Reprezentanţii Partidului Noua Republică Brăila păstrează misterul în privinţa candidaţilor locali pentru alegerile parlamentare, lăsând de înţeles că există posibilitatea să aibă nominalizări pentru toate cele şapte colegii sau să le împartă cu PDL-ul. Florin Drăgan, vicepreşedintele Noua Republică Brăila, nu a oferit încă niciun nume în această privinţă, spunând că se aşteaptă semnarea protocolului alianţei electorale de la nivel naţional. Totuşi, acesta speră ca formaţiunea politică din care face parte să obţină la nivelul întregii ţări 20% din colegii.
După cum se ştie, la nivel naţional s-au purtat discuţii pentru o alianţă de centru-dreapta, între PDL, PNŢCD, Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, Fundaţia Creştin Democrată şi Partidul Noua Republică. Potrivit declaraţiei preşedintelui filialei locale a Noii Republici, Mihail Ştefănescu, miercuri s-a semnat manifestul alianţei preelectorale, astfel încât cele cinci forţe şi-au dat acordul pentru a forma o opoziţie solidă împotriva USL-ului, la alegerile parlamentare. Totodată, acesta a subliniat faptul că, deocamdată, nu se ştie dacă această alianţă va fi una doar electorală sau va continua şi după alegeri. "Prin semnarea manifestului de miercuri, cele cinci formaţiuni - trei partide şi două organizaţii neguvernamentale -, au stabilit să participe împreună la alegerile din toamnă, printr-o alianţă electorală. Deocamdată, pentru că nu s-a semnat protocolul, avem doar o alianţă preelectorală, dar care va deveni una electorală. Ca şi termen, protocolul va fi semnat cel devreme la 15 septembrie, cel târziu 30. Încă nu s-a stabilit clar dacă alianţa va rămâne şi după alegeri, se mai discută pe această temă", a declarat Ştefănescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Totodată, preşedintele Noua Republică Brăila a ţinut să adauge că alianţa electorală la nivel naţional va fi coordonată de patru copreşedinţi: Vasile Blaga, Răzvan Mihai Ungureanu, Mihail Neamţu şi Aurelian Pavelescu.
Noua Republică mizează pe oameni integri
Referitor la alegerile din 2 decembrie, Mihail Ştefănescu a precizat că, deocamdată, la nivel local, nu poate oferi niciun nume, dar că termenul limită de depunere a candidaturilor este astăzi. După cum spune acesta, în cadrul alianţei s-a stabilit o comisie de etică şi integritate la nivel naţional, condusă de Monica Macovei, care va analiza absolut toate candidaturile din teritoriu, scopul final fiind acela de a lăsa să participe în alegeri doar oameni integri, fără probleme penale sau morale. Totodată, vicepreşedintele filialei locale Noua Republică, Florin Drăgan, spune că la Brăila a avut loc o primă discuţie cu Organizaţia Judeţeană a Partidului Democrat Liberal, urmând ca după semnarea protocolului să se stabilească o nouă întâlnire, pentru a pune la punct modalitatea de colaborare. "Dorinţa noastră este de 20% din colegii, adică un număr de 80 de colegii, din cele 485 la nivel naţional. Pentru Brăila nu putem şi nu vrem să spunem nimic deocamdată. Trebuie discutat întâi cu partenerii noştri. Procedura este un pic mai complicată. Fiecare partid vine cu candidaturi care se depun la comisie, din toate judeţele. În ceea ce ne priveşte, putem să trimitem candidaturi de la Brăila pentru toate cele şapte colegii. Acolo, în funcţie de procentul pe care îl va avea fiecare partid în alianţă, în comisia tehnică vor exista nişte negocieri şi, eventual, un prim-plan al candidaturilor la nivel naţional. După care se trece la o măsurătoare pe teren. Reprezentarea în teritoriu este dezechilibrată în ceea ce priveşte cele cinci forţe. De exemplu, la Brăila este posibil ca reprezentarea PNŢCD şi Iniţiativa de Centru Dreapta să fie mai slabă, aşa că negocierea probabil va fi între Noua Republică şi PDL. Şi mai este un factor decisiv: Monica Macovei, care va filtra foarte sever toate dosarele de candidatură", a declarat Drăgan.
Ideea de bază iterată de Partidul Noua Republică, după cum spun reprezentanţii filialei locale, este aceea că la parlamentare se va merge pe candidaţi noi, tineri şi integri.