Omul de afaceri Nelu Iordache a fost dus la DIICOT, joi dimineaţa, după ce procurorii au făcut 37 de percheziţii la Bucureşti şi Piteşi, dar şi în judeţele Ilfov, Galaţi, Călăraşi şi Giurgiu. 34 de persoane sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, înşelăciune şi evaziune fiscală. Prejudiciul estimat depăşeşte 13 milioane de lei, potrivit TVR.
Procuorii vor să stabilească circuitul evazionist. Sunt mai multe firme-fantomă pe care s-au făcut achiziţii ilegale, deconturi ilegale. O firmă ar fi făcut, în jurul anului 2011, o serie de achiziţii cu file CEC fără acoperire, ar fi cumpărat materiale de construcţie, apoi prin firme fantomă le-a introdus pe piaţă. Printre cumpărători se pare că ar fi şi firma lui Nelu Iordache. Procurorii doresc să stabilească acum cu exactitate dacă achiziţiile au fost făcute cu bună ştiinţă sau firma lui Nelu Iordache a cumpărat aceste materiale de construcţii fără a şti că provin din achiziţii ilegale, potrivit TVR
Mecanismul
Din primele informaţii rezultă că, începând cu 2011, firma City Cons SRL ar fi cumpărat de la persoane vătămate mari cantităţi de piatră sau alte bunuri, introducând la plată file CEC fără acoperire. Mărfurile şi serviciile astfel achiziţionate erau livrate, au precizat sursele citate, către diverşi beneficiari, în special Impresa Pizzarotti şi SC Romstrade SRL, prin intermediul altor două firme, la preţuri mult mai mici decât cele de achiziţie, în condiţiile în care între City Cons SRL şi cele două firme intermediare nu existau relaţii comerciale. Prejudiciul în acest caz s-ar ridica la 13.130.977 lei.