Mergi la conţinutul principal

"Participarea la un concurs international este un moment care iti schimba inevitabil conceptiile"

O cheama Iulia Ivan, este eleva in clasa a X-a la C.N. "Gh.M. Murgoci" si pasiunea ei pentru limba rusa a adus Brailei un premiant al Olimpiadei Internationale de limba rusa de la Moscova. Munca, devotamentul, efortul, pasiunea, constiinciozitatea, ambitia, curiozitatea au adus-o pe Iulia in pragul unui succes extraordinar, ce i-a incununat munca de ani de zile. Apoi, dupa succesul pe care l-a avut ocupind locul 2 la Olimpiada Internationala, ea a obtinut si premiul special la Olimpiada tinerilor rusi din diaspora.
Iulia Ivan face parte dintre acele valori, in care, se pare, investim doar dupa ce vedem rezultatele. Am completat pagina "Obiectiv Junior" cu punctele de vedere ale unor elevi care au trecut prin focurile olimpiadelor. Ce e bine si ce e rau la olimpiadele din Romania. Iata o noua tema la "Dezbaterile Obiectiv Junior".


- De unde pasiunea pentru limba rusa?
- Pasiunea mea pentru limba rusa provine probabil din familie. Fac parte dintr-o familie de rusi-lipoveni care s-a straduit sa pastreze limba, traditia si cultura cit de mult si bine se poate. Limba rusa este intr-adevar materna pentru mine, dar diferentele dintre limba vorbita acasa si limba rusa invatata la scoala sint majore.
- De cind studiezi limba rusa?
- Am inceput studiul limbii ruse din clasa I, continuind si la liceu. Insa din clasa a VII-a am inceput sa particip la olimpiada.
- Ce a insemnat pregatirea pentru un concurs de talie internationala?
- Calificarea la olimpiada nationala si apoi la cea internationala a presupus desigur si sacrificii. In primul rind ore in plus de pregatire, lectura, insa am incercat cit s-a putut sa imbin utilul cu placutul. Pentru dezvoltarea vorbirii am inceput sa vizionez cit mai multe emisiuni de pe programe de televiziune ruse, sa vizionez filme dublate in limba rusa, lucru care m-a ajutat foarte mult. In aceasta pregatire a avut un rol foarte important profesorul meu de limba rusa, domnul Mihai Chirsanov, care a incercat sa ma puna in tot felul de situatii noi, unde trebuia aplicat tot ceea ce am invatat pe parcursul anilor.
- Ce a insemnat pentru tine participarea la un concurs de talie internationala? Ai sesizat vreo diferenta intre modul de testare a olimpiadelor nationale si a celor din afara?
- Participarea la un concurs international este un moment care iti schimba inevitabil conceptiile. Modul de evaluare la aceasta olimpiada este cu totul diferit de olimpiadele nationale. Daca la etapele judetene, nationale, trebuia sa stiu sa rezolv exercitii de gramatica, sa alcatuiesc compuneri, la olimpiada internationala s-a schimbat foarte mult modul de evaluare. Concursul a constat in trei probe: proba scrisa -eseu, unde eu am scris despre scriitorul meu preferat, Puskin. Doua probe orale: cultura si civilizatie, dezvoltarea vorbirii care consta intr-un dialog pe o tema data cu profesorii evaluatori, dar si cu studentii din Moscova, citirea unui text, raspunderea la exercitii pe baza textului si exercitii de gramatica.

"Voi continua sa particip la olipimpiadele de limba rusa"

- Concurenta a fost strinsa. Te-ai simtit amenintata de unii contracandidati?
- Intr-adevar, a fost o concurenta foarte mare deoarece au participat elevi din 35 de tari de pe toate continentele, dar cel mai important lucru este faptul ca am plecat din Romania incurajata de domnul profesor, de conducerea liceului si de toti profesorii de la celelalte obiecte. Au fost concurenti foarte buni... care stapineau limba foarte bine... dar m-a ajutat foarte mult faptul ca m-am integrat repede si am inceput sa discut cu toata lumea. Am avut o relatie foarte buna cu profesorii evaluatori, nu am fost nici un moment stresata... a fost ca o discutie libera despre toate cunostintele acumulate.
- Crezi ca ti s-a deschis un nou drum datorita acestei reusite? Ce planuri de viitor ai in legatura cu pasiunea ta?
- Inca nu stiu ce voi face in viitor... Cu siguranta voi continua sa particip la olimpiadele nationale de limba rusa, iar peste doi ani sper sa ma calific din nou la Olimpiada Internationala de la Moscova. De curind am participat la Olimpiada tinerilor rusi din diaspora. Este primul an in care Romania participa la acest concurs. Practic, el este pentru rusii din afara granitelor care studiaza la scoala toate materiile in limba rusa, iar noi, rusii-lipoveni, provenim din acei rusi care acum 350 de ani au parasit Rusia si au ajuns in Romania. A fost imposil ca limba vorbita de lipoveni sa se transforme in limba rusa de astazi pentru ca nu a mai existat nici un contact cu tara-mama. Nu s-a putut pastra integral nici macar acea rusa veche de acum 350 de ani deoarece lumea a inceput sa se dezvolte, au aparut multe cuvinte noi, a aparut romanizarea, ceea ce a dus la folosirea cuvintelor romanesti cu terminatie ruseasca. Or, e clar ca rusii-lipoveni nu se pot compara cu rusii din diaspora, care au parasit tara cu citiva ani in urma si au continuat sa invete la scoala in limba materna. Astfel, concursul a fost foarte greu, dar, totusi, am reusit sa obtin un premiu special care, poate, ma satisface mai mult decit premiul II de la olimpiada anterioara, avind in vedere gradul de dificultate. (Interviu realizat de Ruxandra STROE, clasa a X-a, Colegiul National "Gh. M. Murgoci")

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro