Doi concubini braileni, Carmen Ghergus, 32 de ani si Nelu Antohi, care trebuie sa creasca impreuna sapte copii, au ajuns sa-i ingrozeasca pe asistentii sociali de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) care au fost amenintati si loviti pentru ca au dorit sa le ofere alternative pentru a-si creste copiii in conditii normale de viata, fara a cersi. Incercarile acestora de a ajuta familia cu multi copii au esuat, adultii preferind sa iasa la cersit cu cei mici. Practic, la citeva zile dupa ce a nascut, Carmen Ghergus a iesit cu bebelusul la cersit. Veniturile lunare de la stat ale celor doi adulti se ridica la aproximativ 9 milioane lei vechi. Reprezentantii DGASPC i-au chemat la consiliere, le-au propus sa locuiasca la Centrul Maternal "Alexandra" sau la Centrul de Zi pentru Copii "1 Iunie", dar toate aceste variante au fost respinse de cei doi concubini. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a precizat ca asistentii sociali au fost informati ca Ghergus Carmen este insarcinata din nou.
Ieri, redactorii nostri s-au deplasat la Biserica Greaca pentru a discuta cu Carmen Ghergus, mama celor sapte copii. Aceasta insa, a fugit din fata ziaristilor. Avea in brate bebelusul pe care l-a nascut la sfirsitul anului trecut. "Nu e treaba voastra!", "Da, am destui copii", a spus Carmen Ghergus, ascunzindu-se in Biserica Greaca.
Avind in vedere aceasta situatie, redactorii s-au deplasat la locuinta familiei din str. Stefan cel Mare nr. 236, pentru a discuta cu Nelu Antohi, concubinul femeii. "Pina cind nu vine sotia mea, nu are voie nimeni sa intre in casa. Puteti vedea ca spalam lucrurile copiilor cu Ariel, spalam geamurile, avem caldura. Avem un calorifer electric si platesc lumina, 600.000 lei sau 700.000 lei, cit vine. Eu nu lucrez. Am lucrat odata, la Progresul, dar acum nu lucrez. Sotia este plecata acum. Avem si cablu si HBO. Puteti sa vedeti ca am facut mincare, cartofi. De Protectia Copilului nu vreau sa aud. Mint cu desavirsire. Avem si un copil cu handicap. Asistentii de la Protectia Copilului l-au lovit si a trebuit sa-i facem operatii. Cu ce ne ajuta pe noi Protectia Copilului? Cu nimic. Ne-au dat in judecata sa venim la consiliere, sa mergem la logoped. Ce sa faca logopedul? N-are ce sa-i faca", a spus Nelu Antohi.
Venituri lunare de la stat, aproximativ 9 milioane lei vechi
Potrivit datelor furnizate de DGASPC, cei doi concubini incaseaza lunar aproximativ 9 milioane lei vechi, bani reprezentind alocatiile copiilor, dar si salariul de insotitor pentru copilul cu handicap. Pentru copiii de pina in 2 ani, alocatia este de 2 milioane lei vechi, iar pentru minorii de peste 2 ani, suma este de 320.000 lei vechi, iar din martie aceasta va fi de 400.000 de lei. Specialistii din cadrul DGASPC au precizat ca pentru copilul abia nascut, dosarul pentru indemnizatie nu este finalizat. Bebelusul are dreptul, la rindul lui, la cele 2 milioane lei, suma urmind a fi primita incepind din luna martie.
Conducerea Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Braila a precizat ca va efectua o noua ancheta sociala pentru a vedea daca mama Carmen Ghergus, 32 de ani, isi ingrijeste cu adevarat copilul cu handicap pentru care ia salariu. "Nu mai stiu sigur daca ia indemnizatie sau salariu, dar, in orice caz, daca nu-si indeplineste atributiile, i se poate retrage acest drept. Nu are voie sa lase copilul cu handicap acasa si sa plece cu nou-nascutul la cersit. Si noi am mai incercat sa intervenim impreuna cu Politia Comunitara, dar nu s-a rezolvat mare lucru. Si fratele ei iese la cersit cu unul dintre copii. Fratele este o persoana la fel de recalcitranta. Vom efectua din nou o ancheta sociala la domiciliu si-i vom pune in vedere sa se ocupe de copii, inclusiv de cel cu handicap. Va trebui sa semneze un angajament in acest sens. Daca nu-l respecta, ii retragem dreptul. Nu acesta este scopul, dar daca nu-si face datoria fata de copil, nu avem ce face", ne-a declarat Anisoara Satnoianu, director al Directiei de Asistenta Sociala.
