Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patru miliarde de lei subventii pentru modernizarea parcului de utilaje agricole din Braila

Luna trecuta, executivul a decis suplimentarea cu 15 milioane RON (150 miliarde de lei vechi) a fondurilor alocate pentru achizitionarea de echipamente agricole noi, prin Programul privind sprijinirea
producatorilor agricoli. Suma se adauga fondurilor de 250 miliarde
de lei, acordata conform HG nr. 276/2005 In luna aprilie ac., si este destinata subventionarii cu 45 % din pretul de achizitie, inclusiv TVA. Suma totala a fost deja repartizata pe judete, Brailei fiindu-i alocate 401.900 RON, respectiv 4,01 miliarde de lei vechi. Pe echipamente, suma trebuie cheltuita la nivel de judet, astfel: 350.000 RON pentru achizitia de tractoare pina in 77 CP si 51.900 pentru masini si utilaje agricole.
Fermierii braileni sint extrem de nemultumiti de modul in care ministerul a repartizat si dirijat aceste sume, iar supararea lor este indreptatita. De exemplu, pina in prezent, la Directia Agricola Braila au fost depuse 20 de cereri in valoare totala de 298.716 RON. Numai ca repartizarea pe segmente este total diferita de ce a hotarit ministerul. Mai precis, 16 cereri sint pentru utilaje, in valoare de 279.906 RON si doar 4 sint pentru tractoare, in valoare de 18.810 RON. Mai mult, acelasi lucru s-a intimplat si la repartitia din primavara, cind banii pentru tractoare s-au cheltuit foarte greu iar la utilaje, zeci de cereri au ramas neonorate. De aceea, reprezentantii agricultorilor braileni au solicitat ministrului Gheorghe Flutur o audienta. Ei vor sa ceara ministrului Flutur sa redirijeze suma alocata judetului, in cuantum mai mare catre achizitia de utilaje, pentru ca, spun ei, "acestea sint nevoile noastre, se vede acum, s-a vazut si in primavara". In plus, fermierii mai vor sa supuna atentiei ministrului si modificarea Legii nr. 138/2004 a irigatiilor.
Ca si in celelalte cazuri in care sumele alocate sint mai mici decit solicitarile, si de aceasta data, principiul conform carora vor fi onorate cererile este "primul venit, primul servit". De precizat ca beneficiarii acestui program sint producatorii agricoli Inregistrati In registrul agricol, persoane fizice sau juridice, care nu acceseaza programe similare cu finantare externa.
Nu beneficiaza de subventie persoanele fizice sau juridice care inregistreaza datorii catre bugetul de stat sau bugetele locale, persoanele care au furnizat autoritatilor date false, eronate sau incomplete, arendatorul sau concedentul terenului agricol.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii