Patru idei, în cursa finală pentru tema Simpozionului «Nicăpetre» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Patru idei, în cursa finală pentru tema Simpozionului «Nicăpetre»

• „Portul/Comerţul”, „Panteonul personalităţilor brăilene”, „Podul” şi „Brăila - Spaţiu Cultural”, sunt ideile care au primit cele mai multe voturi din partea brăilenilor, în cadrul sondajului organizat pentru selectarea temei Simpozionul de Sculptură „Nicăpetre”, din acest an • urmează ca acestea să intre într-un al doilea proces de selecţie la nivelul unei comisii a Consiliului Judeţean

 

S-a încheiat prima etapă privind selectarea temei celei de-a treia ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală „Nicăpetre” - Brăila 2017. Începând de duminică după-amiază, brăilenii şi-au putut vota tema favorită, (dintre cele 10 idei care au venit atât din partea specialiştilor, cât şi a cititorilor noştri), în cadrul unui sondaj de opinie organizat de cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei”. Ieri, la ora 16:00 s-a strigat „stop vot” şi consilierul judeţean, Marian Căpăţînă, iniţiatorul acţiunii, a selectat ideile care s-au clasat în top 3 număr de voturi. Astfel, cele mai apreciate teme au fost: „Portul/Comerţul - ca influenţă principală în dezvoltarea Brăilei”, care a primit 46 de voturi (35%), distanţându-se clar de restul temelor propuse. Pe locul doi s-au situat alte două idei, care au obţinut acelaşi număr de voturi: „Panteonul personalităţilor brăilene - busturi personalităţi brăilene” şi „Podul - ca legătură de multiculturalitate şi multinaţionalitate, dar şi ca legătură între timp (Brăila 650)”, ambele înregistrând 16 voturi (12%). Iar pe locul trei s-a clasat „Brăila - Spaţiu Cultural”, cu 15 voturi (şi tot 12%). Aşa cum am anunţat, acestea urmează acum să fie supuse dezbaterii în comisia care va redacta regulamentul de desfăşurare a celei de-a III-a ediţii a Simpozionului, formată la nivelul Consiliului Judeţean.

Trebuie precizat că, cele 10 idei au obţinut un total de 130 de voturi. În ceea ce priveşte celelalte teme care nu au fost selectate, situaţia a arătat în felul următor: „Brăila - Arc peste timp, Brăila 650” a obţinut 12 voturi (9%), „Soldaţi brăileni care au căzut în timpul Primului Război Mondial (busturi)” - 7 voturi (5%), „Victoria asupra timpului (The Everyday Victory - Brăila 650)” - 6 voturi (5%), „Pasărea Phoenix” - 5 voturi (4%), „Personalităţi oferite de Brăila culturii internaţionale - busturi oameni de cultură” - 4 voturi (3%) şi „Modernismul” - 3 voturi (2%).

 

Căpăţînă: «Temele sunt extrem de complexe şi vor da foarte multă bătaie de cap participanţilor la simpozion»

Întrebat în legătură cu rezultatul sondajului de opinie, care a venit la ideea sa, consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă s-a arătat încântat de rezultat, chiar dacă a ţinut să sublinieze că majoritatea temelor care au rămas în cursa finală nu vor fi tocmai uşor de pus în practică de către artişti.

„În primul rând vreau să mulţumesc ziarului «Obiectiv - Vocea Brăilei» care s-a implicat în povestea asta. Ideea se pare că a stârnit interes. Există oameni cu sensibilitate şi oameni aplecaţi către cultură şi într-adevăr s-a votat. Poate nu s-a votat cum se întâmplă la nişte alegeri, când există nişte candidaţi, persoane care pot fi reprezentate, dar pentru un subiect care este relativ greu, consider că s-a votat bine. Interesantă este distribuţia. Câteva dintre teme sunt foarte apropiate ca număr de voturi şi ne obligă practic să le rediscutăm în comisia care este constituită la nivelul Consiliului Judeţean. Tema asupra căreia o să ne oprim, va fi transmisă Muzeului «Carol I» şi transpusă în regulamentul de organizare a taberei propriu-zise. Temele sunt extrem de complexe şi vor da foarte multă bătaie de cap - indiferent care va fi aleasă -, celor care doresc să participe la acest simpozion”, a declarat Căpăţînă.

De asemenea, consilierul a mai apreciat că şi proiectele candidaţilor vor fi destul de greu de jurizat în baza aceluiaşi considerent. Chiar şi aşa, Căpăţînă susţine că simpozionul în afara faptului că are rolul de a lăsa statuile generaţiilor viitoare, îşi propune şi un rol educativ, privind apropierea maselor de frumos.

„Eu zic că am atins obiectivul acesta. Atât cât s-a putut”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro