Parlamentarii brăileni promit că vor încerca să menţină la Brăila sediul viitoarei direcţii regionale a Finanţelor Publice, aşa cum este prevăzut în proiectul de act normativ legat de reorganizarea Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Declaraţiile acestora vin în contextul în care, potrivit unui proiect legat de reorganizarea ANAF, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se vor desfiinţa, activităţile acestora urmând a fi preluate de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). După desfiinţarea Gărzii şi a Vămii prin fuziunea cu Finanţele locale, instituţia nou creată se va numi Direcţie Judeţeană de Administrare Fiscală. În cea de-a doua etapă, vor fi înfiinţate opt direcţii de administrare fiscală regionale, corespunzătoare regiunilor de dezvoltare prevăzute în Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Direcţiile de administrare fiscală regionale vor fi servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea ANAF, ce se vor înfiinţa în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă aflată acum în fază de proiect. Potrivit Legii 315/2004, Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (compusă din judeţele Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Vrancea şi Buzău) îşi are centrul administrativ la Brăila.
"Avem promisiuni că sediul administrativ al regionalei ANAF va fi la Brăila"
Chestionaţi în privinţa posibilităţii de a se implica într-un lobby susţinut pentru menţinerea la Brăila a sediului administrativ al viitoarei regionale a ANAF, cei doi deputaţi PDL de Brăila, Viorel Balcan şi Eugen Bădălan, au declarat că în mod sigur o vor face. Mai mult, cei doi au punctat că au deja semnale pozitive din partea factorilor decizionali în aceast subiect. "Sigur că ne dorim ca această direcţie regională a ANAF să fie la Brăila. În ce măsură vom putea să realizăm acest lucru vom vedea pe viitor, pentru că mai depinde şi de factorii de decizie de la Bucureşti. Însă, noi avem deja nişte promisiuni care lasă să se înţeleagă că sediul administrativ al regionalei va fi la Brăila. Să vedem acum...", ne-a declarat Viorel Balcan, acelaşi punct de vedere fiind împărtăşit şi de către deputatul Eugen Bădălan.
În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii opoziţiei, aceştia sunt de părere că tandemul Bădălan-Balcan ar trebui să dea dovada potenţei influenţelor pe care le au la Bucureşti în propriul partid, pentru a rezolva o problemă atât de importantă pentru judeţ. Cu toate acestea, se declară dispuşi să acorde sprijinul întrucât, până la urmă, este vorba despre interesul local.
"Dacă deputaţii PDL de Brăila au, într-adevăr, un cuvânt de spus la Bucureşti, acum ar fi momentul să o demonstreze. Noi, oricum, nu vom lăsa lucrurile să curgă de la sine şi ne vom implica în menţinerea scenariului în care sediul regional al ANAF din zonă să rămână la Brăila", a susţinut senatorul PSD Ion Rotaru, punct de vedere completat de deputatul social-democrat Cristian Rizea, care a subliniat că ar trebui depăşite graniţele doctrinare ale fiecărui partid atunci când se pune problema deservirii interesului local.
"Am iniţiat demersuri în acest sens, atât legat de conducerea ANAF-ului cât şi a Ministerului Finanţelor Publice, dată fiind legătura de ordin instituţional pe care o am cu exponenţii celor două instituţii prin prisma funcţiei pe care o ocup în cadrul Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor. În treacăt fie spus, ar fi un moment propice şi pentru parlamentarii puterii să-şi dovedească implicarea declarativă privind reprezentarea intereselor comunităţii locale. Revenind la subiect, trebuie să recunoaştem că Brăila nu are un «Sidex» ori un port de talia celui din Constanţa, dar sperăm să fim totuşi atractivi din alte puncte de vedere pentru a asigura menţinerea sediului regional al ANAF la Brăila", ne-a declarat, social-democratul Mihai Tudose, preşedintele Comisiei Economice din Camera Deputaţilor.
"Normal că mă voi implica, pentru că este vorba despre Brăila. Ar fi şi cazul să se implice toată lumea pentru că ne-am săturat să fim tot timpul o anexă a Galaţiului", a punctat deputatul liberal Diana Tuşa.
Vama nu ar trebui desfiinţată!
Cu privire la proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, conducerea structurii judeţene a Vămii a explicat că prevederile nu ţin cont de experienţa şi cutuma europeană în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea vămilor. "Deşi proiectul de ordonanţă prevede desfiinţarea direcţiilor regionale şi a direcţiilor judeţene, toate vămile europene cuprind în structura organizatorică astfel de unităţi administrative. Mai mult, vămii române îi lipseşte în acest moment în structura sa organizatorică veriga judiciară, respectiv judiciariştii vamali, care să instrumenteze cauzele de natură penală, aşa cum sunt, de exemplu, în sistemul vamal francez ofiţerii judiciari vamali din cadrul Direcţiei Naţionale Judiciare Vamale, direcţie condusă de un magistrat. Ba, mai mult, se simte nevoia redimensionării competenţelor autorităţii vamale cu un surplus de competenţe după modelul vămilor europene. Şi aş aminti aici încasarea accizelor de către vamă ca şi taxele vamale şi TVA la importul în Uniunea Europeană, ori participarea la monitorizarea de recuperare a TVA în schimburile intracomunitare, iar acestea sunt doar câteva exemple pe lângă multe alte competenţe în plus pe care le au omologii europeni", ne-a declarat Adriana Drăgan, directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Brăila.
De menţionat că la acest moment, cauzele penale descoperite de vameşi precum şi actele întocmite de către inspectorii vamali în urma descoperirii cazurilor de evaziune sunt înaintate către organele competente din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.