Mergi la conţinutul principal

Parlamentul a amânat întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni până luni

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale a României privind referendumul din 29 iulie se va întruni luni, la ora 15.00, au decis ieri Birourile Permanente ale celor ouă Camere. După citirea sa în plen, decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, astfel că, luni spre seară, Traian Băsescu va redeveni preşedinte plin, iar Crin Antonescu preşedinte al Senatului.
PDL propusese ca şedinţa reunită a parlamentului să aibă loc astăzi la prânz, însă Birourile Permanente nu au fost de acord.
Potrivit deputatului PDL Ioan Oltean, s-a decis ca şedinţa să aibă loc luni, la ora 15.00, pentru ca parlamentarii să aibă timp să vină în Bucureşti, astfel încât cvorumul de lucru să fie îndeplinit. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că motivul pentru care a fost stabilită şedinţa extraordinară pentru ziua de luni a fost aceea că mulţi dintre parlamentari sunt fie în străinătate, fie în teritoriu în concediu.
"Chiar şi o parte dintre colegii de la PDL au acceptat că este cea mai bună soluţie, a fost propunerea pentru luni la ora 15 sesiune extraordinară, la ora 14 grupuri parlamentare. După ora 15, după închiderea şedinţei, care este una formală, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni într-o şedinţă cu preşedinţii celor două Camere pentru a discuta despre noua sesiune parlamentară şi să găsim o soluţie pentru a construi împreună o singură propunere pentru Avocatul Poporului", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Zgonea a mai precizat că toţi liderii de grupuri parlamentare au susţinut că pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenţi majoritatea parlamentarilor la şedinţa de plen.
"Eu cred că vor fi mai mult decât 50% plus unu parlamentari prezenţi la şedinţa de luni la ora 15", a mai spus Zgonea.
Acesta a fost întrebat dacă preşedintele suspendat, Traian Băsescu, va fi invitat la şedinţa de luni. "Nu este obligatorie, nu are nicio legătură cu prezenţa domnului preşedinte Traian Băsescu (...) În momentul în care se citeşte hotărârea Curţii Constituţionale nu este obligatorie prezenţa preşedintelui suspendat sau a preşedintelui interimar", a explicat Zgonea. De asemenea, Zgonea a menţionat că, în opinia sa, de la momentul citirii deciziei Curţii în plenul celor două Camere ale Parlamentului ar putea dura circa o oră până când documentul să fie publicat în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu să revină oficial în poziţia de şef al statului.

Actualizarea listelor continuă

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Mircea Duşa, să solicite autorităţilor locale continuarea actualizării listelor electorale, chiar dacă CCR a decis invalidarea referendumului, şi a dat exemplu colegiul său, în care locuiesc 78.000 de persoane, dar sunt înscrise în liste 85.000. Prim-ministrul le-a spus membrilor Cabinetului său, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că odată încheiate procedurile referendumului de demitere a preşedintelui, trebuie trase şi "lecţii instituţionale în baza a ceea ce s-a întâmplat". În acest sens, el i-a cerut ministrului Mircea Duşa să continue procesul de actualizare a listelor electorale.
"Vă rog frumos, domnule ministru, să continuaţi acţiunea prin care să cereţi autorităţilor locale să reactualizeze listele. Am înţeles decizia CCR, o acceptăm, chiar dacă e greu de spus că este o decizie dreaptă, dar acum, dacă tot am constatat că de fapt suntem mult mai puţini în realitate", a spus premierul.
Şeful Executivului i-a spus ministrului Duşa că procesul de actualizare este important având în vedere că la sfârşitul acestui an vor fi organizate alegeri generale.
„Vă rog, cu mijloacele legale pe care le are MAI, să nu ne oprim acum după decizia CCR, ci, dimpotrivă, să ne facem datoria, să cereţi primarilor să ştim exacţi câţi cetăţeni sunt în România, câţi mai votează, cu atât mai mult cu cât cetăţenii din străinătate au în baza legii reprezentanţii lor în Parlament, doi senatori şi patru deputaţi care rămân parlamentari de diaspora", a mai spus Ponta.

CCR condamnă atacurile la adresa sa

Curtea Constituţională acuză, într-un comunicat, continuarea atacurilor la adresa judecătorilor constituţionali din partea unor autorităţi publice şi a presei, cerând Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului luarea de măsuri pentru oprirea acţiunilor defăimătoare. "Aceste acţiuni, cărora li se adaugă, în ultima perioadă, actele denigratoare la adresa unora dintre judecătorii Curţii Constituţionale, cărora li se contestă moralitatea, integritatea, pregătirea profesională, produc grave prejudicii de imagine Curţii Constituţionale şi tind la decredibilizarea sa, punând sub semnul îndoielii deciziile pe care Curtea le-a pronunţat. Se aduce astfel atingere dispoziţiilor art.147 alin.4 din Constituţie, potrivit cărora deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii, se încalcă normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave asupra stabilităţii instituţionale în România şi asupra imaginii internaţionale a ţării, astfel cum o subliniază şi Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu arătat ", potrivit CCR.
La câteva ore după mesajul CCR, Mircea Geoană, apărut de nicăieri, scoate o perlă exact când ar fi trebuit să tacă. Potrivit acestuia, „judecătorii CCR şi-au semnat actul de condamnare luând decizia de invalidare a referendumului", fiind evident că, în viitor, algoritmul politic de numire a acestora va fi modificat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro