Mergi la conţinutul principal

Parteneriat ITM - Biroul pentru Imigrări Brăila. Facilități pentru angajarea refugiaților

* reprezentanții ITM și ai Biroului pentru Imigrări Brăila au analizat legislația și procedurile impuse în domeniul imigrării, coroborate cu acceptarea pe piața muncii a imigranților * totodată, au fost discutate situațiile întâmpinate de cetățenii ucraineni beneficiari ai unei forme de protecție internațională sau cu drept de ședere în România 

 

În contextul celor mai noi modificări legislative menite să sprijine valul de imigranți generat de conflictul din Ucraina, în ziua de marți, 5 aprilie a.c., reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări - Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila, în vederea facilitării accesului refugiaților ucraineni pe piața muncii din municipiul și județul Brăila.

"A fost analizată legislația și procedurile impuse în domeniul imigrării, coroborate cu acceptarea pe piața muncii a imigranților. Totodată, au fost discutate situațiile întâmpinate de cetățenii străini (ucraineni) beneficiari ai unei forme de protecție internațională sau cu drept de ședere în România, cu scopul de a-i sprijini și de a-i îndruma atât pe ei, cât și pe angajatorii acestora, în demersurile legale pe care le au de întreprins", ne-a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Potrivit sursei citate, toți cetățenii ucraineni care intră în România și doresc să se angajeze o pot face fără niciun fel de aviz sau restricție, în aceleași condiții ca și cetățenii români - mai ales că și patronatele din România reclamă, la ora actuală, o lipsă a forței de muncă - nefiindu-le necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă.

Astfel, OUG 20/2022 prevede că încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum 1 an. Încadrarea în muncă se realizează pe baza declarației pe proprie răspundere al cărei model este prevăzut în Anexa OMSS nr. 301/2022. Sunt exceptate doar următoarele funcții: medic, dentist, farmacist, asistent medical, moașă, medic veterinar, arhitect, precizează inspectorul șef al ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro