Mergi la conţinutul principal

Partidele şi procentele din secţiile de votare

• PSD, ProRomânia şi PNL au obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din partea brăilenilor din municipiu şi judeţ • însă, fiecare partid din cele trei menţionate a reuşit să obţină procente impresionante în unele secţii de votare

 

Rezultatele finale pentru alegerile europarlamentare de la Biroul Electoral Central continuă să întârzie. Singurele cifre oficiale despre cele 280 de secţii de votare din judeţul Brăila se regăsesc la rubrica “Parţiale” care nu diferă de  rezultatele provizorii. Aşa cum v-am mai informat, bătălia în municipiu s-a dat între PSD şi ProRomânia, unde diferenţa este reprezentată de câteva voturi. Am vrut să aflăm care au fost preferinţele brăilenilor, în funcţie de secţiile de votare la care au fost arondaţi.

Astfel, PSD a obţinut cele mai multe voturi, culmea, în secţia nr. 66 amenajată în incinta Liceului Tehnologic “Grigore Moisil”, acolo unde poliţiştii au deschis dosar penal pentru că sigiliul urnei mobile ar fi fost rupt. PSD a reuşit să ia 40,7% din voturile celor arondaţi la această secţie, la mare distanţă de celelalte partide. În ziua alegerilor, câţiva reprezentanţi ai secţiei 66 au mers la Penitenciar cu urna mobilă pentru ca 380 de persoane private de libertate să voteze, iar la întoarcere, membrul comisiei din partea Alianţei USR-PLUS, Olimpia Gabriela, a observat că ceva nu este în regulă cu sigiliul. Preşedintele secţiei de votare a declarat că, de fapt, urna ar fi fost fragilă, iar cel mai probabil pe timpul transportului s-ar fi desfăcut. Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor brăileni care efectuează cercetări. Totuşi, în procesul-verbal predat de secţie către Biroul Electoral Judeţean Brăila nu este menţionat acest incident.

O altă secţie unde PSD a fost de departe câştigător este cea cu numărul 272 de la Şcoala Gimnazială Vişani. Jumătate din cei prezenţi la urne au pus ştampila pe “Trandafiri”, în timp ce restul partidelor au obţinut cel mult 14% din voturile cetăţenilor arondaţi la această secţie. Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la secţia nr. 166 amenajată în incinta Şcolii cu clasele I-VIII Bordei Verde, unde PSD a câştigat 50% din voturi, în timp ce ProRomânia şi PNL se află la mare distanţă de social-democraţi. De menţionat că poliţiştii au vizitat şi secţia 166, în ziua alegerilor, în urma unei sesizări care, ulterior, nu s-a confirmat. Un cetăţean a sunat la 112 să anunţe faptul că bunica sa a primit doar un buletin de vot, fără cele 2 de la Referendum.

Aproape jumătate dintre votanţii de la secţia 192 din localitatea Gemenele au preferat social-democraţii, aceeaşi situaţie regăsindu-se şi la secţia 234 din Stăncuţa.

ProRomânia, partidul nou înfiinţat care a devenit inamicul de temut al social-democraţilor în urma alegerilor europarlamentare, a avut 57,17% din voturi la secţia 237 amenajată în incinta Căminului Cultural Surdila Găiseanca, în timp ce celelalte partide nu s-au putut apropia nici măcar de 17%. De exemplu, pe locul II se află PNL cu 16,14%. Următoarea secţie în care ProRomânia a fost partidul favorit al brăilenilor este din municipiu - secţia 10 de la Grădiniţa nr. 12 “Sfântul Nicolae” -, unde în jur de 30% dintre alegătorii prezenţi la urne au pus ştampila pe lista cu Mihai Tudose. O altă secţie cu procent mare în favoarea ProRomânia a fost nr. 145 amenajată în incinta Şcolii Gimnaziale din Ianca: 46,28% din voturi. Următoarele două secţii unde s-a înregistrat un procent mare de alegători ce au pus ştampila pe ProRomânia sunt din municipiu, secţia nr. 14 (Şcoala “Aurel Vlaicu”) şi, respectiv, nr. 88 (Şcoala “Dimitrie Cantemir”).

PNL s-a clasat pe locul III general în judeţul Brăila, în ceea ce priveşte numărul de voturi acumulate, însă, luând fiecare secţie în parte, observăm că partidul a fost favorit în câteva secţii din judeţ. În Gradiştea, la secţia nr. 193, PNL a “zdrobit” celelalte partide, obţinând 65,7% dintre voturile alegătorilor, iar la Ulmu, la secţia nr. 260, a reuşit să câştige un procent de 52,19% din voturile cetăţenilor prezenţi la urne. PNL a fost favorit şi în rândul cetăţenilor arondaţi secţiei nr. 246 (Tichileşti), unde i-au fost acordate 38,9% din voturi, iar un procent de 28,7% l-a obţinut partidul de dreapta şi în secţia nr. 170 din Cazasu. 

 

Situaţia ciudată pe site-ul BEC privind numărul total al votanţilor în judeţul Brăila

 

Dacă aruncăm o privire pe site-ul BEC la secţiunea privind prezenţa la vot în judeţul Brăila vom observa că la ora 21:00 când s-a strigat “stop vot”, erau 127.666 votanţi în total. Ei bine, dacă facem acelaşi lucru şi la secţiunea destinată rezultatelor parţiale, care au fost în curs de actualizare pe parcursul zilei de ieri, este imposibil să nu observăm o situaţie cel puţin ciudată. Aici, judeţul Brăila la secţiunea (b) care face referire la numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale existente la secţia de votare, care s-au prezentat la urne (secţiune care totalizează numărul total al alegătorilor înscrişi pe lista permanentă, cei din copia de pe lista specială şi cei înscrişi în lista electorală suplimentară), judeţul Brăila are 127.780 de alegători. Deci cu 114 persoane în plus faţă de numărul total al votanţilor.

Mai mult decât atât, au existat şi câteva sesizări din partea reprezentanţilor USR Brăila din Biroul Electoral Judeţean care au semnalat probleme privind faptul că în judeţul nostru s-a reluat numărarea tuturor buletinelor de vot şi reintroducerea acestora în sistemul electronic al BEC, după ce s-ar fi constatat anumite nereguli. Cert este că datele privind rezultatele parţiale au fost foarte greu introduse în sistem. Mai exact luni aproape toată ziua numărul secţiilor de votare vizate a fost de 40, abia marţi după-amiază ajungându-se la totalul de 280. La ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pe site-ul BEC încă nu apăreau rezultatele finale pentru judeţul nostru. (Alexandru NECULA)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro