Mergi la conţinutul principal

Parteneriatul public-privat, soluţia de succes în cercetarea agricolă

Zeci de specialişti în agricultură din întreaga ţară au răspuns invitaţiei SCDA Brăila de a participa la simpozionul "Cercetarea Ştiinţifică agronomică, resursă esenţială, indispensabilă pentru o agricultură durabilă, eficientă şi modernă", eveniment desfăşurat sub umbrela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gherghe Ionescu-Siseşti". Vineri, 10 iunie, Aula "Edmond Nicolau" a Facultăţii de Inginerie şi Agronomie Brăila s-a dovedit neîncăpătoare pentru invitaţii la acest eveniment organizat de SCDA Brăila în colaborare cu SC "Gropeneanu Com" şi "Agridor". Dacă anul în 2014 SCDA Brăila a celebrat 60 de ani de excelenţă, acum a venit rândul partenerului SC "Gropeneau" să puncteze festiv cei 20 de ani de la înfiinţarea companiei şi 10 ani de colaborare cu Staţiunea.
Seria prelegerilor prilejuite de toate aceste evenimente a fost precedată de cuvântul de deschidere al directorului SCDA Brăila, dr. ing. Marcel Bularda, care a vorbit despre "cercetarea ştiinţifică agronomică şi asumarea răspunderii". A urmat tema propusă de secretarul ştiinţific al Staţiunii, dr. ing. Ioan Vişinescu - "Metoda de caracterizare unitară a intensităţii fenomenelor climatice". În continuare au fost prezentate alte 4 materiale de specialitate realizate de către ing. Ionel Ivan, dr. ing. Marcel Bularda, ec. Mirela Bănică, dr. ing. Remus Coşoveanu, ing. Ion Rotea, dr. ing Daniela Trifan, dr. ing. Luxiţa Rîşnoveanu, precum şi dr. ing. Joiţa Maria Păcureanu.
În partea a doua a evenimentului de vinerea trecută, toţi participanţii au fost invitaţi în Insula Mare a Brăilei la prezentarea Bazei Experimentale nr. 2 IMB, exploatată de SCDA în parteneriat cu "Gropeneanu Com", ocazie numai bună pentru ca gazdele să se poată lăuda cu flota de maşini şi utilaje agricole de ultimă generaţie pe care o deţin. De precizat că în activitatea SCDA Brăila ulterioară lui 2006 a contribuit şi contribuie în continuare SC "Gropeneanu Com" SRL în calitate de asociat secund, prin derularea a două contracte de asociere în participaţiune începând cu 2006, respectiv 2010. Din ferma vegetală situată în IMB pe o suprafaţă de 1.620 ha, firma a reuşit producerea de sămânţă din soiuri româneşti la grâu, la orz şi loturi de hibridare la porumb. Producţiile anuale au ajuns în ultimii ani, urmare a investiţiilor realizate de partenerul privat, la 8 - 9 tone/ha.

Oază de linişte pe malul Lacului Blasova

În partea a treia a programului, a venit rândul partenerului privat, SC "Gropeneanu Com", să se laude cu una dintre cele mai noi investiţii proprii, realizate cu fonduri europene. Este vorba despre Restaurantul Pescăresc Blasova, amenajat chiar pe malul lacului cu acelaşi nume din Insula Mare a Brăilei. "Am reuşit, cu fonduri europene atrase, să realizăm această investiţie frumoasă, care a costat undeva la circa 500.000 euro, gândită ca o oază de linişte şi relaxare pe malul lacului, într-un decor feeric, tradiţional, cu specific pescăresc. De altfel, restaurantul are specific pescăresc, iar preparatele pe care le oferim celor care ne trec pragul sunt din producţia proprie, mai precis din pescărie, societatea noastră având în concesiune exploataţia piscicolă de aici", ne-a declarat Aurel Gropeneanu, administratorul firmei "Gropeneanu Com" SRL. De asemenea, sursa citată a punctat că în planul de dezvoltare şi-a planificat realizarea din materiale tradiţionale, chirpici şi stuf, a unor construcţii de tip bungalow pe apă, astfel încât brăilenii veniţi acolo să poată fi cazaţi.
Gropeneanu a atras însă atenţia asupra faptului că, pentru completarea esteticului zonei, ar trebui ca şi vecinii din tabăra de copii Blasova să facă investiţii pentru reabilitarea şi modernizarea campusului pe care-l deţin în apropiere şi care arată jalnic. "Trebuie şi acolo să se întâmple ceva ca să nu fie o discrepanţă între ce am realizat noi şi cum arată zona taberei. Am înţeles că s-ar dori amenajarea acolo a unei baze nautice. Foarte bine! Trebuie şi această zonă valorificată pentru că are potenţial şi e păcat să nu fie exploatat", a mai spus sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro