* din iarna anului 2020 Patinoarul Acoperit de lângă Grădina Publică nu a mai funcționat deloc, în special din pricina pandemiei ce a fost provocată de virusul SARS-CoV-2 * autoritățile publice locale și județene au alocat totuși bani anual pentru întreținerea obiectivului * marțea trecută, în ședința ordinară a CJ Brăila, consilierul județean PNL Anamaria Necoară a propus o soluție și susține că dorește să scrie un proiect în acest sens: montarea unei suprafețe ce poate fi înghețată în sezonul rece, iar în extrasezon spațiul să fie folosit ca teren sportiv multifuncțional * președintele CJ Francisk Iulian Chiriac a punctat că este deschis identificării unei soluții viabile pentru patinoar, luând în calcul chiar și concesionarea * primarul Marian Dragomir a afirmat că este de acord cu închirierea patinoarului pe timpul verii, dacă există societăți interesate, dar a avertizat în privința unor impedimente întâmpinate în trecut
Patinoarul acoperit din Municipiul Brăila zace nefolosit de mai bine de doi ani iar consilierii județeni ai PNL susțin că au o soluție pentru utilizarea acestuia și în extrasezon. Liderii administrației brăilene se arată deschiși identificării unei soluții, însă atrag atenția că problema este mai complicată decâ pare. Cert este că ultima iarnă în care patinoarul din Grădina Mare a mai funcționat a fost cea a anului 2019, după care, odată cu venirea pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, lucrurile s-au blocat complet. De asemenea, iernile au fost ceva mai blânde, cu temperaturi destul de ridicate în zona de Sud-Est a țării în ultimii ani, astfel că nici acest aspect nu a ajutat la producerea artificială a gheții pentru patinoar și menținerea ei ulterioară. Dar nici umflarea facturilor la energie din ultima vreme nu a favorizat deloc situația. Cu toate acestea, autoritățile locale și județene au continuat să aloce fonduri pentru întreținerea obiectivului ce se află în administrarea Serviciului Public de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) al Primăriei și continuă să facă acest lucru. Ei bine, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila, entitate care contribuie la finanțarea patinoarului, consilierul județean PNL Anamaria Necoară a intervenit la rubrica ”Alte probleme”, precizând că a indentificat o soluție pentru ca obiectivul să fie folosit și în extrasezon sau ori de câte ori nu își poate îndeplini rolul clasic. Necoară a punctat că există o suprafață dintr-un material special, rezistent la procedeul de îngheț și dezgheț, care se poate monta pe locul unde în mod normal există gheață, în sezonul rece, iar spațiul să fie astfel folosit ca teren sportiv multifuncțional în restul anului.
Președintele CJ Brăila, deschis la sugestii
”Domnule președinte, m-am interesat în legătură cu patinoarul Brăila. Am găsit două variante de suprafață pentru a amenaja un teren multifuncțional sportiv. Dar pentru asta aș avea nevoie de un extras de carte funciară. Îmi este necesar pentru a aduce un proiect. Există o suprafață de cauciuc, care poate fi inundată și înghețată pe timpul iernii pentru a fi folosită ca patinoar. În restul timpului, de nouă luni, acesta să poată fi folosit ca teren multifuncțional”, a declarat Necoară în timpul ședinței din 31 mai.
Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, s-a arătat deschis la propunerea venită din partea consilierului județean, însă a precizat că înainte de toate subiectul trebuie discutat cu Primăria Municipiului Brăila, care deține patinoarul. Ba mai mult, acesta a adăugat că o altă variantă din punctul său de vedere ar reprezenta-o concesionarea obiectivului, pentru a aduce bani la buget.
