Conservatorii cancelarului german Angela Merkel, supuşi în ultima periadă unor presiuni pentru a-şi însăpri poziţia faţă de migranţi, au îndemnat joi la interzicerea purtării vălului integral (burka) în public, relatează Reuters în pagina electronică.
În proiectul de rezoluţie a Congresului programat să înceapă săptămâna viitoare la Karlsruhe - considerat un adevărat test pentru autoritatea lui Merkel -, conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului s-a opus introducerii unui plafon ("obergrenze") al numărului de refugiaţi pe care urmează să-i primească Germania.
Însă, pentru a oferi satisfacţie unor critici, conducerea creştin-democrată a adoptat un limbaj dur în abordarea unei serii de subiecte legate de migraţie - de la securitate şi până la integrare.
Aproximativ un milion de solicitanţi de azil - marea majoritate musulmani provenind din ţări ca Siria, Irak şi Afganistan - sunt aşteptaţi să sosească în Germania până la sfârşitul anului, cu mult mai mulţi decât în orice alt stat membru UE. Acest lucru a condus la o scădere a susţinerii CDU şi popularităţii lui Merkel.
Unii membri ai partidului îi cer cancelarului să reducă numărul de refugiaţi pe care urmează să-i primească Germania, avertizând că altfel alegerile, programate în martie, în trei landuri şi şansele lui Merkel de a fi realeasă pentru un al patrulea mandat, în 2017, sunt în pericol.
În proiectul de rezoluţie - de 18 pagini -, care urmează să fie dezvbătut de către delegaţii CDU în Congres începând de luni, la Karlsruhe (sud-vest), se arată că vălul cu care femeile îşi acoperă integral corpul intră în contradicţie cu valorile germane.
"Oricine le poartă demonstrează că nu este pregătit să se integreze în societatea noastră liberă şi deschisă. De aceea, respingem folosirea vălului integral în public", se arată în document.
Franţa vecină a adoptat o "interdicţie a burka" în 2011, însă Germania s-a abţinut să facă acest pas.
CDU îndeamnă, de asemenea, în acest text, la incriminarea penală a susţinerii unor "organizaţii teroriste" pe Internet şi la limitatea dreptului migranţilor care obţin azil de a-şi aduce în Germania membri ai familiei.
Dacă Uniunea Europeană (UE) nu este capabilă să preia controlul asupra frontierelor sale externe, zona de liberă circulaţie Schengen nu mai poate exista pe termen lung, avertizează partidul în document.
"Noi vrem să păstrăm (zona) Schengen", a declarat joi ministrul de Interne Thomas de Maiziere într-o conferinţă de presă în care a prezentat proiectul de rezoluţie.
"Sfârşitul (zonei) Schengen ar avea consecinţe semnificative. Ar provoca pagube colaterale în economie, politică şi în alte domenii. Noi nu facem altceva, aici, decât să spunem că (zona) Schengen este în pericol", a declarat el.