• procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în fața instanței pe inculpatul L. Iacob, în vârstă de 50 ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ”ucidere din culpă” şi ”neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă” • în noiembrie 2019, o femeie a sesizat Poliţia municipiului Brăila că l-a găsit decedat în locuinţă pe fiul său, C. Grigore, de 46 ani • în urma cercetărilor, polițiștii și procurorii au stabilit că victima a suferit leziunile traumatice ce au condus ulterior la deces, în timp ce presta servicii pe un şantier – punct de lucru Baldovineşti • victima lucra fără forme legale pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL dar a căzut de pe un balcon de la etajul 1, care nu era îngrădit, pe un postament din beton de la parter
În timp ce efectua lucrări la un hotel cu spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, în satul Baldovineşti, un muncitor a căzut de la etaj și a murit. Ulterior s-a stabilit că bărbatul de 46 de ani lucra fără forme legale, la o firmă de construcții.
Patronul societății, inculpatul L. Iacob, în vârstă de 50 ani, fără antecedente penale, a fost cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de ”ucidere din culpă” şi ”neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, în cadrul unui dosar penal din 2019, când muncitorul a murit.
Potrivit procurorilor, în data de 21 noiembrie 2019, C. N., în vârstă de 71 ani, a sesizat Poliţia municipiului Brăila referitor la faptul că în aceeaşi zi, în jurul orei 15:00, l-a găsit decedat în locuinţa din municipiul Brăila, pe fiul său C. Grigore, în vârstă de 46 ani. Polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul comiterii iunfracţiunii de “ucidere din culpă”. Un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila a constatat decesul victimei. Victima a fost găsită într-una dintre camere, în pat, iar la examinarea vizuală a cadavrului s-a constatat că în jurul cavităţii bucale prezenta spută de culoare brun-roşcat. ”Polițiștii au efectuat o cercetare la faţa locului în incinta punctului de lucru din comuna Vădeni, satul Baldovineşti, în prezenţa reprezentantului legal al acestei societăţi și inculpatul L. Iacob, dar şi a unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. S-a constatat că în curtea punctului de lucru se afla în construcţie o clădire cu destinaţia de hotel, având regim de înălţime P+1E+M. Totodată s-a stabilit că SC LOVINGIPSCARTON SRL presta servicii pentru SC CARVAL TRANS SRL în baza unui contract ce avea ca obiect finisaje-rigipsare la interiorul clădirii aflate în construcţie. În data de 21 noiembrie 2019, victima C. Grigore lucra fără forme legale pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL. Inculpatul a precizat organelor de poliţie că victima a căzut de pe un balcon de la etajul 1, care nu era îngrădit, indicând şi locul în care a căzut, respectiv pe un postament din beton de la parter situat sub planşeul balconului.”, au stabilit anchetatorii.
Urmare a măsurătorilor efectuate, arată anchetatorii, s-a constatat că între balconul de la etajul 1 şi sol este o înălţime de 3,6 metri, iar postamentul din beton pe care a căzut victima avea o înălţime de la sol de circa 55 cm. Cu prilejul cercetării la faţa locului s-a mai constatat că izolaţia din polistiren a planşeului balconului era ruptă pe o mică porţiune, rupere cauzată cel mai probabil de corpul victimei atunci când a căzut.
Prin raportul medico-legal de necropsie, Serviciul de Medicină Legală (SML) Brăila a comunicat următoarele concluzii privind decesul victimei: ”moartea victimei a fost violentă (...)leziunile traumatice constatate la necropsie s-au putut produce prin cădere de la înălţime în condiţiile stabilite de anchetă;între leziunile constatate şi deces există legătură de cauzalitate directă necondiţionată; în momentul decesului victima prezenta o alcoolemie de 1,88 g/l alcool pur în sânge”.
După cum arată organele de anchetă, SC CARVAL TRANS SRL a solicitat şi a obţinut de la Primăria comunei Vădeni, autorizaţia de construire privind edificarea unor spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, pe imobilul-teren situat în satul Baldovineşti, comuna Vădeni. Ulterior obţinerii autorizaţiei a fost emis un ”Plan de securitate şi sănătate pentru şantierul construire spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri – beneficiar SC CARVAL TRANS SRL”, ce a fost aprobat de administratorul A. M., însă nu rezultă cine l-a întocmit şi la ce dată.
