Intr-o rezolutie fara caracter coercitiv, adoptata joi cu 524 de voturi pentru, 3 impotriva si 13 abtineri, Parlamentul "apreciaza ca, daca autoritatile birmane continua sa impiedice sosirea ajutoarelor la persoanele aflate in pericol, ele ar trebui sa fie judecate pentru crima impotriva umanitatii de catre Curtea Penala Internationala (CPI)".
In acest sens, Parlamentul European cere statelor membre ale Uniunii Europene sa sesizeze Consiliul de securitate al ONU in vederea adoptarii unei rezolutii prin care dosarul sa fie trimis procurorului CPI pentru a fi anchetat.
In plus, europarlamentarii denunta "ritmul inacceptabil de lent al reactiei la aceasta criza umanitara grava din partea autoritatilor birmane, care au considerat o prioritate mentinerea propriei puteri si ulterior supravietuirea cetatenilor tarii".
Parlamentul European "denunta falsele prioritati ale regimului care a perseverat in organizarea asa-zisului referendum privind parodia de Constitutie si respinge rezultatul putin credibil al acestuia in timp ce o mare parte din tara este devastata".
Junta birmana a anuntat saptamina trecuta ca proiectul sau de Constitutie, care, potrivit opozitiei, consolideaza forta armatei, a fost aprobat de 92,4 la suta dintre alegatori intr-un referendum desfasurat la 10 mai in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia zonelor direct afectate de ciclonul Nargis.