Au respins orice sprijin din partea institutiilor locale
Carmen Ghergus si concubinul au respins orice intentie de ajutor din partea institutiilor abilitate sa le asigure protectie sociala. Astfel, mamei copiilor i s-a propus sa locuiasca la Centrul Maternal "Alexandra", dar varianta a fost refuzata. De asemenea, copiii ar putea sta pe timpul zilei la Centrul de zi "1 iunie", unde li se ofera masa calda, conditii excelente de locuit si au caldura. Si aceasta varianta a fost respinsa. "Asistentii nostri sociali au fost batuti. Este o familie foarte agresiva si se poarta ca si cind institutia noastra le-a facut cel mai mare rau. Toate eforturile noastre de a gazdui copiii intr-unul din centrele noastre au esuat. Carmen Ghergus a spus chiar ca ar veni la Centrul Maternal “Alexandra” daca ii dam 900.000 lei vechi pe zi. Am fost la Maternitate imediat ce a nascut cel de-al 7 lea copil, i-am dus hainute, un carucior, dar a fost la fel de ostila fata de noi. Mai mult, la doar citeva zile dupa ce a nascut, a iesit din nou la cersit, de data aceasta cu bebelusul. Toate aceste aspecte ne-au determinat sa o dam in judecata pe mama, pentru ca refuza sa vina la consiliere", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
In ceea ce priveste lovitura pe care Nelu Antohi spune ca ar fi suferit-o copilul cu handicap, conducerea DGASPC a precizat ca minora a suferit un accident. "Copila a fost preluata de asistentii sociali doarece mama o abandonase in Spitalul Judetean. De asemenea, minora a beneficiat de masura de protectie, deoarece mama a fost in detentie. In perioada 25.08.1999 - 15.12.1999 a fost in Centrul de Plasament", a mai completat Simona Cimpoae.
Cei doi concubini risca pierderea celor sapte copii daca nu vin la consiliere
Avind in vedere situatia grava a acestei familii si lipsa de colaborare pentru rezolvarea problemelor, reprezentantii DGASPC i-au dat in judecata pe parinti. Conducerea DGASPC a solicitat instantei sa emita Ordonanta Prezidentiala, prin care sa-i oblige pe cei doi adulti sa vina la consiliere. "Instanta s-a pronuntat si a acceptat solicitarea noastra. Daca parintii nu se vor prezenta la consiliere, ii vom actiona din nou in judecata. De data aceasta, Ordonanta Prezidentiala va avea in vedere preluarea copiilor de catre institutia noastra si implicit parintii vor fi decazuti din drepturile parintesti. Nu acesta este scopul, in mod normal locul copilului este in familie, dar daca familia nu colaboreaza, nu avem ce sa facem. Vorbim in aceasta situatie de interesul superior al copiilor", a precizat Simona Cimpoae.
In cazul in care se va ajunge din nou in instanta, patru dintre copii vor fi preluati de asistenti maternali profesionisti, iar trei vor locui la apartamentele de tip familial.
Gravida in fiecare an
Pentru a combate fenomenul cersetoriei pe raza municipiului Braila, o patrula a Politiei actioneaza zilnic prin zona intersectiilor, a bisericilor, in piete, in zona cimitirelor si in alte zone unde se stie ca sint oameni ai strazii care cersesc. Acestia sint sanctionati de nenumarate ori cu amenzi ce pot fi cuprinse intre 40 si 2.000 de lei, potrivit art. 2 din Legea 61/1991 republicata, dar de fiecare data amenzile ramin neplatite.
"Toti cei care cersesc sint cunoscuti, inclusiv zonele in care acestia pot fi intilniti zilnic, fiind sanctionati. Exista in evidenta unele persoane care au fost sanctionate de zeci de ori cu amenzi contraventionale pe care de obicei nu le achita. Printre acestea se numara si femeia de la Biserica Greaca, in ceea ce o priveste luindu-se nenumarate masuri, impreuna cu institutiile abilitate, pentru a fi gazduita cu copiii intr-un centru specializat, dar cea in cauza a refuzat", ne-a declarat agent Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Conform legii, daca o persoana nu plateste o amenda, in termen de 30 de zile, administratia financiara se sesizeaza, iar persoanele care nu au achitat amenda vor fi executate silit. Daca nu au ce sa execute, pentru ca persoana nu are venituri, nu are domiciliu sau alte bunuri, cum sint oamenii strazii, se face o adresa catre Politie, iar prin instanta se transforma amenda in zile de munca in folosul comunitatii. Problema este ca cersetorii nu pot fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, acest lucru facindu-se numai cu acordul lor, iar ei evident ca refuza sa munceasca. In cazul femeii care cerseste impreuna cu copiii la Biserica Greaca situatia este si mai complicata, ea nu poate presta munca in folosul comunitatii pentru ca in fiecare an este gravida.
Lege ignorata la Braila
Desi legislatia in vigoare prevede sanctiuni aspre pentru parintii sau strainii care scot copiii la cersit, aceasta este ignorata de institutiile abilitate. Potrivit art. 326 din Codul Penal, fapta persoanei care avind capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului cerind ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani. Legea nr.272/2004 vine cu precizari in cazul minorilor care sunt fortati sa cerseasca. Astfel, art. 132 prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. De asemenea, recrutarea ori constringerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sunt savirsite de un parinte, pedeapsa ajunge pina la 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.