În vederea amenajării construcţiei, SC CARVAL TRANS SRL - în calitate de beneficiar - şi SC LOVINGIPSCARTON SRL - în calitate de prestator – au încheiat contractul din septembrie 2019 având ca obiect ”lucrări termosistem”, cu durata de 6 luni.
”Inculpatul şi-a asumat obligaţia că va executa singur lucrările conform contractului, cumulând calităţile de şef al formaţiei de lucru şi coordonator privind securitatea şi sănătatea în muncă. Administratorul SC CARVAL TRANS SRL a întocmit două «fişe de instruire colectivă», în fapt fiind instruit doar inculpatul, prin care i-a adus la cunoştinţă acestuia materiale specifice pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă”, au mai stabilit anchetatorii.
Se menționează faptul că în vederea edificării şi amenajării construcţiei cu destinaţia de spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri în regim de înalţime P+1E , SC CARVAL TRANS SRL a încheiat contracte de prestări servicii şi cu alte societăţi, din analiza acestor contracte rezultând fară niciun dubiu că lucrările de edificare a construcţiei începuseră anterior emiterii autorizaţiei de construire din aprilie 2019.
În ceea ce priveşte lucrările efectuate de către toate aceste societăţi comerciale conform contractelor de prestări servicii, SC CARVAL TRANS SRL a procedat în mod similar prin reprezentantul legal, încheind ulterior contractelor convenţii anexă privind securitatea şi sănătatea în muncă şi asigurând instruirea personalului care a executat lucrările specifice prin« fişe de instruire colectivă».
Anchetatorii mai arată că inculpatul L. Iacob i-a contactat ulterior pe martorii C. A. şi V. I., precum şi pe victima C. Grigore, determinându-i să accepte să presteze servicii pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL, promiţându-le acestora că îi va angaja cu forme legale. ”Începând cu luna septembrie 2019, inculpatul a lucrat împreună cu cei trei, executând lucrări de zidărie şi placare la clădirea cu destinaţia spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, deţinută de SC CARVAL TRANS SRL pe imobilul-teren situat în comuna Vădeni, fără a le solicita acestora şi a se asigura că deţineau documente referitoare la examenul de medicina muncii şi fişe de aptitudini, fără a le întocmi forme legale de muncă, fără a-i instrui individual pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă şi fără a le asigura echipament individual de protecţie. Faptul că în anul 2019, până în data de 26.11.2019, SC LOVINGIPSCARTON SRL nu a avut angajaţi cu forme legale de muncă rezultă şi din adresele de răspuns înaintate de I.T.M. Brăila.
Inculpatul a executat lucrări împreună cu cei doi martori şi victima, în condiţiile precizate anterior”, a mai rezultat în urma cercetărilor.
Exista risc de cădere de la balcon, dar muncitorii erau fără echipament de protecţie
În dimineaţa zilei de 21 noiembrie 2019, victima C. Grigore a plecat la muncă în jurul orei 07:00 cu bicicleta, aşa cum făcea de obicei, de la domiciliul său până la şantier fiind o distanţă de circa 7 km, după cum arată procurorii. Din declarația martorilor, rezultă că în dimineaţa zilei respective, înainte de a ajunge la muncă, victima ar fi consumat alcool la un bar, însă cei audiați nu au spus că se afla în stare de ebrietate, precizând că ulterior, în cursul zilei, victima nu a mai consumat alcool.
Oricum, după ce victima şi cei doi martori au ajuns pe şantier în dimineaţa zilei de 21 noiembrie 2019, în clădirea unde executau lucrări de zidărie şi placare cu termosistem, inculpatul L. Iacob nu a efectuat nicio verificare pentru a se asigura că aceştia nu erau sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi le-a repartizat sarcinile pe care aceştia le aveau de îndeplinit în ziua respectivă.
Astfel, victima C. Grigore şi martorul V. I., arată anchetatorii, au primit dispoziţie de la inculpatul L. Iacob să toarne şape pe balcoane la etajul 1, în timp ce inculpatul şi martorul C.A. au executat lucrări de placat pereţi cu termosistem tot la etajul 1.
”Deşi cunoştea că balcoanele nu erau îngrădite cu balustrade şi exista riscul de cădere în gol, inculpatul şi-a menţinut aceeaşi conduită pasivă şi nu a luat nicio măsură de a instrui victima C. G. şi pe martorul I. V. cu privire la acest risc, după cum nu le-a asigurat nici echipamente individuale de protecţie, inclusiv care să le permită ancorarea pentru a putea lucra la înălţime în condiţii de siguranţă.
