Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii PSD de Brăila, siguri că Guvernul Orban va pica

• asta au declarat, ieri, senatorul PSD Ion Rotaru, dar şi colegii săi din Camera Deputaţilor Nicu Niţă şi Florin Mircea • mai mult, aceştia au precizat mai multe motive pentru care, din punctul lor de vedere, Guvernul Orban ar trebui să plece acasă • de cealaltă parte, deputatul PNL Vasile Varga nu crede că moţiunea de cenzură va trece

 

Social-democraţii brăileni s-au săturat de Guvernul Ludovic Orban şi declară că moţiunea de cenzură va trece fără probleme. Atât şeful PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, cât şi deputaţii Nicu Niţă şi Mircea Florin şi-au exprimat dorinţa ca Guvernul Ludovic Orban să fie înlăturat. Mai mult, aceştia s-au arătat destul de siguri că moţiunea are şanse foarte mari să treacă. Trebuie totuşi precizat că pentru acest lucru este nevoie de 233 de voturi, iar pe parcursul zilei de ieri, social-democraţii s-au lăudat că mai au nevoie de un singur vot pentru a se asigura că dezideratul lor va fi atins.

“Moţiunea este iniţiată de PSD, susţinută de UDMR şi de Forţa Naţională. Sigur că după calculele pe care le-am făcut, moţiunea de cenzură are şanse reale să treacă. Ea este îndreptată împotriva Guvernului Orban care încalcă flagrant principiile democratice. Luăm în considerare două aspecte. Faptul că se schimbă regulile în timpul jocului, având în vedere că până la Alegerile Locale mai este puţin timp şi acest lucru (n.r. - modificarea legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi) ar fi trebuit să se întâmple pe de o parte în Parlament, pe de altă parte, cu cel puţin un an de zile înainte. În al doilea rând, faptul că se încalcă şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care are precizări clare în acest sens legat de modificarea legilor electorale”, a declarat Rotaru.

Acesta a profitat de moment pentru a critica Guvernul Orban, precizând că deşi PSD-iştii au fost criticaţi ca urmare a adoptării unor Ordonanţe de Urgenţă, actualul Executiv face acelaşi lucru, adoptând ordonanţe “peste noapte”, declanşând diverse consecinţe. Rotaru s-a referit la asumarea Legii Bugetului de stat, unde, potrivit senatorului au apărut deja consecinţe, deoarece nu s-au putut depune amendamente în Parlament.

“Acum îşi asumă această răspundere pe alegerea primarilor în două tururi. Constatăm că sunt foarte multe ordonanţe de urgenţă. Noi am fost criticaţi pe motivul ăsta şi s-a spus că nu vor mai da ordonanţe de urgenţă, dar iată că o fac pe bandă rulantă. Deci sunt motive multiple, dacă analizăm din această perspectivă, de a arăta cartonaşul galben Guvernului Orban. Moţiunea are şanse reale să treacă”, a mai spus Rotaru.

 

Nicu Niţă şi Florin Mircea vor ca Guvernul PNL să demisioneze

 

La rândul lor, deputaţii Nicu Niţă şi Florin Mircea s-au arătat extrem de dezamăgiţi de modul în care a performat până acum Guvernul PNL şi susţin că ar trebui să plece singur. Niţă chiar a afirmat că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt de peste 200% (!).

“La momentul acesta la care discutăm, şansele sunt 210%. Deci trece fără niciun fel de problemă! Cred că avem vreo zece sau 5 parlamentari  mai mulţi decât ne-ar trebui. Cam aşa ceva avem la momentul ăsta. Se fac discuţii, nu negocieri. Nu ştiu dacă pot să le spun negocieri. Dar vă spun că mulţi sunt foarte nemulţumiţi de ceea ce au făcut în ultimele trei luni. Trebuie să dărâmăm Guvernul!”, a declarat Niţă.

Florin Mircea s-a arătat ceva mai puţin sigur de şansele moţiunii de a fi adoptată, precizând că şi la momentul votului împotriva Guvernului Viorica Dăncilă calculele indicau alt rezultat. Chiar şi aşa, acesta a dorit să puncteze că şi-ar dori ca moţiunea să treacă, pentru că este foarte nemulţumit de modul în care actualul Executiv a acţionat până acum în privinţa proiectelor investiţionale din zona noastră.

 

Varga nu crede că PSD-iştii au numărul necesar de voturi

 

De cealaltă parte, deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, a dorit să sublinieze că în ciuda afirmaţiilor pe care le fac social-democraţii, din punctul său de vedere aceştia nu au suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă. Dovadă faptul că nu s-au prezentat la şedinţa birourilor reunite ale celor două Camere de ieri.

“Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Astăzi era convocată o şedinţă la ora 12:00 a birourilor reunite ale celor două Camere, dar cei de la PSD şi UDMR nu s-au prezentat. Se aşteaptă în continuare să se reunească birourile pentru a stabili dacă mâine va fi sau nu votul pe moţiune. Nu pot să îmi dau seama. Eu nu cred afirmaţiile pe care le fac cei de la PSD, că au în totalitate voturile pentru a trece. Nu ştiu cum! Spun că mai au nevoie de un vot, tot timpul. Probabil că de aceea nici nu au venit la birouri. O amână până când sunt siguri că vor avea numărul necesar”, a declarat ieri Varga.

Întâmplător sau nu, ieri, la ora 12:00, când fusese convocată şedinţa birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, unde urma să se stabilească votul moţiunii pentru data de 5 februarie, parlamentarii PSD şi UDMR nu s-au prezentat şi nu au asigurat cvorumul. PSD-iştii au punctat că au aşteptat să vadă ce ordonanţe de urgenţă adoptă Guvernul Ludovic Orban. Întâlnirea birourilor reunite a fost convocată după şedinţa de Guvern. Potrivit presei centrale, până la închiderea ediţiei print de ieri a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, şansele erau foarte mari ca moţiunea să fie dezbătută astăzi, la ora 12:00.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro