* SC Nugatisimo SRL a primit trei amenzi contravenționale în valoare de 13.000 de lei și un avertisment * comisarii de la Protecția Consumatorilor au dispus, totodată, oprirea definitivă de la utilizarea, în cadrul pocesului tehnologic de fabricație și de la livrarea în circuitul comercial a circa 1,6 tone semipreparate și produse finite nesigure, în valoare de peste 21.000 lei
Control „pe nepusă masă” la o patiserie din satul Baldovinești, urmată de amenzi usturătoare.
În urma înregistrării unei reclamații referitoare la calitatea necorespunzătoare a unui produs de patiserie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat, în ziua de marți, 2 aprilie, o acțiune operativă de control la unitatea de producție (patiserie-produse din cacao și produse zaharoase-prăjituri) aparţinând operatorului economic SC Nugatisimo SRL Brăila, situată în satul Baldovinești, comuna Vădeni.
„Pentru neregulilie constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri complementare: trei amenzi contravenționale în valoare de 13.000 lei; un avertisment; propunerea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni, pentru folosirea unor spații și condiții necorespunzătoare pentru producția și depozitarea produselor; oprirea definitivă de la utilizarea, în cadrul pocesului tehnologic de fabricație și de la livrarea în circuitul comercial a circa 1,6 tone semipreparate și produse finite nesigure, în valoare totală de peste 21.000 lei; propunerea deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte în relația cu consumatorii”, precizează conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila.
Principalele abateri constatate în timpul controlului au fost:
realizarea, în condiții necorespunzătoare, a procesului tehnologic de fabricare a produselor de patiserie: pereți îngălbeniți, cu var exfoliat; pardoseala insuficient igienizată, cu porțiuni de rășină epoxidică deteriorată; folosirea unor utilaje insuficient igienizate și cu zone extinse de rugină si vopsea exfoliată;
lipsa plaselor de protecție în zona de fabricație și existența unor sisteme de combatere a insectelor- insect killer nefuncționale și neigienizate;
depozitarea produselor finite vrac în navete PVC insuficient igienizate;
folosirea, în etapele preliminare ale procesului tehnologic, a ustensilelor neprofesionale (scafe din plastic și din inox cu porțiuni deteriorate; oale din inox cu grad de uzură avansat și deformări vizibile, cărucioare suport și rastele cu zone de rugină și vopsea exfoliată);
folosirea, pentru depozitarea materiilor prime și a semipreparatelor, a unor ambalaje confecționate din plastic, improprii domeniului alimentar, precum și a unor ambalaje provenite de la alte materii prime utilizate;
lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate;
lipsa dezinfecției ouălor;
folosirea unor recipienții utilizați pentru colectarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, fără capac și fără sistem de acționare la pedală;
existența unor rigole de scurgere neigienizate;
lipsa separării fazelor salubre de cele insalubre (existența ustensilelor mecanice în spațiile de fabricare/ambalare a produselor finite; ustensilele folosite pentru igienizarea spațiilor de lucru depozitate în zonele de fabricație);
folosirea unui lift pentru materiale nerecondiționat, cu zone extinse de rugină.