În acest context, în jurul orei 11:00, în timp ce se afla în executarea lucrării de turnare a şapei pe unul dintre balcoanele de la etajul 1 şi realizase deja o fâşie în partea dinspre perete şi încastrase două ghidaje spre exterior pentru asigurarea planeităţii, stând în genunchi cu dreptarul în mâini şi cu spatele spre exteriorul balconului, victima nu a apreciat corect distanţa şi la un moment dat s-a mişcat spre spate, căzând instantaneu în gol. Victima a căzut cu partea superioară a corpului pe postamentul din beton aferent balconului de la parter, ceea ce a accentuat gravitatea leziunilor traumatice suferite”, mai explică anchetatorii.
Căderea victimei i-a alertat pe ceilalți muncitori și pe inculpatul L. Iacob, iar acesta din urmă a ajuns lângă victimă și a constatat că era în stare de incoştienţă, astfel că a udat-o cu apă pentru a-şi reveni. Victima şi-a revenit în cele din urmă, nu prezenta vătămări corporale vizibile ori hemoragie, dar era ameţită, apucându-se cu mâinile de suportul unui aparat de aer condiţionat pentru a se putea ridica în picioare. ”În continuare inculpatul a ajutat victima să urce în autoturismul său, în care a urcat ulterior şi o rudă a inculpatului şi, deşi ar fi trebuit să transporte victima la spital pentru a fi examinată şi a-i fi acordate îngrijiri medicale, având în vedere căderea acesteia de la etajul 1 pe postamentul din beton, a transportat-o la domiciliu în municipiul Brăila. Inculpatul a spus rudei sale despre victimă că i-a făcut probleme în ziua respectivă întrucât a căzut la locul de muncă şi se afla sub influenţa alcoolului. Inculpatul nu a sesizat organele de urmărire penală sau ITM Brăila cu privire la accidentul de muncă suferit pe şantier de victimă şi nici nu a anunţat Serviciul de Ambulanță Județean Brăila ori SMURD pentru ca un echipaj din cadrul acestor servicii de urgenţă să se deplaseze la domiciliul acesteia în vederea acordării de îngrijiri medicale”, se mai arată în actul procurorului.
Mama victimei a intrat în camera fiului său C. Grigore, în jurul orei 13:00, fără să ştie că acesta venise acasă, moment în care a observat că era întins pe spate în pat, sângera din zona capului şi spunea rugăciuni, întrebându-l ce păţise şi de ce venise acasă.
C. Grigore i-a spus mamei sale că în timp ce era la muncă a căzut pe ciment şi că fusese adus acasă cu maşina de către patron. Totodată i-a spus că îl durea foarte tare capul şi a rugat-o să meargă la o farmacie să-i cumpere nişte calmante întrucât dorea să-şi revină până a doua zi pentru a merge din nou la muncă.
Femeia l-a întrebat pe fiul său dacă nu ar fi mai bine să meargă la spital, însă acesta a refuzat, motivând că patronul său L. Iacob i-a zis că dacă ar merge la spital s-ar afla că a lucrat fără forme legale şi „l-ar băga în puşcărie”. Văzând refuzul fiului său, mama acestuia a plecat la o farmacie să-i cumpere calmante, iar atunci când a revenit, după aproximativ 30 minute, l-a găsit decedat în pat. Imediat a apelat serviciul de urgență 112, iar la domiciliul său s-a prezentat un echipaj de la ambuanță, care a constatat decesul victimei.
În seara zilei de 21 noiembrie 2019, în jurul orei 20:00, inculpatul L. Iacob a efectuat un apel la numărul de telefon mobil deţinut de victimă, ocazie cu care a răspuns mama bărbatului care i-a spus patronului că victima a decedat.
Fiind audiată în cauză, arată procurorii, mama victimei a precizat că fiul său C. Grigore lucra fără forme legale de mai multe luni la societatea comercială deţinută de L. Iacob, acesta promiţându-i în permanenţă că îl va angaja, dar nu şi-a onorat promisiunea.
Martorii au declarat că inculpatul obișnuia să îi cheme la lucru pe alţi muncitori calificaţi sau necalificaţi, atunci când avea contractate lucrări, dar nu le întocmea acestora forme legale de muncă.