Patriciu s-a prezentat, marti, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a cerut pentru a doua oara sa ii fie prezentate autorizatiile de interceptare a convorbirilor sale.
Dupa terminarea intilnirii cu procurorii, Dinu Patriciu a invocat ca, in perioada de un an si jumatate, ar fi fost aproximativ 60 de interceptari de numere de telefon, fiind vorba despre cel putin doua milioane de convorbiri. Omul de afaceri s-a aratat convins ca aceste interceptari nu au fost legale, el sugerind ca acesta este si motivul pentru care procurorii l-au indrumat spre CSAT.
"Procurorii mi-au spus ca ar exista niste hotariri ale CSAT, dar eu cred ca acesta nu este competent in aceasta materie si sint convins ca interceptarile nu au fost legale. Procurorii pretind ca nu le putem cere decit de la CSAT si ca aceste convorbiri interceptate ar fi clasificate", a declarat presei Dinu Patriciu.
Tot marti, procurorii i-au adus la cunostinta lui Dinu Patriciu ca cercetarile in cazul sau s-au extins. Omul de afaceri nu a precizat care sint noile acuzatii, declarind insa ca aceasta este o "alta plimbare prin Codul penal".
Pe de alta parte, omul de afaceri a recunoscut, totodata, ca a mai avut o intilnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu prilejul unei petreceri organizate acasa la premier. El a calificat aceasta petrecere ca fiind privata si a refuzat sa spuna daca acolo au mai participat si alti membri ai Guvernului. El nu a oferit detalii privind ocazia ori momentul in care ar fi avut loc petrecerea.
Patriciu a fost pus sub acuzare - alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari si specialisti ai Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor aveau indicii privind neefectuarea unor investitii de 15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe insumind sute de miliarde de lei catre bugetul de stat.
Ulterior, procurorii de la Parchetul instantei supreme au extins cercetarile si au formulat noi acuzatii la adresa lui Patriciu si a altor persoane, cu privire la infractiuni la Legea societatilor comerciale si manipularea bursei de capital. In acest dosar, mai multe persoane - printre care presedintele companiei, Dinu Patriciu - sint cercetate in legatura cu modul de tranzactionare la bursa a actiunilor societatii.
Anul trecut, DIICOT a solicitat verificarea conturilor a 60 de persoane. Pe lista celor verificati figureaza premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea.
De asemenea, solicitarile de verificare au vizat si conturile oamenilor de afaceri Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson - vicepresedinte Rompetrol, John Works - fost director executiv al aceleiasi companii, Nicolae Ratiu, Dan Fischer si Camelia Voiculescu, alaturi de ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu si sotia sa, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe.