Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea, protectia muncii reprezinta "un ansamblu de activitati institutionalizate avind ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, sanatatii si integritatii salariatilor". Incalcarea dispozitiilor legale privind protectia muncii atrage dupa sine inclusiv raspunderea penala. Potrivit art. 209 din Codul de procedura penala, competenta in cercetarea infractiunilor la protectia muncii este exclusiv a procurorului. Acesta este motivul pentru care, la data de 4 iulie a. c., ITM Braila a sesizat Parchetul, in legatura cu un caz grav de incalcare a protectiei muncii. "Am definitivat cercetarile in mai putin de o luna", a precizat seful Parchetului, care a subliniat faptul ca toti cei implicati "au actionat cu maxima operativitate".
Potrivit dosarului penal 2.569/P/2006, instrumentat de procurorul Marinela Cosnita, Gherghina I. a infiintat SC "Tudor Geo Com" SRL in 1997, firma avind ca obiect de activitate inclusiv fabricarea de gaze industriale. Societatea avea un punct de lucru pe Sos. Rm. Sarat 123. Tot acolo se fabricau si gazele, din luna decembrie 2002, recipientul stocator de bioxid de carbon (necesar umplerii buteliilor de gaz tehnic sub presiune) fiind inchiriat de la SC "Buse Prodgaz Romania" SRL Bucuresti. Pentru punerea in functiune a instalatiei, era necesara insa autorizatia de functionare, document ce trebuia obtinut de la ISCIR Galati. Pina pe 3 decembrie 2004, firma Gherghinei I. a folosit recipientul sub presiune fara autorizatie, drept pentru care inspectorii ITM Braila au dispus (la data respectiva) sistarea activitatii cu stocatorul de bioxid de carbon, pina la obtinerea autorizatiei ISCIR. Cind, pe 26 iunie 2006, ITM a efectuat un nou control la punctul de lucru al SC "Tudor Geo Com" SRL, inspectorii au constatat cu surprindere ca firma continua sa foloseasca instalatia sub presiune, fara avizul tehnic si verificarea ISCIR. Pericolul era cu atit mai real cu cit, in urma verificarilor efectuate, s-au descoperit deteriorari ale componentelor instalatiei.
Fiind audiata, patroana a precizat ca obligatia de obtinere a autorizatiei cadea in sarcina firmei din Bucuresti si ca a repornit instalatia intrucit "a considerat ca, daca a facut demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de functionare, poate repune in functiune stocatorul". Potrivit anchetatorilor, documentatia referitoare la instalatia de fabricare si stocare a gazelor sub presiune a ajuns la ISCIR abia la sfirsitul lunii trecute.
Cazul se afla acum pe rolul instantei de judecata.