După ce şi-au votat pensii speciale, parlamentarii vor şi indemnizaţii mai mari, transmite Digi24. „Nu cred că este corect ca un angajat al Camerei Deputaţilor să aibă un salariu mai mare decât al unui parlamentar sau altcineva în ţară, în sistemul bugetar, să aibă salariu mai mare decât preşedintele ţării", spune Marcel Ciolacu, deputat PSD
Unii vor ca importanţa lor socială să se reflecte în indemnizaţie. „Părerea mea, cam a treia sau a patra poziţie socială în ierarhie, începând cu preşedintele şi coborând, că este o zonă de decidenţă foarte importantă, este miezul unei democraţii", spune Mircea Toader, deputat PNL.
O sută de milioane de lei vechi salariu?
Campania electorală le încurcă planurile, pentru că ar putea trezi nemulţumirea alegătorilor.
„Eu nu cred că în principiu e o sumă mare pentru activitatea unui parlamentar, care are foarte multe cheltuieli, pe care este greu să le suporte din salariu în condiţiile în care vrea să-şi facă bine treaba. Zece mii de lei nu este o sumă mare, dar repet încă o dată, în condiţiile în care nu se acordă creşteri salariale şi altor categorii profesionale şi sociale, ea e o sumă care stârneşte nemulţumirea, neîncrederea în această instituţie", afirmă Octavian Popa, deputat PNL
„Dacă o raportăm la salariile românilor obişnuiţi este suficientă, iar dacă raportăm şi la numărul de ore de muncă şi la rezultatele multora care au ajuns aici e arhisuficientă. Pe de altă parte, dacă o comparaţi pe alte criterii europene, toată lumea de aici vă va spune că sunt probleme", spune Tudor Ciuhodaru, deputat PSD
Concedii cu lunile. Plătite
Pe de altă parte, nu trece o săptămână fără ca cel puţin un parlamentar să meargă într-un scurt concediu cu plată. Peste 70 de deputaţi au cerut şi au primit, prin bunăvoinţa colegilor din conducerea Camerei, zile de concediu din februarie până acum. Libere la care se adaugă vacanţa de vară de două luni, cea de iarnă de o lună, dar şi cele ocazionale de sărbători legale şi de campaniile electorale.
Oricum aleşii ajung în Palatul Parlamentului nu mai mult de trei zile din şapte. În rest, au activităţi în teritoriu.
Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă aleşilor posibilitatea să primească cel mult 16 zile de concediu cu plată pe parcursul unui an. De această oportunitate au profitat deja peste 70 de deputaţi în doar două luni şi jumătate. Parlamentarii mai au liber de sărbătorile catolice şi ortodoxe, dar şi înainte de fiecare campanie electorală. Remus Cernea, un deputat neafiliat, le-a propus colegilor să nu mai suspende activitatea Camerei Deputaţilor înainte de alegeri ori să prelungească şedinţele de plen, ca să compenseze absenţele.
„Probabil pe considerentul că alegerile parlamentare şi alegerile locale n-au nicio valoare, altfel nu ar avea de ce să nu-şi suspende tocmai liderii grupurilor politice din organul reprezentativ suprem al poporului român", spune Niculae Mircovici, deputat al minorităţilor naţionale.
Solicitarea lui Remus Cernea a fost rapid rezolvată cu simpla promisiune că va fi analizată. Între timp, holurile Camerei Deputaţilor devin din ce în ce mai goale.