Mergi la conţinutul principal

Patronii trebuie să-şi protejeze salariaţii pe timp de caniculă

• în contextul înregistrării de temperaturi extreme, legislaţia muncii are prevăzute obligaţii în sarcina angajatorilor privind protecţia salariaţilor • inspectorii de muncă brăileni continuă controalele la nivelul angajatorilor locali

 

Inspecţia Muncii Brăila a anunţat că, în perioadele caniculare, îşi intensifică controalele la nivelul angajatorilor locali, urmărindu-se modul de respectare a prevederilor OUG 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Inspectorii de muncă brăileni reamintesc tuturor angajatorilor că, în sensul ordonanţei amintite anterior, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile actului normativ, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor:

- reducerea intensităţii şi ritmului activităţii fizice;

- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare:

- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protecţie;

- asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menţionate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum reducerea programului de lucru, sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00). În cazuri speciale, cei doi parteneri de dialog social pot aplica inclusiv măsura întreruperii lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

“Neasigurarea condiţiilor prevăzute mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, a avertizat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

De asemenea, sursa citată le reaminteşte patronilor că pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie luate o serie de măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro