• invitați la eveniment: cercetător științific dr. Adina Hulubaș și cercetător științific dr. Ioana Repciuc, din cadrul Academiei Române - Filiala Iași • evenimentul are loc joi, 15 decembrie, de la ora 12.00, în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila
Personalități marcante ale etnologiei și patrimoniului cultural românesc, invitate de onoare a Centrului de Creație Brăila.
Astfel, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila organizează joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 12.00, în Sala ProArte a CJCPCT (Centrul de Creație Brăila), evenimentul cultural-educativ „Patrimoniul cultural românesc Cămașa cu altiță”, desfășurat sub egida „Căminul cultural - centrul vital al cunoașterii, conservării și promovării zestrei strămoșești” - dezbatere metodologică.
Invitatele evenimentului cultural sunt două personalități reprezentative ale domeniului, cercetător științific dr. Adina Hulubaș și cercetător științific dr. Ioana Repciuc, cu o vastă experiență profesională în domeniul tradiției populare și a patrimoniului material și imaterial, specialiști în etnologie. Domniile lor își desfășoară activitatea în cadrul Filialei Iași a Academiei Române.
„În cadrul acestui eveniment, vom dezbate împreună cu invitatele noastre tema evenimentului educativ „Patrimoniul cultural românesc - Cămașa cu altiță” și vom vorbi despre cadrul conceptual al etnologiei, despre importanța reperelor etnologice dar și despre recomandări legate de componentele perene ale culturii noastre tradiționale, în special cămașa cu altiță. Prin inițierea și desfășurarea acestor întâlniri tematice, dezbateri metodologice cu specialiști din domeniul culturii tradiționale, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila urmărește cu consecvență protejarea și tezaurizarea valorilor reprezentative ale creației populare contemporane, constituind banca de date și valori, stimulând, totodată, perpetuarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor în viața culturală”, precizează, într-un comunicat, reprezentanții Centrului de Creație Brăila.
Odată cu intrarea Cămășii cu altiță, de la 1 decembrie 2022, în Patrimoniul UNESCO, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila sprijină și mai mult domeniul patrimoniului material prin Atelierul de revitalizare a textilelor tradiționale (cel care a realizat, la războiul de țesut, măiastra Cămașă cu Altiță).
Demersul reprezentanților Centrului de Creație Brăila, deși realizat la nivel urban, aduce tradiția populară în casele brăilenilor și le reamintește tuturor de vremurile demult apuse. „Prin dragostea noastră față de tradiții, facem ca nu doar meșteșugul popular, țesutul în războiul de țesut, să fie revitalizat, ci și măiestrele ștergare și cămăși cu altiță ce completează revitalizarea satului românesc, în general și cel brăilean, în special”, a mai precizat sursa citată.
Evenimentul, desfășurat în Sala ProArte a Centrului de Creație Brăila, va fi transmis live pe pagina de Facebook Centrul.de.Creatie.Braila.