Mergi la conţinutul principal

Patron condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare

Recidivistul Neculai Onofrei, în vârstă de 27 de ani, individ care, în doar trei luni, a fraudat statul cu suma de 1.116.510 lei în calitate de patron al SC "Frantplant" SRL Brăila, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 12 ani şi 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Sentinţa Tribunalului Brăila a fost pronunţată după contopirea pedepselor mai vechi ale lui Onofrei, acesta aflându-se deja după gratii (a mai fost condamnat de Tribunalele Vaslui şi Arad, pentru înşelăciune cu concesinţe deosebit de grave). Judecătorii au respins cererea ANAF de aplicare a sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului, pentru că nu au fost identificate astfel de bunuri. Condamnatul a formulat, între timp, cerere de contestaţie la executare, în baza noului Cod de procedură penală (pentru aplicarea legii penale mai favorabile), ca să i se reducă din pedeapsă.
Potrivit dosarului penal soluţionat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Neculai Onofrei a înfiinţat SC "Frantplant" SRL Brăila în martie 2006, firma având ca principal obiect de activitate "comerţ cu ridicata combustibili lichizi, solizi şi gazoşi" (Cod CAEN 5151). Sediul social al societăţii a fost pe strada Ana Aslan 42-44, apoi pe B-dul Dorobanţi. Deşi, pe data de 9 mai 2006, părţile sociale au fost cesionate noului asociat unic Adrian Nacu, achiziţiile de produse petroliere erau coordonate tot de Onofrei. Cum, pentru desfăşurarea activităţii, SC "Frantpalnt" SRL trebuia să deţină spaţii amenajate şi utilaje pentru depozitarea produselor petroliere, a fost declarat drept sediu secundar depozitul de combustibil carburanţi de 200 de tone din incinta SC "Braifor" SA, situat în satul Gara Ianca. SC "Frantplant" SRL a fost radiată pe data de 3 iunie 2008, în timpul anchetei penale.
La data de 20 martie 2006, Neculai Onofrei a achiziţionat de la SC "Robalim" SRL Vâlcea produsul "Robexol". Întrucât "Frantplant" SRL obţinuse de la Direcţia Finanţelor autorizaţia de utilizator final pentru obţinerea unui produs degresant numit "Frantsol Patrol 2006", obligaţia de plată a accizei pentru tranzacţia comercială i-a revenit furnizorului din Vâlcea. Din cantităţile recepţionate, s-a efectuat o singură livrare a produsului "Robexol", de 28.800 litri, către SC "Macaro Construct" SRL Piatra Neamţ. Când au fost efectuate verificări, s-a constatat că respectiva societate nu funcţionează la sediul declarat, reprezentanţii ei nu sunt de găsit, iar datele înscrise în factura de livrare sunt false.
În perioada 10 aprilie - 4 mai 2006, firma recidivistului Neculai Onofrei s-a aprovizionat din Vâlcea cu 287.271 kilograme ulei mineral denumit "combustibil petrolier 2004" (produs care circula în regim suspensiv de plată a accizelor) în valoare de 517.087 lei fără TVA, destinaţia finală fiind, potrivit autorizaţiei de utilizator, pentru consum industrial sau transformare în alt produs. Totodată, în perioada 10 - 29 mai 2006 (când patron figura Adrian Nacu) aceeaşi societate s-a aprovizionat cu încă 222.295 kilograme combustibil în valoare de 400.131 lei fără TVA, destinaţia finală fiind aceeaşi de mai sus. Toate cele 21 de facturi fiscale emise de furnizorul din Vâlcea către SC "Frantplant" SRL nu au fost înregistrate în contabilitatea firmei brăilene.
Cât priveşte depozitul închiriat la Ianca, acesta nici măcar nu a fost folosit de către societatea lui Onofrei. Potrivit procurorilor, "s-a stabilit că agentul economic nu a deţinut în gestiune în această locaţie cantitatea de 509.566 kilograme combustibil petrolier şi nici nu s-a făcut dovada consumării în vreun fel, în interes propriu, a acestei cantităţi". Totodată, "societatea nu a deţinut instalaţii care ar fi putut să fie folosite la obţinerea solventului pentru care a solicitat autorizaţia de utilizator final".
Neculai Onofrei s-a sustras, iniţial, de la cercetări. Ulterior, a fost identificat şi audiat în Arestul IPJ Arad, apoi în Penitenciarul Iaşi, unde era închis pentru alte fapte penale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro