Mergi la conţinutul principal

Patru dintre cei șapte consilieri de la Serviciul de Probațiune Brăila au intrat în grevă

* consilierii Serviciilor de Probaţiune din toată țara invocă drepturi salariale „recunoscute doar pe hârtie” și îi cer Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să-i trateze cu respect * la Brăila, își desfășoară activitatea șapte consilieri, patru dintre aceștia aflându-se acum în grevă * la nivel național, consilierii de probațiune au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni, inclusiv persoane liberate condiţionat din penitenciar (pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane și trafic de droguri)

 

 

 

Grevă Generală la Serviciul de Probațiune Brăila, aparținând de Direcţia Naţională de Probaţiune, instituție din cadrul Ministerului Justiţiei.

„Ne aflăm în grevă generală de pe data de 3 mai 2023, împreună cu colegii noștri din alte 32 de județe. La Serviciul de Probațiune Brăila își desfășoară activitatea, în prezent, șapte consilieri de probațiune, dintre care patru sunt în grevă generală, asigurând 1/3 din activitate, potrivit legii. Nu vrem o mărire a salariilor, vrem doar punerea în executare a sentințelor judecătorești prin care ne-au fost recunoscute aceste drepturi. Practic, din anul 2016, nu am mai beneficiat de măriri salariale”, ne-a declarat Carmen Cârâc, consilier în cadrul Serviciului de Probațiune Brăila.   

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical şi afiliat la Federaţia Publisind anunţa, zilele acestea, prin intermediul unui comunicat, intrarea în GREVĂ GENERALĂ a consilierilor din serviciile de probaţiune din toață țara, începând cu data de 3 mai 2023.

„Aceste servicii au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni, inclusiv persoane liberate condiţionat din penitenciar (pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracţionale organizate, criminalitate transfrontalieră etc.), contribuind în mod direct la siguranţa societăţii şi generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomeraţiei din penitenciare şi a costurilor pe care fiecare român le suportă pentru deţinuţi”, preciza Andreea Faur, preşedintele SNCSP.

Potrivit art. 59, alin (2) din Legea 123/2006, în timpul grevei- care continuă și la această dată -  se vor asigura serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente.

„Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situaţii în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricţionate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunţat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiţionată a deţinuţilor, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deţinut şi doar la solicitarea instanţei de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deţinutul propus spre liberare”, a mai precizat sursa citată.

Consilierii de probaţiune îi cer Ministrului Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune, să trateze cu respect cei 680 de consilieri de probaţiune din toată țara, care contribuie în mod direct la siguranţa cetăţenilor, prin adoptarea unei măsuri concrete pentru repararea erorilor produse anterior şi accentuate de Legea cadru de salarizare nr. 153/2017, în ceea ce priveşte drepturile salariale ale personalului de probaţiune.

„Consilierii de probaţiune aduc în atenţia publică faptul că drepturile acordate recent magistraţilor, asistenţilor judiciari, grefierilor, IT-iştilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul Ministerului Justiţiei de sub umbrela instanţelor s-au născut prin invocarea „egalizării” drepturilor salariale cu personalul de probaţiune, deşi aceştia din urmă nu au fost niciodată plătiţi conform VRS (Valoarea de Referință Sectorială) 605! Creşterea de 25% a veniturilor consilierilor de probaţiune, decisă de doamna ministru Raluca Alexandru Prună, în anul 2016, prin OUG 20/2016, a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probaţiune, la momentul respectiv, dar beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată, normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr. 153/2017”, se mai precizează în comunicat.

Cu toate că ÎCCJ, CSM și PG au emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justiţie, Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluţie pentru personalul de probaţiune. Având în vedere ultimele comunicate, prin care s-a menţionat că salariile magistraţilor au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probaţiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât „pe hârtie” şi nu le-a fost aplicat şi în plată consilierilor de probaţiune, a mai precizat președintele SNCSP.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro