Mergi la conţinutul principal

Patru familii îndoliate aşteaptă un verdict

 

La un an de la drama petrecută pe DJ 212, între localităţile Cuza Vodă şi Spiru Haret, patru familii îndoliate aşteaptă, încă, să li se facă dreptate. În martie 2008, Romeo Avram, individ certat cu legea, a urcat la volanul unui "Opel Calibra" - deşi nu poseda pemis de conducere şi, în plus, consumase alcool - şi, pe timp de noapte, a gonit nebuneşte cu 140 km/h, trimiţîndu-i pe lumea cealaltă pe patru tineri, aflaţi toţi pe bancheta din spate. Impactul cu un copac a rupt maşina în două, ocupanţii fiind zdrobiţi, la propriu, şi aruncaţi în afara drumului. Autorul carnagiului rutier a scăpat doar cu câteva zgârieturi, singura supravieţuitoare (dintre pasageri) fiind o tânără aflată pe bancheta din faţă, lângă şofer. Judecătoria Însurăţei, pe raza căreia s-a petrecut nenorocirea, l-a condamnat pe Avram la 3 ani şi 3 luni de închisoare, cu executare, însă părţile implicate au declarat apel. În urmă cu două zile, Tribunalul Brăila a admis apelurile declarate de inculpat şi de părţile civile şi a desfiinţat sentinţa instanţei de fond trimiţând, totodată, cauza spre rejudecare, la Însurăţei. Motivul? Prima instanţă trebuie să se pronunţe în legătură cu o pedeapsă anterioară - 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru vătămare corporală gravă şi distrugere - rămasă definitivă în mai 2008. La trimiterea sa în judecată, deşi nu era recidivist, Romeo Avram avea în palmares patru condamnări, pentru infracţiunile de insultă, lovire, abuz de încredere, vătămare corporală gravă şi distrugere. Cum instanţa de la Însurăţei nu a luat în discuţie, la dozarea sentinţei în dosarul carnagiului rutier, condamnarea rămasă definitivă în mai anul trecut, procesul va fi reluat, potrivit legii, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, judecător Lenuţa Mocanu.
În vârstă de 31 de ani, Romeo Avram, autorul groaznicului accident rutier petrecut în urmă cu un an între satele Cuza Vodă şi Spiru Haret, a fost trimis în judecată la mai puţin de două luni de la săvârşirea infracţiunilor - în stare de arest preventiv -, pentru ucidere din culpă şi conducere fără permis. Anchetatorii spun că nenorocirea putea fi evitată numai de către inculpat, dacă nu s-ar fi aventurat noaptea, gonind cu 140 km/h, sub influenţa băuturilor alcoolice, la volanul unei maşini încărcate cu tineri, în condiţiile în care - culmea inconştienţei - nu poseda nici permis de conducere. Familiile îndoliate s-au constituit, la urmărirea penală, părţi civile cu câte un 1 miliard de lei daune morale şi civile. A cincea victimă, care scăpat cu viaţă, având nevoie de 25 de zile de îngrijri medicale, a preferat să nu depună plângere împotriva inculpatului, astfel că acesta nu a mai fost judecat şi pentru vătămare corporală din culpă. Deşi a fost la volanul maşinii distruse, Avram a avut nevoie de doar 10 zile de îngrijiri medicale.
Potrivit dosarului instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în ziua de 20 martie 2008, în jurul orei 17.00, Romeo Avram s-a întâlnit cu Ionuţ Papă, în oraşul Însurăţei. În continuare, cei doi s-au plimbat cu autoturismul "Opel Calibra" cu numărul de înmatriculare PDA 90792, aparţinând inculpatului, la volan aflându-se Papă. La ora 19.30, cei doi amici au luat-o cu maşina pe Mariana Fănica Neagu, din comuna Victoria, apoi au ajuns în satul Spiru Haret, la barul "Intim", unde Avram a consumat un litru de bere. La un moment dat, una din persoanele prezente a fost solicitată telefonic de către un cunoscut să-l transporte din comuna Viziru în Spiru Haret. Romeo Avram s-a oferit să-l transporte el, dacă i se va plăti combustibilul. La scurt timp, Romeo Avram, Ionuţ Papă şi Mariana Neagu au ajuns la benzinăria din comuna Viziru, unde-i aşteptau Stan Bică şi Radu Cotea, după care toţi cinci s-au deplasat, cu maşina, înapoi în Însurăţei. Până acolo nu au fost probleme, la volan aflându-se Papă. În acel moment, însă, tânărul a coborât din "Opel", lăsându-l pe inculpat să conducă, deşi băuse şi nu avea îndemânarea necesară. Aşa stând lucrurile, Romeo Avram a condus autoturismul până în comuna Viziru, de unde a mai luat doi tineri, Marian Ilie şi Toni Bolz. Tânăra a ocupat locul din faţă dreapta, lângă inculpat, iar ceilalţi tineri, Bolz, Cotea, Bică şi Ilie, au stat pe bancheta din spate.
În jurul orei 22.50, precizează reprezentanţii acuzării, Romeo Avram a plecat din comuna Viziru către satul Spiru Haret, cu autoturismul plin. După circa 10-15 minute, circulând cu viteză excesivă pe DJ 212, în zona km. 23 ^ 700 m - din cauza lipsei de experienţă şi pe fondul consumului de alcool -, Avram a pierdut controlul volanului şi a lovit violent un copac aflat pe marginea carosabilului. Impactul a fost atât de puternic, încât autoturismul s-a rupt în două. În groaznicul accident, Toni Bolz, Radu Cotea şi Stan Bică au decedat pe loc, iar Marian Ilie în ambulanţă. Deşi mai văzuseră accidente cu morţi, poliţiştii rutierişti au fost şocaţi de ceea ce-au găsit la locul tragediei. Iniţial, inculpatul a negat că s-ar fi aflat la volan, însă ulterior a recunoscut că a condus autoturismul, deşi nu poseda permis şi că a consumat alcool înainte de a porni în cursa morţii, pe DJ 212.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro