Pe 20 iunie, peste 100 de iubitori ai ambarcaţiunilor cu vâsle au plecat din Germania, de la Ingolstadt, cu intenţia de a vâsli până la Sfântu Gheorghe, acolo unde fluviul se varsă în Marea Neagră. Printre cei care au luat startul în Germania s-a numărat şi un român, Dan Paici, un pensionar de 60 de ani, din Caransebeş, un mare iubitor al sporturilor extreme.
"Am făcut în viaţa mea tot felul de trăsnăi pentru că-mi plac sporturile extreme, dar am participat şi la două turnee pe apă, am făcut turul Banatului, iar acum sunt singurul român care a luat startul la Ingolstadt la acest turneu internaţional. Pe traseu am avut de toate, soare arzător, ploaie, vânt puternic, nu a fost chiar aşa de uşor. De asemenea, a fost dificil până am ajuns pe teritoriul României, eu vorbesc mai multe limbi, dar vorbesc, nu şi comunic aşa cum mi-aş fi dorit eu cu restul participanţilor. Acum suntem în România şi mă simt minunat. Este prima dată când particip la TID şi toată lumea spune că dă dependenţă, probabil că şi la anul, dacă sunt sănătos, voi fi prezent", a declarat Dan Paici.
La Brăila au sosit 127 de participanţi, primul a ajuns în dreptul Bazei Nautice de pe Faleză în jurul orei 12.00, iar brăilenii Sorin Preda şi Stelian Cristez, care "pilotează" kaiace de producţie proprie, au sosit în jurul orei 17.00.
"Vremea a fost minunată, niciun val pe Dunăre, uneori cursa a fost monotonă din acest punct de vedere, dar în felul acesta nu au fost niciun fel de evenimente nedorite, pe zona României. În rest, ce să spun, este o atmosferă minunată, pe care numai cei care practică astfel de sporturi o pot savura", a declarat brăileanul Sorin Preda.
Primăria le-a pus la dispoziţie participanţilor la TID terenul situat lângă Baza Nautică de pe faleză - unde aceştia să-şi poată instala corturile -, apă minerală şi toalete ecologice.
"Maratoniştii" Dunării din acest an sunt din Germania, Austria, Suedia, Elveţia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România, iar în premieră, participă şi un suedez. Cei mai mulţi participanti ai ediţiei a 60-a sunt nemţi, polonezi, austrieci şi români iar aceştia au vârste cuprinse între 30 si 70 de ani.
Toţi aceştia au văzut în Tour International Danubien (TID), cel mai lung turneu din lume, o modalitate de a promova prietenia între participanţi, dar şi între participanţi şi cetăţenii locurilor vizitate pe parcurs, aducând astfel pacea şi prietenia între ţările prin care curge Dunărea, după cum se menţionează de fiecare dată pe site-ul Asociatiei Sportive TID România. Oricine se poate alătura expediţiei, cu condiţia să folosească doar ambarcaţiuni fără motor - kaiac sau canoe, lotcă -, să fie în măsură să-şi transporte bagajele în propria ambarcaţiune să-şi procure şi prepare singuri hrana.