Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au finalizat cercetările demarate în urmă cu trei ani şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ovidiu Ioan Mihalcea, în vârstă de 35 de ani, administratorul SC "Ronom" SRL Brăila, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri brăilean a obţinut, în anul 2012, suma de 600.000 lei de la Banca Românească SA "prin prezentarea unor înscrisuri ce conţineau menţiuni necorespunzătoare realităţii". Banca Românească SA s-a constituit parte civilă în procesul penal pentru recuperarea unui prejudiciu de 739.948,26 lei, reprezentând "credit restant, dobânzi restante şi penalizatoare şi cheltuieli de executare".
Potrivit dosarului penal nr. 30/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Banca Românescă SA - Centrul de afaceri Galaţi a formulat plângere penală împotriva omului de afaceri brăilean pe data de 9 ianuarie 2013. "Din conţinutul plângerii penale, a rezultat că Mihalcea Ovidiu Ioan, în calitate de reprezentant legal al SC "Ronom" SRL Brăila, a solicitat şi a obţinut, la data de 11 iulie 2012, un credit bancar în valoare de 600.000 lei, pe care l-a garantat cu ipotecă mobiliară asupra drepturilor de creanţă rezultând din facturi emise de SC "Ronom" SRL Brăila către partenerii comerciali acceptaţi de bancă şi specificaţi în contractul de credit, facturi ce urmau a fi prezentate băncii şi acceptate spre finanţare", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Întrucât la data scadenţei facturilor prezentate de SC "Ronom" SRL Banca Românească SA nu a încasat sumele specificate în respectivele facturi, s-a constatat că şase din cele opt facturi prezentate de patronul SC "Ronom " SRL, Ovidiu Ioan Mihalcea, pentru garantarea creditului "conţineau date nereale, în sensul modificării valorilor înscrise în facturi, a cantităţii de mărfuri, a datei de scadenţă etc". Anchetatorii îl caută şi acum pe cel care a falsificat facturile folosite de Mihalcea pentru obţinerea creditului.
Concomitent, SC "Alfred C Toepfer International România" SRL a formulat, la rândul-i, plângere penală împotriva patronului SC "Ronom" SRL Brăila, acuzându-l de fals în înscrisuri, constând în aceea că, pentru obţinerea creditului bancar, a prezentat băncii patru facturi falsificate emise în favoarea "Alfred C Toepfer" SRL, facturi ce aveau acelaşi număr şi aceeaşi dată de emitere cu cele aflate în evidenţa respectivei societăţi, dar care prezentau diferenţe semnificative "cu privire la cantităţile de mărfuri livrate, sumele înscrise în facturi, ştampila SC "Alfred C Toepfer International România" SRL şi numele delegatului".
Cercetările au fost coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, iar după trei ani de anchetă Ovidiu Ioan Mihalcea a fost pus sub învinuire şi trimis în judecată. Procurorii au dispus, de asemenea, disjungerea cercetărilor pentru identificarea suspectului care a falsificat şase din cele opt facturi prezentate de Mihalcea pentru garantarea creditului acordat în anul 2012.