Parlamentarii PSD Brăila au abordat, ieri, subiectul controalelor efectuate în ultima perioadă de către inspectorii antifraudă, pentru a sublinia importanţa unui astfel de demers. Senatorul Ion Rotaru a declarat că deşi nu este în totalitate de acord cu unele episoade în care au existat anumite exagerări în privinţa sancţiunilor date, consideră că evaziunea fiscală nu poate fi diminuată decât prin măsuri drastice. "E vehiculată de ani buni ideea că evaziunea fiscală este la un nivel foarte ridicat. Ca să încerci să o diminuezi trebuie să vii cu nişte soluţii. Sigur că exagerările nu sunt în regulă. Am înţeles că la cea mai recentă şedinţă de guvern s-a discutat această problemă, în sensul de a da un anumit plafon de casă - dacă e o diferenţă până la 300 de lei să nu fie sancţionat -, de a lua măsuri ceva mai omeneşti, să zic aşa. Dar eu susţin ideea că fără măsuri drastice evaziunea fiscală nu poate fi limitată şi dusă în parametri acceptabili. Pe de altă parte, nu sunt de acord nici cu exagerările şi cu faptul că ajung să plătească cei care fac lucruri mărunte, în timp ce la alţii ori nu se ajunge, ori nu ştiu ce se întâmplă. Cred că este nevoie de un echilibru, dar şi de fermitate în acelaşi timp", a declarat Rotaru. Tot pe această temă a comentat şi deputatul PSD Marian Dragomir, arătându-se de aceeaşi părere. Din punctul său de vedere, măsura are şi rolul de a crea un echilibru atunci când se pune problema concurenţei dintre societăţile comerciale. "Eu aş vrea să vorbim şi de o concurenţă reală între societăţile comerciale. Sunt societăţi care lucrează 100% corect şi societăţi bănuite că lucrează şi la negru. Cu toţii se adresează aceloraşi clienţi. Bineînţeles că unii sunt mai profitabili atunci când vând la negru şi bagă în buzunarul propriu TVA-ul şi alte taxe către statul român. Nu sunt de acord cu exagerările. Am citit în presa naţională faptul că magazine au fost închise pentru 3 lei diferenţă sau că o patroană s-a spânzurat după controlul ANAF-ului. De partea cealaltă, reprezentanţii ANAF au declarat că ei nu au fost în control la doamna care s-a spânzurat, că diferenţele nu erau de 3 lei, ci mai mari etc. Probabil că adevărul este undeva la mijloc. Dar nu sunt de acord nici cu lăsarea la liber a evaziunii fiscale, care are o influenţă asupra bugetului României în final. Cred că trebuie găsit un echilibru şi atunci vom putea într-adevăr să vorbim despre o economie care funcţionează şi mai ales de condiţii concurenţiale egale pentru toţi cei care se întâlnesc pe o piaţă", a afirmat Dragomir.
A crescut numărul caselor de marcat fiscalizate
Rezultatul campaniei privind utilizarea caselor de marcat electronice fiscale (AMEF) şi eliberarea bonului fiscal pentru orice cumpărături sau servicii achiziţionate de persoanele fizice arată o creştere clară a numărului de AMEF-uri fiscalizate în primul trimestru al anului în curs, atât la nivel naţional, cât şi la Brăila. De exemplu, conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila ne-a comunicat că în primele 3 luni din anul în curs a înregistrat o creştere, atenţie!, cu 20% a numărului de case de marcat fiscalizate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. "Dacă între 01 ianuarie - 31 martie 2014 au fost fiscalizate la nivelul instituţiei noastre 402 case de marcat, în aceeaşi perioadă a anului curent s-a înregistrat o creştere cu 80 de unităţi, ajungându-se la un total de 482 de unităţi", ne-a comunicat şeful AJFP Brăila, Mihaela Marcu.
Reamintim că, pe final de martie, inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Constanţa au efectuat controale la 30 de agenţi economici brăileni care desfăşoară activităţi comerciale în domenii precum alimentaţie publică sau comerţ cu produse alimentare/nealimentare. În urma acestor controale, în cazul a 7 firme au dispus suspendarea activităţii timp de o lună "pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale". De asemenea, au aplicat 50 de amenzi în valoare totală de 184.300 lei.