• fie că au punctat că aşteaptă forma finală a proiectului de lege care vrea să modifice Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, precum deputatul Nicu Niţă, fie au afirmat că sunt în plen şi că nu pot vorbi, cert este că parlamentarii PSD şi ALDE nu au comentat prea mult acest subiect tabu • de cealaltă parte, deputaţii PNL Antoneta Ioniţă şi Vasile Varga susţin că PSD-iştii încearcă pur şi simplu să subjuge justiţia, motiv pentru care liberalii vor folosi toate pârghiile parlamentare, instituţionale şi legale pentru a-i împiedica
Linişte în tabăra parlamentarilor PSD Brăila în contextul încercărilor de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în Parlamentul României, care au stârnit o serie de critici atât din partea opoziţiei, a protestatarilor din stradă, dar şi a magistraţilor. Contactaţi telefonic, ieri, de către redatorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a-şi expune punctul de vedere în legătură cu aceste modificări care urmează să schimbe modul în care organele de cercetare penală vor putea acţiona, deputaţii şi senatorii brăileni din partea coaliţiei de guvernare au evitat să facă prea multe comentarii. Mai exact, o parte dintre aceştia ne-au precizat prin sms că se află în plen la dezbateri şi nu pot vorbi, după ce au fost informaţi de redactorii noştri în legătură cu tema discuţiei. De exemplu, “Sunt la dezbateri la plen. Nu pot comenta”, ne-a transmis senatorul Ion Rotaru, totodată liderul PSD Brăila. O reacţie asemănătoare a avut şi senatorul ALDE Mihai Ruse: “Nu pot să vorbesc deloc că votăm, suntem în plen. În seara asta se termină la ora 23:00. (...) Îl auziţi pe domnul Tăriceanu cum vorbeşte la microfon. Haideţi că se votează acum!”, a afirmat acesta, după ce a auzit că i se cer explicaţii pentru propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Deputatul PSD Emilia Meiroşu nu a răspuns la telefon şi nici nu a dat curs sms-urilor transmise de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”. Colegul acesteia din Cameră, Nicu Niţă a fost de acord să stea de vorbă pe tema modificărilor propuse în Parlament pe tema justiţiei, însă doar după ce acestea vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial.
“Magistraţii nu aveau voie să iasă datorită faptului că ei nu au voie să protesteze. Punct! În rest, aşteptăm votul final din partea Senatului. După-amiază se intră din nou în plenul camerelor reunite. Deocamdată nu pot să vă dau nimic. Până când nu se finalizează definitiv, să fie bătută în cuie. Atunci putem comenta pe subiect. Ăsta este răspunsul meu. Noi credem că o să mai fie modificări şi tocmai din cauza asta nu vreau să fac niciun comentariu negativ sau pozitiv. Nu vreau să mă grăbesc să fac comentarii. În momentul când este definitiv, când a trecut şi de domnul preşedinte, când se va publica în Monitorul Oficial, atunci o să vă pot spune: ăsta e bun, ăsta nu e bun, ăsta e bun, ăsta e foarte bun! Până atunci, nu comentez”, a declarat Niţă.
Chiar şi aşa, deputatul a ţinut să îşi manifeste dezaprobarea faţă de modul de acţiune al parlamentarilor USR care au protestat în plen pe parcursul dezbaterilor pe Legile Justiţiei. Acesta susţine că toate amendamentele au fost discutate la Comisiile de specialitate şi că se încearcă doar generarea unui circ mediatic.
“Dacă vă uitaţi acum în direct o să îi vedeţi pe USR-işti că s-au mutat la Senat cu vuvuzele şi cu tot felul de pancarte. Nu e corect. Nu e ceva normal. Fiecare cu dreptul la replică şi fiecare cu dreptatea lui. Ceea ce se întâmplă în Parlament în ziua de astăzi este circul circului. Ce fac aceşti USR-işti. E ceva de nedescris”, a conchis Niţă.
Parlamentarii PNL îşi pun speranţele în Curtea Constituţională
De cealaltă parte, parlamentarii PNL s-au arătat profund indignaţi de modul în care PSD-iştii merg înainte cu propunerile de modificare a Legilor Justiţiei a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, fără a ţine cont de nimic.
“Vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă... Ce mai poţi comenta în condiţiile astea?! Maşina de vot a PSD - ALDE îşi spune cuvântul. Propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se vor duce la Senat de mâine (n.r. - astăzi) şi este camera decizională. Oricum, vor fi atacate de Partidul Naţional Liberal la Curtea Constituţională cu siguranţă! Probabil şi de către preşedinte”, a declarat Vasile Varga.
La rândul său, deputatul Antoneta Ioniţă a afirmat că din punctul său de vedere coaliţia majoritară PSD-ALDE doreşte controlul politic asupra justiţiei astfel încât să poată muşamaliza şi eventual, orchestra dosare penale.
“În urma acestor modificări, furtul este transformat într-un «drept» al celor privilegiaţi, împotriva dreptului de a nu fi furaţi al celorlalţi cetăţeni. PNL va folosi toate pârghiile parlamentare, instituţionale şi legale pentru a bloca ofensiva coaliţiei PSD-ALDE împotriva modificării Legilor Justiţiei”, a mai precizat Ioniţă.