Mergi la conţinutul principal

Patronatele vor impozit forfetar, dar în funcţie de valoarea afacerii

"Această taxă forfetară ar trebui definită prin raportare la cifra de afaceri, astfel încât să nu ajungă un agent economic să plătească acum un impozit de 16%, iar de luna viitoare 90% din profit. Înţelegem că Ministerul de Finanţe trebuie să colecteze bani la buget, dar asta nu ar trebui să conducă la împovărarea excesivă a firmelor. E drept că există firme care caută să se sustragă de la plata impozitului prin reducerea bazei de impozitare, adică a profitului brut", a explicat Iulian Zamfir, preşedintele federaţiei Brăila a UGIR.

Potrivit unui proiect de act normativ de rectificare bugetară pregătit de Ministerul Finanţelor, de luna viitoare ar urma să intre în vigoare impozitul forfetar pe care agenţii economici să-l plătească indiferent dacă obţin sau nu profit. Finanţele au stabilit ca pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele să plătească cel puţin 1.083 lei, iar pentru trimestrele al treilea şi al patrulea din acest an, impozitul forfetar va fi de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru întregul an 2009, firmele ar trebui să plătească statului minim 4.333 lei, indiferent dacă fac sau nu profit. Mai mult, din 2010, impozitul forfetar anual ar urma să fie de 6.500 lei. Impozitul forfetar se aplică microîntreprinderilor şi firmelor din mai multe domenii, printre care tranzacţii imobiliare, activităţi de închiriere şi leasing, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, hoteluri şi restaurante, precum şi în domeniul IT.

Totodată, barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile şi firmele de pariuri sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, al căror impozit pe profit datorat statului din aceste activităţi este mai mic decât 5% din venituri sunt obligate la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro