceneta. Am avut emoţii, dar a ieşit totul bine şi am reuşit să câştigăm şi un premiu. Mi-a plăcut că am participat şi la workshopuri de Public Speaking. Consider că olimpiada de germană ne dezvoltă şi competenţele lingvistice, dar şi spiritul de echipă. E o olimpiadă diferită, e specială. Ţin să le mulţumesc doamnei profesoare şi părinţilor. Sunt hotărâtă să mai particip”.

Dafina a mai bifat recent o reuşită: premiul II la Concursul Interjudeţean de Traduceri “CNNB_150”.

Andreea: “La proba individuală am avut de realizat o compunere creativă după un motto: «Uneori este ok să nu fii ok». Apoi, în partea de proiect am fost puşi în echipe de câte 8 copii şi am reuşit să creez o relaţie strânsă cu ceilalţi colegi, mai ales că toţi eram copii muncitori şi toţi ne doream un premiu. Am avut o grupă minunată şi voi păstra legătura cu ei. Mi-a plăcut şi oraşul foarte mult, mai ales faptul că cei de acolo au mare grijă de clădiri. Din experienţa aceasta am învăţat foarte multe, am plecat cu un mare bagaj de amintiri plăcute şi de cunoştinţe. A fost o experienţă foarte frumoasă. Clar voi mai merge la această olimpiadă. Aş dori să le mulţumesc părinţilor care m-au încurajat mereu şi doamnei profesoare pentru că ea a fost cea care m-a ajutat să mă perfecţionez. Îi încurajez şi pe alţi elevi să înveţe limba germană. Este o limbă frumoasă care îţi poate deschide porţi în viitor”.

Precizăm că şi Andreea a câştigat o menţiune la Concursul de Traduceri “CNNB_150”.

Corina: “Îmi place foarte mult această olimpiadă. Este al treilea an în care merg, anul trecut nu m-am calificat, însă simt că anul acesta am făcut cât pentru doi ani. În plus, faptul că nu am fost anul trecut mi-a dat şansa să observ cât de mult am evoluat din clasa a IX-a şi până acum, asta mai ales la proba de proiect. Dacă în clasa a IX-a eram mai reţinută, anul ăsta am preluat iniţiativa şi m-am implicat foarte mult în piesă. Piesa aceea a fost o bucăţică din sufletul meu. Am început să fac teatru şi asta mi-a dat încredere în mine. Mi-am dat seama cât de mult m-a ajutat cu mişcarea scenică şi cu regia. Faptul că am luat locul III mi-a confirmat că sunt unde trebuie. Pentru prima oară am luat premiul III şi la individual. Am fost foarte mândră de mine pentru că mereu a fost partea mai dificilă. Trebuie să intri în temă, să fii original, dar şi coerent şi să scrii bine gramatical. Dar asta cu originalitatea şi încadrarea în temă câteodată mi se pare o loterie. Nu ştii cum va interpreta cel care citeşte şi trebuie să fii foarte atent ca să te faci bine înţeles. Sunt foarte fericită de rezultatele obţinute. Mulţumiri părinţilor, doamnei profesoare Carmen Pîrlog şi doamnei profesoare de teatru Cătălina Nedelea”.

 

Corina Preda, calificată în lotul lărgit pentru internaţională

După ce s-au afişat rezultatele la probele Olimpiadei Naţionale de Limba Germană Modernă, 32 de elevi, printre care şi Corina, au intrat la o probă de baraj în vederea selecţiei lotului lărgit care va participa la faza internaţională. Dacă la alte olimpiade elevii ştiu cum se va desfăşura proba de baraj, la germană lucrurile stau altfel. Asta pentru că elevilor nu li se dă o foaie cu cerinţe pe care trebuie să le rezolve, probele fiind atipice, aşa cum ne-a povestit Corina.

“Proba de baraj a fost una interesantă. Am avut o probă scrisă, dar nu cu întrebări ca la proba individuală, ci de genul «Cuvântul preferat în germană şi de ce?», «Ce ai lua cu tine de acasă dacă te-ai califica?», «Ce ai vrut mereu să întrebi un cetăţean german?». La cea de-a doua probă am fost împărţiţi pe două echipe şi împreună cu preşedintele comisiei şi observaţi de alţi membri ai comisiei am jucat cărţi. În jocul acela de cărţi trebuia să comunicăm între noi, să punem întrebări, să dezbatem împreună cu ceilalţi. A trebuit să vorbim mult şi a fost foarte frumos. Noi am mers acolo fără să ştim ce ni se va da sau pe ce criterii ne aleg. Bine, puteam să ne imaginăm noi, dar nu ştiam nimic exact. Nu am ştiut pe ce criterii ne-au selectat, a existat doar o listă în ordine alfabetică, deci toţi pornim la lotul restrâns cu şanse egale. Chestia asta că nu am ştiut ce va fi a fost ceva extraordinar pentru că aproape pentru prima oară într-un cadru atât de formal am simţit că eşti apreciat pentru cine eşti, că nu trebuie să te încadrezi într-un anumit tipar, ci pur şi simplu te comporţi natural, eşti sincer şi vezi ce iese din asta. Şi să fii apreciat pentru asta e ceva extraordinar”, ne-a mărturisit Corina.

Nici pentru selecţia lotului restrâns, care va avea loc la sfârşitul lunii la Constanţa, tânăra nu ştie la ce să se aştepte, însă spune că va merge acolo  încrezătoare.

“Când am aflat că m-am calificat la lotul lărgit eram pe o terasă în Craiova şi am ţipat vreo două secunde de bucurie. E ca un cadou pentru mine, bine am şi muncit mult, dar e ceva extraordinar. O să merg acolo şi o să mă bucur de tot ce se întâmplă”, este decisă Corina.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro