La mai bine de un an de la controlul inopinat al comisarilor Gărzii Financiare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Dimitrios Pantelidis, în vârstă de 59 de ani, şi Dimitrios Lintas Tzanis, de 58 ani, cetăţeni greci, administratori ai SC "Almeka" SRL şi SC "Evita Distribuţie" SRL Brăila, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "folosire cu rea-credinţă a creditelor societăţii" (art. 272 alin. 2 din Legea nr. 31/1990). Reprezentanţii acuzării precizează că, în calitate de administratori ai celor două societăţi comerciale, cei doi inculpaţi "au promovat o modalitate de lucru incorectă prin folosirea, în perioada august 2011-septembrie 2012, a creditului SC «Evita Distribuţie» SRL Brăila, în valoare de 580.471,79 lei fără a întocmi documente justificative care să ateste modul în care au fost folosiţi aceşti bani".
Plângerile penale au fost formulate de GF şi ANAF
Dimitrios Pantelidis şi Dimitrios Lintas Tzanis au înfiinţat SC "Almeka" SRL, societate cu sediul pe B-dul Dorobanţilor, în anul 2003, amândoi având calitatea de administratori şi asociaţi. În 2011, au înfiinţat şi SC "Evita Distribuţie" SRL Brăila, având acelaşi sediu cu prima şi acelaşi obiect de activitate: distribuţia de produse alimentare. Fiind mai veche, spun anchetatorii, "Almeka" se aproviziona cu mărfuri de la diverşi furnizori, iar mărfurile achiziţionate erau vândute SC "Evita Distribuţie" SRL en-gros. Banii colectaţi ajungeau, în mare parte, la "Almeka" SRL, pentru reluarea ciclului de vânzare-cumpărare. Cum ambele firme ocupau acelaşi spaţiu, numerarul colectat era păstrat într-un singur sertar. La casierie nu se completa Registrul de casă, acesta rezultând automat, pe baza programului din calculator. Cei doi patroni erau şi casieri, iar la sfârşitul fiecărei luni nu se făcea nicio inventariere sau constatare a numerarului existent n casă (sertar) şi nu se cunoşteau stocurile efective de numerar existente, ci doar cele scriptice, existente în contabilitate. Cu toate acestea, societăţile erau înregistrate distinct la ORC, cu activităţi declarate independent, bilanţ şi cont de profit şi pierderi separat. Situaţia s-a perpetuat până pe 17 iulie 2012, precizează anchetatorii, când SC "Almeka" SRL a fost cesionată către doi cetăţeni tunisieni.
Pe 19 septembrie 2012, Garda Financiară Brăila a efectuat un control inopinat la SC "Evita Distribuţie" SRL, ocazie cu care s-au constatat mai multe nereguli, inclusiv faptul că documentele contabile evidenţiaseră suma de 580.471,79 lei doar scriptic, nu şi faptic, neexistând documente care să ateste ieşirea banilor din societate cu o anumită destinaţie.
Pe 30 septembrie 2012, Garda Financiară a formulat două plângeri penale împotriva lui Dimitrios Pantelidis, iar pe 22 mai 2013, ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila a formulat, de asemenea, plângere penală, de această dată fiind suspectaţi de evaziune fiscală ambii afacerişti.
Acuzaţiile erau destul de grave, astfel că anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile, care să stabilească dacă cei doi administratori au adus vreun prejudiciu statului sau vreunei societăţi comerciale. Singura acuzaţie care a rămas în picioare a fost aceea că în patrimoniul SC "Evita Distribuţie" SRL "s-a înregistrat un prejudiciu de 580.471,79 lei, imputabil ambilor administratori ai societăţii". "Cele prezentate denotă modul haotic de conducere a societăţilor şi justifică aprecierea că învinuiţii au folosit cu rea-credinţă creditul societăţii", a concluzionat procurorul care a supravegheat cercetările.
Cei doi patroni greci nu au recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Lintas a declarat că miliardele lipsă au fost folosite pentru acoperirea unor datorii ale SC "Almeka" SRL, iar Pantelidis că ar fi fost folosite pentru achitarea mărfurilor achiziţionate de SC "Almeka" SRL pentru SC "Evita Distribuţie" SRL, întrucât ultima, fiind o societate nouă, era necunoscută pe piaţă şi nu prezenta credibilitate.