• comisarii CJPC Brăila au controlat patiseria pe 18 decembrie, urmare a reclamației unui consumator • materie primă expirată, faianță spartă, plinte deteriorate, pardoseală murdară, răzătoare ruginită, hote murdare și grătare ruginite - sunt doar câteva dintre abaterile constatate de comisari • activitatea patiseriei a fost oprită până la remedierea deficiențelor
Patiserie-covrigărie din zona Progresul - Vidin reclamată la Protecția Consumatorilor și amendată cu câteva mii de lei în preajma Crăciunului.
Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, ca urmare a reclamației unui consumator, referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind fabricarea și comercializarea produselor de patiserie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) a demarat o acțiune de control în data de 18 decembrie 2023 la Patiseria/covrigăria „La Tanti Chița” SRL Brăila, situată în zona Progresul - Vidin. În urma neregulilor constatate, reclamația s-a dovedit a fi întemeiată, comisarii CJPC Brăila aplicând următoarele sancțiuni și măsuri: două amenzi contravenționale în valoare totală de 6.000 de lei; un avertisment; oprirea definitivă a 50 de kilograme materii prime (făină) nesigure și cu data durabilității minimale depășite, în valoare totală de 1.100 lei; distrugerea produselor nesigure pentru consum uman; oprirea temporară a fabricării produselor de patiserie până la remedierea deficientelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.
Principalele abateri constatate de echipa de control de la Protecția Consumatorilor au fost: în incinta patiseriei existau pereți cu zone deteriorate (faianța spartă, plinte deteriorate, infiltrații de lichide, var exfoliat); unele utilaje existente în spațiile de fabricație erau neigienizate și prezentau zone cu rugină; pardoseala era neigienizată; tăvile folosite pentru coacerea semifabricatelor și expunerea produselor finite prezentau grad avansat de uzură, cu strat protector deteriorat și insuficient igienizate; depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime pe rastele cu rafturi ruginite; folosirea pentru depozitarea diferitelor semifabricate a ambalajelor provenite de la alte materii prime utilizate deja în procesul tehnologic sau în ambalaje confecționate din plastic, neaprobate pentru domeniul alimentar; personalul implicat în procesele tehnologice de fabricație și de comercializare a produselor finite nu respecta normele de igienă personală (lipsa echipamentului de protecție personală); scafele utilizate pentru dozarea materiilor prime și auxiliare erau deteriorate.
Pe lângă toate acestea, s-a constatat că, în etapele tehnologice de fabricare a produselor de patiserie, se utilizau ustensile neprofesionale (cuțite cu mâner din lemn și nituri de prindere; sucitoare și linguri din material lemnos; răzătoare ruginită), hotele cuptoarelor erau neigienizate, nu se monitorizau parametrii de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate și nici schimbul de ulei în friteuze, iar depozitarea materiilor prime refrigerate se realiza în agregate frigorifice pe grătare care prezentau zone extinse de rugină.