* duminică, până la ora 19.00, polițiștii brăileni au înregistrat 23 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral * zece erau în curs de verificare, au fost întocmite patru dosare penale, au fost aplicate două sancțiuni, iar șapte dintre sesizări nu s-au confirmat * din datele pe care le deținem, s-au făcut sesizări privind fraudarea alegerilor la Cireșu și Dudești, dar și la o secție de votare din municipiu s-a sesizat faptul că o femeie ar fi introdus în urnă două buletine de vot ștampilate, ambele pentru Senat
Proces electoral cu sesizări privind fapte de natură penală, comise în scopul influențării procesului de vot. Din datele pe care au reușit să le obțină jurnaliștii, din anumite surse, la nivel de județ probleme privind procesul de vot au fost reclamate la secțiile din localitățile Cireșu și Dudești. Sesizări au fost și la nivelul unor secții din municipiu, însă polițiștii l-au „ars” la buzunare și pe un bărbat care făcea propagandă electorală pe o rețea de socializare.
Duminică, până în jurul orei 19.00, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila se înregistraseră 23 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ, zece dintre sesizări erau încă în curs de verificare, au fost întocmite patru dosare penale, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, iar șapte dintre sesizări nu s-au confirmat. „La ora 15:45, polițiștii au fost sesizați că mai multe persoane ar fi transportat cetățeni pe raza altor localități pentru a-și exercita dreptul la vot, oferindu-le în acest sens sume de bani. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor. În jurul orei 13:45, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza unei localități, primarul împarte bunuri și bani alegătorilor, în scopul influențării voturilor. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor. La ora 12.30, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe o rețea de socializare, un bărbat continuă propaganda electorală, constând în aceea că îndeamnă cetățenii să voteze un anumit candidat. Bărbatul a fost identificat și invitat la sediul poliției în vederea clarificării situatiei, acesta fiind sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 4.500 lei, conform Legii 208/2015. De asemenea, postarea în cauză a fost ștearsă de pe rețeaua de socializare”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila.
Potrivit unor surse, acuzațiile privind coruperea alegătorilor, transmise în jurul orei 13.45, ar fi fost la Dudești, însă mai departe polițiștii vor stabili dacă acuzațiile se confirmă sau nu.
Oricum, sesizările privind fraudele electorale au început încă din dimineața zilei de 6 decembrie. Ieri, la ora 09.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la o secție de votare de pe raza municipiului, o femeie ar fi introdus în urnă două buletine de vot ștampilate, ambele pentru Senat. În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că un membru al comisiei ar fi înmânat alegatoarei două buletine de vot, pe care aceasta le-a ștampilat și le-a introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
La ora 10.30, polițiștii au fost sesizați de către primarul unei localități, de pe raza județului Brăila, cu privire la faptul că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani în acest sens.
În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.
Din anumite surse am aflat că sesizarea privind coruperea alegătorilor era la Cireșu, astfel că am luat legătura cu primarul Radu Popa, care a negat totul, precizând că procesul electoral s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale și că acuzațiile sunt nefondate. „Procesul electoral se desfășoară în condiții foarte foarte bune și normale, conform legii. Fără alte probleme. Nu este vorba despre vreo fraudă electorală. A venit poliția în urma unei sesizări la 112. Un fiu a intrat cu mama lui de 85 de ani, pentru a vota, asta a fost toată frauda! Astea sunt sesizări din partea altor partide politice. Acuzațiile sunt nefondate, poliția face anchetă”, a precizat primarul comunei Cireșu.
Pedepse prevăzute de lege
După cum au arătat polițiștii, legea prevede că împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Și tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.