Parlamentul continuă să-şi apere penalii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentul continuă să-şi apere penalii

Camera Deputaţilor a respins, marţi, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu. Conform unor surse parlamentare, citate de mediafax.ro, au votat împotriva solicitării de începere a urmării penale 248 de deputaţi, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, marţi, cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu. Chiţoiu a relatat că le-a spus deputaţilor din Comisia juridică faptul că este nevinovat, că nu s-a sustras de la a da declaraţii procurorilor DNA şi că nu există nicio dovadă la dosar că ar fi organizat un grup infracţional.

Deputaţii s-au transformat, din nou, în judecători

"În primul rând, am spus că sunt nevinovat. Le-am spus că niciodată nu m-am sustras de a da declaraţii justiţiei şi în special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovată Ordonanţa 94/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Le-am explicat şi le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare şi de aprobare în Guvern a acestei ordonanţe de urgenţă. Le-am spus că n-am nicio legătură şi că nu există nicio dovadă la dosar că aş fi organizat acest grup infracţional organizat şi am protejat interesele unei societăţi în domeniul asigurărilor. De asemenea, cum au observat şi dânşii, de la dosar nu există nicio dovadă împotriva mea", a precizat Daniel Chiţoiu după ce a fost audiat de Comisia juridică.
În şedinţa Comisiei juridice s-au înregistrat cinci voturi în favoarea cererii, 16 voturi au fost "împotrivă", patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul. Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chiţoiu.

PNL a anunţat că va vota „pentru"

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu, pentru ca poziţia partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei.
"Vom adopta o poziţie consecventă, o poziţie pe care am adoptat-o şi în cazul altor solicitări de acest sens, suntem pentru separaţia puterilor în stat, vom da un vot care să nu obstrucţioneze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucţionează posibilitatea organelor de anchetă de a-şi desfăşura activitatea (în cazul cercetării penale a lui Daniel Chiţoiu - n.r.). În acelaşi timp, tot în spiritul separaţiei puterilor în stat, avem semne de întrebare de principiu foarte serioase faţă de o cercetare care se desfăşoară în legătură cu un act normativ, că e vorba de un proiect de lege sau că e vorba de o ordonanţă de urgenţă", a declarat Antonescu.
El a menţionat însă că liberalii vor acorda o "atenţie foarte mare" desfăşurării cercetării.
"Cu atenţie foarte mare, pentru ca să nu ajungem nici în situaţia în care organele de anchetă, Parchet, DNA, să fie blocate de către Parlament în activitatea lor, dar nici să fim în situaţia în care DNA sau Parchetul să facă sau să desfacă legi, atâta vreme cât regimul legilor este altul, cât puterea care legiferează în România este Parlamentul", a mai precizat preşedintele PNL.

Grup infracţional organizat

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.
Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.
În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.
"În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control", potrivit procurorilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro