Mergi la conţinutul principal

Patron condamnat pentru o evaziune de 370.000 de lei

Depistat în urma unui control al Gărzii Financiare şi trimis în judecată de către procurorii brăileni, pe motiv că a derulat afaceri cu două societăţi comerciale fără a le menţiona în declaraţiile fiscale, Daniel Puiu, administratorul SC "Dapien Mod" SRL, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere şi termen de încercare 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit instanţei Tribunalului Brăila, omul de afaceri a fost obligat - în solidar cu SC "Dapien Mod" SRL - la plata sumei de 369.494 lei, "prejudiciu cauzat bugetului consolidat al statului urmare derulării relaţiilor comerciale cu SC «Serodcom» SRL Brăila" şi la plata sumei de 3.130 lei, "urmare derulării în mod fictiv a relaţiilor comericale cu SC «Win Biz Professional» SRL Ploieşti". Nu în ultimul rând, judecătorii au dispus anularea a şapte facturi false, aflate în dosarul de urmărire penală întocmit de procurori. Inculpatul a declarat apel împotriva hotărârii Tribunalului Brăila, însă Curtea de Apel Galaţi a respins, "ca nefondat", demersul omului de afaceri.
Daniel Puiu a fost cercetat şi trimis în judecată de magistraţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Potrivit anchetatorilor, neregulile au fost descoperite în urma unui control efectuat la SC "Dapien Mod" SRL, - firma patronată de Daniel Puiu - de comisarii gărzii Financiare Brăila, începând cu data de 14 aprilie 2011. Controlul comisarilor a vizat legalitatea afacerilor derulate de societatea brăileană cu doi parteneri de afaceri, SC "Serodcom" SRL Brăila şi SC "Win Biz Professional" SRL Ploieşti, în perioada 1 ianuarie 2010 - 6 aprilie 2011.
În urma verificărilor, s-a constatat că în perioada 28 februarie - 8 martie 2011 SC "Dapien Mod" SRL Brăila a emis către partenerul de afaceri din Ploieşti şapte facturi fiscale în care au fost înscrise diferite cantităţi de tablă în valoare totală de 559.680,32 lei, în condiţiile în care aceasta fusese declarată "contribuabil inactiv" din data de 7 octombrie 2010. De asemenea, la data de 1 noiembrie 2010 înregistrarea ca plătitor de TVA a societăţii din Ploieşti a fost anulată, iar de la 19 februarie 2011 sediul declarat la ORC a purtat menţiunea "expirat". Acuzarea precizează:
"Reprezentantul SC «Win Biz Professional» SRL Ploieşti a comunicat organelor de control că nu a desfăşurat nicio activitate comercială cu SC «Dapien Mod» SRL Brăila. Totodată, nu s-au găsit documente de plată a cantităţii de tablă livrată de societatea vânzătoare şi nici contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două societăţi comerciale", precizează reprezentanţii acuzării.
Pe de altă parte, procurorii PT Brăila precizează că, în ceea ce priveşte relaţiile comerciale derulate de firma lui Daniel Puiu, SC "Dapien Mod" SRL, cu SC "Serodcom" SRL Brăila, comisarii Gărzii Financiare au constatat că aceasta din urmă a declarat prin aplicaţia ANAF achiziţii în valoare de 1.646.470 lei şi TVA însumând 395.153 lei de la SC "Dapien Mod" SRL Brăila, în timp ce aceasta nu a confirmat nicio livrare.
Potrivit dosarului de urmărire penală ajuns pe biroul judecătorilor brăileni, numai în cazul derulării relaţiilor comerciale cu SC "Serodcom" SRL Brăila şi cu o persoană fizică (sau juridică) rămasă neidentificată - relaţii pe care le-a înregistrat în contabilitate, dar nu le-a menţionat în declaraţiile fiscale 100, 101 şi 300 - prejudiciul adus statului de către omul de afaceri Daniel Puiu a fost de 369.494 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit care ar fi trebuit să ajungă la buget.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro