"Doamna, ale mele sint inchise, uitati, daca vreti sa vedeti. Nu stiu daca au intrat la mine in curte, prin spartura de la gard, ca eu nu le-am vazut. Se poate, nu stiu. Acum, ce sa spun, au mai scapat prin gard si pasarile mele, ca nu poti sa le urmaresti tot timpul", ne-a spus un satean, caruia ii ciuguleau in fata curtii citeva gaini, chiar la intrarea in localitate. "Nu am idee a cui este curca asta libera, nu este a mea, ca eu nu stau aici, eu locuiesc in alta parte. Eu stiu ca nu este voie sa fie lasate pasarile libere, dar asta nu este a mea", ne-a spus un altul, care apoi, zimbind, a recunoscut ca pasarea a iesit din curtea respectiva. "Or fi ale vreunui vecin, ca ale mele sint inchise. Eu stiu ca nu este voie sa fie lasate libere. Dar cred ca sint ale vecinilor, ca doar nu venea pe aici, prin zona, de la altcineva".
La marginea localitatii, linga o stina de oi, am gasit citeva zeci de pasari, gaini, curci si rate, despre care un carutas ne-a informat ca apartin "domnului Valerica": "Pasarile astea lasate libere sint ale lu' domnu' Valerica. Stiu sigur, ca eu trec zilnic pe aici, cind merg la treaba si le vad mereu aci, cind plec. Tot timpul sint lasate libere. Eu stiu ca nu e voie, dar nu este treaba mea ce face domnul Valerica. Eu, pe ale mele le tin inchise".
"Noi, Primaria, nu am dat nici o amenda"
Unii dintre locuitori sint nemultumiti, sau chiar indignati ca vecinii lor
sint atit de inconstienti, ca sa-si lase pasarile libere, punind in pericol si pasarile vecinilor. Ei spun insa ca nu au ce le face, fiindca vecinii nu inteleg de vorba buna: "Pe strada asta, la colt, stau eu si la a doua casa sta o vecina, si pasarile ei, nu stiu daca si acum n-or fi pe strada.Tot timpul sint libere, pe ulita. Eu stiu ca nu e bine, ca pot sa se imbolnaveasca de gripa asta aviara si, daca se intimpla asta, o sa mi le omoare si mie, dar ce sa-i fac? Nu ai ce le face, ce zboara... I-am zis si eu "fa Ilinca, tu nu stii ca a zis ca ne amendeaza daca te gaseste cu ele la strada?". Cica "ce sa le fac, fa, daca ele zboara? Ca doar n-o sa stau sa le pazesc toata ziua!"".
"N-ar trebui sa le lase libere, ar trebui sa fie inchise, ca se vad
atitea, la televizor... Ati vazut in Turcia, citi au murit. Din cauza unora care nu vor sa tina pasarile inchise, pot sa le omoare si pe ale noastre, chiar daca sint sanatoase. De ce nu li se face ceva astora, care nu asculta de ce le spune veterinarul? Nu de alta, dar ne temem sa nu ajunga si la noi boala, Doamne fereste!, ce credeti, ca-i lucru mare? Nu-i lucru mare. Stii ca este o vorba, cica daca moare capra vecinului, poate sa moara si capra noastra".
Primarul localitatii, Ionel Gheorghe, admite ca mai exista cazuri in care unii gospodari isi lasa pasarile nesupravegheate, dar nu a dat nici o amenda, pina acum si nici nu are de gind sa o faca. El admite ca, de la o singura pasare bolnava, se poate ajunge la uciderea a zeci de mii de alte inaripate, dar nu este dispus sa-i sanctioneze pe cei care incalca regulile impuse de inspectorii sanitari, preferind sa incerce sa-i convinga cu vorba buna.
"Mai sint, intr-adevar, citeva cazuri care nu inteleg sa respecte regulile pe care le-am adus la cunostinta. Noi am format echipe de muncitori de la Primarie, care au mers pe strazi si au explicat, unde au gasit in neregula, chiar s-a implicat si au ajutat sa prinda pasarile si sa le bage in curte. A fost si sanctionat un cetatean de la Marul Rosu, a luat un cetatean o amenda de 20 de milioane de lei, data de personal de la Directia Sanitar Veterinara. A fost aplicata o singura amenda, dar destul de mare. Noi, Primaria, nu am dat nici o amenda. E o masura coercitiva, dar nu stiu, cred ca mai bine ar fi sa apelam la intelegere, la bunul simt. Ca dai o amenda, dar daca alte 4-5 familii lasa pasarile libere, tot nu e o rezolvare. Am actionat prin anunturi la statia de radioamplificare, afise la magazine, peste tot, n-am stat cu miinile incrucisate, insa sint, ca peste tot, si familii care nu inteleg sa se conformeze".
Pericolul gripei aviare, atenuat de temperaturile scazute
Specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor (DSVSA) Braila au incheiat, ieri, operatiunea de
dezinfectie a focarului de gripa aviara de la Tataru. In cel mult 2
saptamini in localitate vor fi introdusi puii santinela. Si tot in cel mult
doua saptamini, daca intre timp nu vor aparea focare interne noi, puii santinela vor fi introdusi si la Ciresu si Dudesti. Puii sint deja in
custodia DSVSA Braila si provin de la o ferma din judetul Galati.
"Saptamina viitoare speram sa inchidem Zavoaia si Chichinetu, am
recoltat probe de la puii santinela, le-am expediat la Bucuresti si
asteptam doar rezultatul analizelor. Sincer, si vremea tine cu noi.
Temperaturile scazute a facut ca pasarile migratoare sa plece,
lacurile au inghetat, virusul a intrat in conservare, speram sa nu mai
avem probleme", a precizat Liliana Stefanu, director executiv al
DSVSA Braila.