La 14 aprilie, Patriarhul Daniel critica proiectul construcţiilor din preajma Capelei. "Cultele din România au trecut şi trec încă prin încercări mari privind propriile lăcaşe de cult. (...) De curând, s-a anunţat un nou proiect care ar lăsa fără niciun spaţiu Capela Elisabeta Doamna din Bucureşti. (...) Toate aceste construcţii gigant pun în umbră casele Domnului, iar dorinţa nemărginită de înavuţire nu mai cunoaşte niciun fel de limită şi respect", se afirma într-un punct de vedere al celor mai importante 17 confesiuni religioase, semnat şi de Patriarhul Daniel.
Ulterior, însă, mai precis luni, 7 noiembrie, Patriarhul Daniel a revenit cu o scrisoare adresată Universităţii Bucureşti, în care preciza că "autorizaţia de construire nr. 233/981309 din 22.04.2011 a fost obţinută în baza unei documentaţii tehnice întocmită potrivit legislaţiei în vigoare" şi că "amplasamentul noilor construcţii ce se doresc a fi edificate în campusul universitar din şos. Panduri nr. 90, sector 5, Bucureşti, nu afectează în nicio măsură siguranţa în exploatare a obiectivului Capela Sf. Elisabeta şi Sf. Elena, ce face obiectul protocolului de colaborare între Universitatea Bucureşti şi Arhiepiscopia Bucureştilor".
În zona Capelei, Universitatea Bucureşti intenţionează să construiască un cămin de tip hotel
Reprezentanţii societăţii civile consideră surprinzător noul punct de vedere al şefului Bisericii Ortodoxe Române. "Este Patriarhul Daniel expert în legislaţia în construcţii şi noi nu ştiam? (...) Îi dorim Patriarhului Daniel să exploateze în siguranţă obiectivul Biserica Ortodoxă din România", spun cei de la Salvaţi Bucureştiul.
În zona Capelei, Universitatea Bucureşti intenţionează să construiască un cămin de tip hotel şi un imobil al Facultăţii de Sociologie.
Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, lucrările la aceste construcţii au demarat fără un aviz valabil de la Ministerul Culturii. "Proiectul a fost aprobat ca PUZ prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 332/2008. Primarul general a emis autorizaţia de construire nr. 223/981309 din 22.04.2011, fără un aviz valabil de la Ministerul Culturii. Construcţiile au început în iulie 2011", precizează cei de la Salvaţi Bucureştiul.