Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care condamnă declaraţiile premierului Viktor Orban cu privire la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea în Ungaria şi iniţierea recentă de către guvern a unei consultări populare privind migraţia şi terorismul. Rezoluţia, adoptată cu 362 de voturi pentru, 247 împotrivă şi 88 de abţineri, cere Comisiei Europene să iniţieze un proces de monitorizare aprofundat privind situaţia democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în Ungaria şi să informeze într-un raport Parlamentul European cu privire la concluziile sale până în luna septembrie.
Această cerere specială poate părea neobişnuită, notează EurActiv, în condiţiile în care executivul UE a adoptat deja un mecanism pentru abordarea „ameninţărilor sistemice" la adresa statului de drept în oricare din cele 28 de state membre ale UE, inspirat din recentele tendinţe către autoritarism din Ungaria şi România.
Rezoluţia afirmă că reintroducerea pedepsei cu moartea ar fi incompatibilă cu valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept şi respectării drepturilor omului şi prin urmare ar reprezenta o încălcare a Tratatelor UE şi a Cartei drepturilor fundamentale. PE subliniază că o încălcare gravă de către un stat membru ar putea declanşa procedura Articolului 7, care rezultă în retragerea dreptului de vot al statului respectiv în cadrul Consiliului.