Votul asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost amânat pentru sesiunea ordinară a Parlamentului, de săptămâna viitoare, decizia fiind luată de coaliţia de guvernare şi susţinută de partidele de opoziţie.
De altfel, cererea de reexaminare a primit aviz negativ din partea Comisiei senatoriale pentru transporturi şi pentru energie, dar şi a celei economice. În schimb, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, cu patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.
„Hei-rupismul" premierului Victor Ponta
Ulterior, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că liderii coaliţiei au decis să fie amânat votul asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentară ordinară şi a invitat Opoziţia la o întâlnire, joi, pe această temă.
„Am avut o discuţie în coaliţie cu privire la paşii de urmat în legătură cu luarea în dezbatere a solicitării preşedintelui privind reanalizarea legii privind Codul fiscal. Aşa cum bine ştiţi, a fost o întâlnire tehnică, la care au fost prezenţi specialişti de la toate partidele. Urmează să se ia decizia politică de către conducerile partidelor parlamentare", a spus Dragnea, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Drept răspuns, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că o discuţie politică pe Codul fiscal este necesară şi a punctat că, pentru prima oară, coaliţia de guvernare se disociază de „hei-rupismul" premierului Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale.
„Necesitatea unei discuţii politice s-a demonstrat şi prin faptul că astăzi comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a înţelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în plen. Remarc cu satisfacţie că, pentru prima dată, coaliţia se disociază de hei-rupismul lui Victor Ponta în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul", a declarat Gorghiu.
Să nu ne grăbim!
Şi UNPR s-a pronunţat pentru discuţii pe tema Codului fiscal. „Au fost discuţiile tehnice între specialişti. Ştiţi foarte bine că şi UNPR a susţinut că este nevoie de discuţii tehnice (...) urmând să ne întâlnim şi cu colegii din Opoziţie, la nivelul preşedinţilor de partide parlamentare şi să luăm o decizie politică", a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea, după ce coaliţia a propus amânarea unei decizii asupra Codului fiscal.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că înţelege decizia de amânare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar consideră că trebuie găsită cât mai repede o soluţie în acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politică şi nesiguranţă către cetăţeni, mediul de afaceri şi partenerii internaţionali.
Tot pentru amânare s-a pronunţat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Argumentul său a fost acela că este „mai util, mai înţelept" ca partidele să nu se grăbească „inutil" şi să aibă încă o fază de consultări, discuţii şi analize pe această temă.
Teodorovici a greşit
Pe de altă parte, Liviu Dragnea a afirmat că ministrul Eugen Teodorovici a avut un singur mandat la întâlnirea tehnică de săptămâna trecută pe marginea noului Cod fiscal, „să asculte şi să furnizeze toate datele care-i sunt cerute ca ministru de finanţe", şi a precizat că nu crede că acesta şi-a luat angajamente politice.
„Ministrul Eugen Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furnizeze toate datele care-i sunt cerute ca ministru de finanţe(...). Teodorovici, dacă a făcut aşa ceva, nu putea să-şi ia angajamente politice. Eu nu cred că Teodorovici şi-a luat angajamente politice", a precizat Dragnea după şedinţa BPN a PSD, răspunzând unei întrebări privind poziţia ministrului Finanţelor de la sfârşitul întâlnirii tehnice, care a spus că s-a convenit asupra măsurilor discutate privind noul Cod fiscal.
Dragnea a mai precizat că Teodorovici a greşit dacă a făcut acest lucru. „A greşit, da. Pentru că la o întâlnire cu liderii politici merg liderii politici şi cei care au mandat, ca în urma unei discuţii şi întâlniri între liderii politici să se şi întâmple lucruri", a detaliat liderul social-democrat.
Întrebat dacă a greşit Executivul prin prezenţa lui Teodorovici la aceste discuţii tehnice, Dragnea a spus că Guvernul nu a greşit. „Nu, pentru că eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce m-am consultat cu Victor Ponta. Şi asta am făcut-o şi printr-un comunicat, am anunţat dinainte că în mod firesc Ministerul de Finanţe trebuie să fie prezent la această întâlnire tehnică pentru că are toată expertiza, fiind ministerul care a generat Codul fiscal", a menţionat Liviu Dragnea.