”Da. Avem carte funciară. Vorbim la Direcția de Patrimoniu. Vedem cât costă. Dar trebuie să vorbim și cu Primăria Municipiului Brăila, pentru că noi suntem doar parteneri. Dar este ok. Găsim o soluție. Nu avem niciun fel de problemă. Eu chiar mă gândeam să îi dăm o utilitate. Dar suntem parteneri, Primăria Municipiului Brăila cu Consiliul Județean pe acest obiectiv de investiții. Eu țin minte, când eram copil, toată lumea voia patinoar. Dar acum iernile nu mai sunt cum erau odată. Și trebuie găsită o soluție viabilă. Încercăm să găsim soluția. Dacă nu. Mai există o variantă: să concesionăm acest edificiu și să îl valorificăm cât mai mult”, a afirmat Chiriac.
Primarul Marian Dragomir de acord cu concesionarea, dar vine cu avertismente
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” după discuțiile purtate de către consilierii județeni și întrebat în legătură cu propunerea de a folosi patinoarul și în extrasezon, primarul Marian Dragomir a afirmat că nu are nimic împotriva închirierii respectivului obiectiv. Totuși, acesta a avertizat că a mai existat o încercare similară în trecut, înainte ca pandemia să blocheze complet lucrurile, care nu s-a concretizat. Mai exact, potrivit lui Dragomir, un investitor a dorit să închirieze patinoarul pentru activități distractive, însă s-a lovit de birocrație și de regulile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), care la vremea respectivă a stabilit că numărul maxim de persoane ce ar avea voie în spațiul respectiv, simultan, ar fi de doar 200 de oameni, cu tot cu angajați. Ba mai mult, a solicitat o serie de intervenții costisitoare privind prevenirea și stingerea incendiilor.
”Înainte de Covid a existat o societate care a dorit să închirieze patinoarul pentru activități distractive. Având în vedere faptul că pe perioada verii se schimbă destinația spațiului, este necesar avizul ISU. Documentația costa în 2018 peste 10.000 de lei, trebuiau făcute investiții majore pentru prevenirea și stingerea incendiilor și limita maximă de persoane care puteau fi concomitent în incinta era de maxim 200 de persoane, inclusiv angajații. Având în vedere aceste restricții și costuri, agentul economic nu a mai fost interesat. Primăria este de acord cu închirierea patinoarului pe timpul verii dacă există societăți interesate”, a declarat Dragomir.
Consilierii județeni ai PNL au mai avut intervenții pe tema patinoarului
Chiar dacă patinoarul nu a mai funcționat în 2020 și 2021, CJ și CLM Brăila au aprobat anual alocarea a câte 300.000 lei din buget, de fiecare, pentru întreținerea patinoarului. În acest context, consilierii județeni ai PNL au intervenit în mai multe rânduri pentru a critica faptul că "se aruncă" cu miliarde de lei vechi pe fereastră, în contextul în care nu sunt identificate soluții pentru redeschiderea spațiului sau pentru a fi reîntrebuințat.
În 2021, directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, afirma că există planuri pentru câteva investiții la patinoar. Acesta vorbea despre, schimbarea instalațiilor de vânzare tichete, dar și despre montarea unei instalații recuperatoare a căldurii rezultate în urma procesului de producere și întreținere a gheții, cu care, ulterior, să fie încălzite vestiarele, sălile de așteptare și alte spații.
Directorul a mai ținut atunci să adauge că este nevoie de subvențiile venite de la CJ și CLM Brăila, în condițiile în care asigură menținerea într-o stare bună a patinoarului și păstrarea prețului biletelor la o limită decentă pentru public (atunci când patinoarul funcționează), deoarece, după cum sublinia acesta, o activitate cu caracter social nu poate produce profit prea mult în atare condiții.
Totuși în iarna 2021-2022 patinoarul a zăcut cu lacătul pe ușă. Problema a fost generată atât de restricțiile de acces impuse în contextul pandemic, dar și de scumpirea exagerată a energiei electrice, care a făcut imposibilă acoperirea costurilor de funcționare, după cum explica Munteanu la vremea respectivă.